Αστυνομικό «ντου» στα γραφεία της Novartis, αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα

Posted by DEKA on Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2017



Με κινηματογραφικό ρυθμό εξελίσσονται τα γεγονότα στην υπόθεση του ελέγχου της Novartis, μετά τις καταγγελίες στελεχών της σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αμερικής για τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία στην αγορά του φαρμάκου.

Από την άλλη, άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν το στέλεχος της Novartis στην απειλή της αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Χίλτον την Πρωτοχρονιά, ενώ η εταιρεία δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε δώσει παραγγελία στην οικονομική αστυνομία για έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να συλλέξει όποια στοιχεία έχουν απομείνει εκεί και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται.

Η έφοδος έγινε, σύμφωνα με το Έθνος, στις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο εκτιμάται πως εάν υπήρχε οτιδήποτε «μεμπτό» στα γραφεία που θα αποκάλυπτε αθέμιτες πρακτικές θα έχει απομακρυνθεί με το άκουσμα ότι διενεργείται έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική.

Παράλληλα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν ανοίξει τη δικογραφία της Novartis εδώ και περίπου δύο χρόνια, και δεν έχουν στα χέρια τους μόνο τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων στελεχών αλλά και άλλων προσώπων.

Προχωρά η δικαστική έρευνα
Για το θέμα τοποθετήθηκαν χθες και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, που διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η δικαστική έρευνα γύρω από την υπόθεση της Novartis «θα είναι γρήγορη και σε βάθος», κάνοντας λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της διερεύνησης των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, γιατί καταγγέλλονται μεν εκτεταμένες μίζες-«δώρα» προς δημόσιους λειτουργούς και πάρα πολλούς ιατρούς για την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά διαχέονται παράλληλα και πληροφορίες ακόμα και για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Με αφορμή την είδηση για απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας και με δεδομένο ότι η σχετική έρευνα στην Ελλάδα μόλις άνοιξε, ο υπουργός Στ. Κοντονής ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν δημοσιεύματα για τις εν εξελίξει έρευνες της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αμερικανικό κλιμάκιο έχει έλθει στη χώρα μας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών για συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων και επιβεβαίωση διαφόρων καταγγελιών που έχουν ήδη γίνει προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από τους δύο -έως τώρα- προστατευόμενους μάρτυρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά έχει «ενοχληθεί» από τη «διαρροή» και την ευρεία δημοσιότητα των ερευνών στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και επειδή κάποια στάδια της έρευνας μπορεί να γίνουν δυσκολότερα, και με ενδεχόμενη «εξαφάνιση» στοιχείων.

Είναι άγνωστο αν οι αμερικανικές Αρχές θα θελήσουν να δώσουν «άτυπα» ή επίσημα πριν να ολοκληρώσουν οι ίδιες το έργο τους τις δύο βασικές καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν συνεισφέρει με πολλά έγγραφα αλλά και με υλικό οπτικοακουστικής εγγραφής και πληροφορίες για τηλεφωνικές επικοινωνίες και με πολιτικά πρόσωπα που μπορούσαν έχουν άποψη ή ανάμειξη σε τέτοια ζητήματα.