Ζητούμενο η αξιοκρατία & η δικαιοσύνη

Posted by DEKA on Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016

Του ΜΑΡΓΕΤΑΚΗ Μανόλη*,
 Είναι γεγονός ότι με το π.δ. 75/2016 με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας» τροποποιούνται τρία (3) σημαντικά προεδρικά διατάγματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου χορήγησης αδειών στο αστυνομικό προσωπικό, αλλά και την οριστική αντιμετώπιση των σκανδαλωδών στρεβλώσεων του Κώδικα Μεταθέσεων.

 Αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική και φυσική ηγεσία που επιτελούς επέδειξε την αναγκαία βούληση ώστε να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα αλλά και την οκνηρία προκατόχων τους.

 Επιπλέον πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε και την καθοριστική συμβολή του συνδικαλιστικού μας κινήματος σε όλα τα επίπεδα ,για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα που δικαιώνει τον αγώνα μας όλα αυτά τα χρόνια.

 Ο αγώνας μας όμως για μια πιο δίκαιη,ανθρώπινη και αξιοπρεπή εργασία έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Γι'αυτό πρέπει να αναδειχτούν τουλάχιστον δυο περιπτώσεις που στο σύνολο του το αστυνομικό προσωπικό θεωρεί άδικες και οι οποίες συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού της ΕΛ.ΑΣ.,αφού γίνονται φορείς ρουσφετολογικών αντιλήψεων.

 Συγκεκριμένα,η πρώτη περίπτωση αφορά τον τρόπο τοποθέτησης των αποφοιτούντων από το Τ.Ε.Μ.Α. υπαστυνόμων Β', σε κενές θέσεις του βαθμού τους, με "υπηρεσιακά" κριτήρια,δηλαδή με ρουσφέτι, σε βάρος όμως άλλων συναδέλφων. Αυτή η αδικία του άρθρο 9 παρ 1 του π.δ 100/2003 χρίζει άμεσης διόρθωσης στο νέο π.δ 75/2016.

 Η δεύτερη περίπτωση αφορά την διάταξη του άρθρου 4 παρ 6 του ν.2713/1999 που δίνει το δικαίωμα σε αστυνομικούς που υπηρετούν στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων να μετατίθενται στο τόπο της επιθυμίας τους κατά παρέκκλιση του κώδικα μεταθέσεων.

 Είναι σε όλους γνωστό ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων που μετατίθενται στο εσωτερικών υποθέσεων αποτελούσε “εμπόρευμα”ρουσφετολογικής συνδιαλλαγής για κομματικούς ή άλλους σκοπούς.

 Είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί αυτή η πρακτική σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων,οι οποίοι περιμένουν δεκαετίες για να ανοίξουν λίγες θέσεις στον τόπο συμφερόντων τους.

 Επιπλέον είναι αδιανόητο στην υπηρεσία “εργαλείο”για την κάθαρση του κράτους να ανεχόμαστε τέτοιες αδιαφανείς και άδικες μεθόδους επιλογής του προσωπικού της.

 Γιαυτό είναι επιβεβλημένη η άμεση κατάθεση τροπολογίας με σκοπό την κατάργηση της παρ 6 του άρθρου 4 του ν2713/1999 για την ανάδειξη της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης ως ύψιστες προτεραιότητες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.


ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ Μανόλης*
Μέλος Δ.Σ της Ε.ΑΣ.Υ.Α.
Mέλος της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ε.ΑΣ.Υ.Α. "Σύγχρονη Αστυνομία" με Αρ.Φ.195