«Τοξικοί» προϊστάμενοι: Πώς επηρεάζουν την υγεία των υπαλλήλων

Posted by DEKA on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2017




 Τα άτομα που εργάζονται για άτομα με ψυχοπαθολογικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά οδηγούνται στην κατάθλιψη, λόγω του bullying που υφίστανται από τους εργοδότες τους. Έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μη επιθυμητές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας.

 Aυτά είναι τα κύρια αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Σχολή Business του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, σε δείγμα 1200 ατόμων από διάφορους εργασιακούς χώρους και από διαφορετικές χώρες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σε σχέση με τη δική τους ψυχολογική ευεξία, την ύπαρξη ή μη εκφοβισμού στον χώρο εργασίας τους και την προσωπικότητα του προϊσταμένου τους.

 Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκείνοι που δούλευαν για προϊσταμένους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους και είχαν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης. Επίσης, φάνηκε ότι η κακή συμπεριφορά του προϊσταμένου, δεν έπληττε μόνο την ευεξία των υπαλλήλων, αλλά οδηγούσε σε μεγαλύτερη αντιπαραγωγική συμπεριφορά και εκφοβισμό συνολικά στον χώρο εργασίας.

 "Συμπεράναμε ότι οι προϊστάμενοι που δεν έχουν καλά χαρακτηριστικά μπορεί να βλάψουν μια επιχείρηση. Όσοι έχουν ψυχοπαθολογικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, συνήθως έχουν μεγάλη αγάπη για την εξουσία και δεν χαρακτηρίζονται από συμπόνοια. Αυτός ο τοξικός συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα εκμετάλλευσης των υπαλλήλων, υφαρπαγής της δουλειάς τους. Επίσης, οι «τοξικοί» προϊστάμενοι έχουν την τάση να συμπεριφέρονται επιθετικά και να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί. Με άλλα λόγια, οι «ηγέτες» που έχουν πολλά ψυχοπαθολογικά και νασρκισσιστικά χαρακτηριαστικά, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι «νταήδες»", σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Abigail Phillips.

 "Το bullying στον χώρο εργασίας είναι πολύ δυσάρεστο, όχι μόνο για αυτούς που το υφίστανται, αλλά δημιουργεί και ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους. Συνοπτικά, τα κακά αφεντικά, έχουν δυστυχισμένους και δυσαρεστημένους υπαλλήλους, που τελικά ψάχνουν τρόπους να «εκδικηθούν» την επιχείρηση".

Πηγή: stogiatro.gr