Tα θέματα και οι απαντήσεις της πρώτης ημέρας των προαγωγικών εξετάσεων Αρχιφυλάκων

Posted by DEKA on Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2017


Η Αλληλεγγύη Γυναικών της Δ.Ε.Κ.Α., στα πλαίσια της στήριξης των συναδέλφων, εξασφάλισε τα θέματα και τις απαντήσεις της πρώτης ημέρας των προαγωγικών εξετάσεων Αρχιφυλάκων έτους 2017:

ΕΚΘΕΣΗ
Έχει ειπωθεί ότι η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο. Θεωρείτε ότι η εξειδικευμένη εκπαίδευση ή η σφαιρική μόρφωση μπορεί να ολοκληρώσει πνευματικά τον άνθρωπο και γιατί ;
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Α) ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
α) Αμέλεια (αρθ. 25 Π.Κ.)
Από αμέλεια πράττει όποιος από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει είτε δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη του, είτε το πρόβλεψε ως δυνατό, πίστεψε όμως ότι δεν θα επερχόταν.
β) Πλαστογραφία πιστοποιητικών (αρθ. 217 Π.Κ.)
1. Οποιος με σκοπό να διευκολύνει την άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδο αυτού του ίδιου ή άλλου καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει πιστοποιητικό ή μαρτυρικό ή άλλο έγγραφο που μπορεί να χρησιμεύσει συνήθως για τέτοιους σκοπούς ή εν γνώσει του χρησιμοποιεί τέτοιο πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό τέτοιο έγγραφο, που είναι γνήσιο, είχε εκδοθεί όμως για άλλον.
Β) ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Ο Α οδηγός ταξι παίρνει τον Β πελάτη προκειμένου να τον μεταφέρει στην οικία του. Από τις κινήσεις και την ομιλία του Α αντιλαμβάνεται ότι αυτός ευρίσκεται σε κατάσταση πλήρους μέθης. Σε μια στιγμή ο Β λέει στον Α ότι δεν έχει χρήματα για να τον πληρώσει. Τότε ο Α κατεβάζει τον Β από το αυτοκίνητο αφήνοντας τον στην άκρη του δρόμου, σε μέρος με ελλιπή φωτισμό, με απότομες στροφές και εν γένει σε μη ασφαλες μέρος. Κατόπιν ο Α αποχωρεί, όμως καθώς απομακρύνεται από το σημείο, βλέπει τον Β να καταρρέει. Ο Γ, διερχόμενος οδηγόε, που ΔΕΝ αντιλαμβάνεται τον Β ο οποίος ευρισκόταν στην άκρη του δρόμου, τον χτυπά με το αυτοκίνητο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Ερώτηση : Αιτιολογήστε – αξιολογήστε την ποινική συμπεριφορά των οδηγών Α και Γ.
Απάντηση :
● Ως προς την ποινική συμπεριφορά του Α:
Ο Α, ο οποίος παρέλαβε τον Β να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητο – TAXI (σύμβαση μεταφοράς), τον εγκαταλείπει και τον εκθέτει, καθιστώντας τον αβοήθητο γνωρίζοντας την κατάσταση μέθης στην οποία ευρίσκεται. Η συμπεριφορά αυτή του Α πληρεί την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της έκθεσης (αρ 306§1 ΠΚ). Ως προς την υποκειμενική υπόσταση του εγκληματος, ο Α γνωρίζει ότι έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τον Β, και με την μετέπειτα συμπεριφορά του θέλει να τον αφήσει αβοήθητο, συνεπώς έχει δολό σκοπού (άμεσο δόλο α΄ βαθμού) ως προς το αδίκημα της έκθεσης.
Η συμπεριφορά αυτή όμως του Α, επιφέρει τον θάνατο του Β, επομένως υφίσταται και το αδίκημα της ανρθωποκτονίας και μάλιστα από αμέλεια (αρθ. 320 ΠΚ.) Η εγκατάλειψη του Β σε μη ασφαλές μέρος βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με το αποτέλεσμα της θανάτωσής του. Ο Α όφειλε και μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτό, συνεπώς πραγματώνεται και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμλεια.
Στη δέυτερη παράγραφο του άρθρου της έκθεσης, αναφέρονται τα εξής : “αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών”. Το έγκλημα αυτό συρρέει φαινομενικά και όχι αληθινά με τα δύο επιμέρους εγκλήματα που το συγκροτούν (απλή έκθεση και ανθρωποκτονια απο αμέλεια), Επομένως, η έκθεση με ευρεία έννοια (αρ 306§1 εδβ ΠΚ) και η ανθρωποκτονία από αμέλεια (αρ 302 ΠΚ), απορροφώνται από το σύνθετο έγκλημα της θανατηφόρας έκθεσης που τυποποιείται με τη διάταξη του αρ 306§2 εδβ ΠΚ.
● Ως προς την ποινική συμπεριφορά του Γ:
Εαν η συμπεριφορά του Γ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εξωτερικό σφάλμα το οποίο να έχει αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν αποτέλεσμα της θανάτωσης του Β, τότε πραγματώνεται η αντικειμενική υπόσταση του εγκληματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (αρθ. 302 ΠΚ). Εάν ο Γ μπορούσε να προβλέψει και να αποφύγει το αποτέλεσμα, τότε υφίσταται ενοχή του (υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια). Στην περίπτωση που δεν ισχύουν τα παραπάνω, αν δηλαδή ο Γ δεν μπορουσε να προβλέψει το αποτέλεσμα και δεν έχει διαπράξει εξωτερικό σφάλμα το οποίο να έχει αιτιώδη συνάφεια με το αποτέλεσμα της θανάτωσης του Β, τότε ο Γ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν έχει καμία ποινική ευθύνη. 

Η Αλληλεγγύη Γυναικών εύχεται καλη συνέχεια και καλάαποτελέσματα στους διαγωνιζόμενους, και θα συνεχίσει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας για τα μαθήματα της δεύτερης ημέρας! 


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Κ.Α.