ΠΟΑΣΥ :«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θα τον ανοίξουμε με τα χέρια μας...»

Το οξύ πρόβλημα του τομέα της δημόσιας τάξης, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι αστυνομικοί νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι από τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και άρα η πολιτεία οφείλει να πράξει τα δέοντα, τονίστηκε χθες 19-6-2018, κατά την ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας με πρωτοβουλία μας και με τη συμμετοχή της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και των εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

 

Ειδικότερα, στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Μάκης ΒΟΡΙΔΗΣ, ο υπεύθυνος των Σωμάτων Ασφαλείας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος ΠΑΥΛΙΔΗΣ, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΙΚΗΣ και ο Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Ευστάθιος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χρήστος ΜΠΑΦΑΣ και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ παρέδωσε στους συμμετέχοντες το Υπόμνημα με τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που άπτονται της ασφαλείας των αστυνομικών και των πολιτών και τους κάλεσε να τοποθετηθούν, κατ' αρχάς, στα θέματα που έθεσε, ήτοι:

Ενώ σε όλα τα κράτη ο αστυνομικός είναι θεσμός, στη χώρα μας είναι συνυφασμένος με όλα τα δεινά του τόπου, με ευθύνη των κυβερνώντων που δεν του εξασφαλίζουν τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί πλήρως στο συνταγματικό του ρόλο. Αν και στον τομέα της πάταξης της εγκληματικότητας η αστυνομία παρουσιάζει επιτυχίες, η χρησιμοποίησή της από τις κυβερνήσεις σε ρόλο καταστολής με στόχο την εφαρμογή των αντιλαϊκών τους πολιτικών, στρέφει τους πολίτες εναντίον των αστυνομικών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα λεγόμενα «άβατα» (αθλητική βία, Εξάρχεια, Δυτική Αττική, πανεπιστημιακοί χώροι και αλλού) και στις δολοφονικές επιθέσεις που δέχονται οι διμοιρίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και έθεσε το μείζον ζήτημα του ορατού κινδύνου απώλειας ζωής αστυνομικών και πολιτών, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος με τις μολότοφ. Μεταφέροντας τις αγωνίες όλων των αστυνομικών, τόνισε ότι τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά και κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν με πνεύμα διαλόγου και χωρίς αντιπαλότητες, συμμετέχοντας σε μια Διακομματική Επιτροπή Κοινωνικών Ζητημάτων, που προτείνεται να συσταθεί και να ασχοληθεί με τα οξυμένα και άλυτα επί δεκαετίες προβλήματα στο χώρο της δημόσιας τάξης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ για ένα συντεταγμένο διάλογο με αρχές και κανόνες, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, αν και είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία του υπουργείου σε διάφορα επίπεδα, π.χ. με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, με την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία δυνάμεθα να ζητήσουμε να συμμετάσχουμε. Η κατάσταση ασφαλείας της χώρας ως τουριστικός προορισμός είναι πολύ καλή σε σχέση με άλλες, τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και το στάτους του Έλληνα Αστυνομικού, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης εκ μέρους των πολιτών (δεύτερη στις έρευνες η Αστυνομία μετά το Στρατό). Ωστόσο είπε ότι η Ηγεσία δεν εθελοτυφλεί, γνωρίζει το έλλειμμα που υπάρχει στην αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και προσαρμόζει τα επιχειρησιακά της σχέδια υπό την πίεση που προκαλούν οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού (4.000 έως 4.500) και οι πολλαπλάσιες ανάγκες σε αποσπάσεις – μετακινήσεις λόγω και του προσφυγικού. Πάντως, όπως είπε, για την αστυνομία δεν υπάρχουν άβατα, το δε τελευταίο 5μηνο, έχει αυξηθεί η ορατή αστυνόμευση με περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας και απαντώντας στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πολιτική εντολή για συλλήψεις των μελών του «Ρουβίκωνα», παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία τετραετίας για δικογραφίες, συλλήψεις και ταυτοποιήσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, να διασφαλισθεί η ευνομία και η ευταξία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα όρια ενός ευνομούμενου κράτους, είπε. Επίσης, απάντησε με στατιστικά στοιχεία και για τις επιθέσεις εναντίον διμοιριών, τονίζοντας ότι θα ήταν αυτοκαταστροφικό για την ηγεσία να εθελοτυφλεί μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα και γι' αυτό κάθε 45 ημέρες επαναπροσδιορίζεται η στάση της αστυνομίας, γνωρίζοντας ότι κρίνεται και η πολιτική και η φυσική ηγεσία για τις αποφάσεις της.

Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ συνεχάρη την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της αλλά υπεραμύνθηκε της θέσης της Ηγεσίας ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί βαρύτητα στην εμφανή αστυνόμευση και ότι είναι προ των πυλών και η λειτουργία της Υποδιεύθυνσης πεζών περιπολιών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ελλειμματική δύναμη ιδίως στην Αττική που αιμορραγεί προς την επαρχία λόγω του τεράστιου τουριστικού ρεύματος (αναμένονται 32 εκ. φέτος), ενώ για τη βία που προέρχεται από κοινωνικές ομάδες είπε ότι υπήρχε και θα υπάρχει. Να εκμηδενιστεί δεν μπορεί, σαφής εντολή της ηγεσίας είναι όμως να αντιμετωπισθεί αυτή με μέλημα τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων. Το αν το πετυχαίνουμε, πρέπει να το δούμε εσωτερικά. Ίσως ο σχεδιασμός, ο τρόπος αντίδρασης είναι προβληματικός. Οι εντολές πάντως είναι ξεκάθαρες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ, τονίζοντας ότι το θέμα των επιθέσεων κατά των διμοιριών των ΜΑΤ είναι σοβαρό και ότι πρέπει να μην παραβλέπεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της κατάργησης των ΜΑΤ και τώρα ως Κυβέρνηση, έχουν αποδυναμωθεί οι διμοιρίες. Το ότι η ηγεσία επικαλείται τις 15 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου, δεν μας κάνει υπερήφανους, αφού οι επιθέσεις είναι πολλαπλάσιες και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, με πρώτο τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. ΒΟΡΙΔΗ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στα θέματα της δημόσιας τάξης διότι η αντιμετώπισή τους έχει και ιδεολογικές διαστάσεις και άρα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη διαφορετική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο νόμος περί «κουκούλας», το άσυλο, η ποινική καταστολή (μετατροπή της επίθεσης με μολότοφ από πλημμέλημα σε κακούργημα), η οπλοχρησία και τα όρια αμύνης του αστυνομικού, η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ κλπ.

Για το επίμαχο ζήτημα των επιθέσεων κατά των διμοιριών που παρανόμως τοποθετούνται ως στατική δύναμη σε «στόχους», αλλά και τη δράση του Ρουβίκωνα, έθεσε το ερώτημα αν πράγματι υπάρχουν σαφείς εντολές και τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή η ευθύνη βαρύνει την υπηρεσιακή ηγεσία, η οποία οφείλει να απαντήσει τι φταίει για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Η άποψή του είναι ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής βούλησης για τη λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που ως κυβέρνηση θα λάβει η Νέα Δημοκρατία αμέσως, δεδομένου ότι η δημόσια τάξη και η προστασία των αστυνομικών είναι στην απόλυτη πολιτική της προτεραιότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και χωρίς αντίστιξη, διότι δικαίωμα στο έγκλημα και στις επιθέσεις με μολότοφ, δεν υπάρχει.

Για τη Διακομματική Επιτροπή, τέλος, επιφυλάχθηκε, παραπέμποντας στη λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ τάχθηκε υπέρ της Διακομματικής τονίζοντας ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διακομματική συνεργασία διότι ναι μεν είναι και ιδεολογικά τα ζητήματα αυτά, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συμφωνίες, ιδίως όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, του αστυνομικού, το πρώτο. Και αφού άσκησε κριτική για τα «άβατα» και τις επιθέσεις κατά των διμοιριών και το Ρουβίκωνα, πρότεινε να τεθεί η λειτουργία της αστυνομίας υπό δημοκρατικό έλεγχο και κοινοβουλευτική εποπτεία για να έχει αυτονομία και αυτοτέλεια από την πολιτική εξουσία. Άλλα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την Διακομματική, θα μπορούσαν να είναι τα «διοικητικά βάρη» της αστυνομίας, η αναδιάρθρωση και τα όποια θεσμικά αντίβαρα για τη θωράκιση των αστυνομικών.

Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ, τάχθηκε υπέρ της Διακομματικής έστω και πειραματικά, παρά την ύπαρξη της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, και ζήτησε τις εξειδικευμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν έτσι ώστε με πνεύμα συναίνεσης να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο υπεύθυνος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ, παραδέχθηκε ότι στο κόμμα του στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις με ιδεοληψίες (π.χ. κατάργηση ΜΑΤ, αφοπλισμός αστυνομικών) αλλά σήμερα προέχει η συζήτηση στο πλαίσιο της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής, θεμάτων όπως π.χ. η αλλαγή του συστήματος κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών, η επιλογή αρχηγού από τη Βουλή, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και του προσωπικού, η λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών, ο εξορθολογισμός των τοποθετήσεων χωρίς «βύσματα», η αξιοποίηση της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για την αποτροπή της κατασπατάλησης της αστυνομικής δύναμης σε μέτρα τάξης κλπ.

Για τα επίμαχα θέματα των επιθέσεων κατά των διμοιριών είπε ότι η ηγεσία δεν αφήνει κανέναν απροστάτευτο, επέρριψε την ευθύνη στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αστυνόμευσης και τόνισε ότι τη διαχείριση του εγκλήματος δεν μπορεί να τη διέπουν οι όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των κομμάτων. Άλλο πράγμα είναι, είπε, η προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και άλλο το περιθώριο που του παρέχεται να υπεκφεύγει για να συνεχίσει να εγκληματεί κάποιος.

Τέλος, με αφορμή την απόφαση για το Σκοπιανό, παρατήρησε ότι με διάφορες τοποθετήσεις τους εκτίθενται κάποιοι ένστολοι με τον τρόπο που εκτέθηκε ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζητώντας την κατάλυση του πολιτεύματος, θέσεις που αφήνουν περιθώρια διώξεών τους και που πρέπει να αποφευχθούν.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. ΜΠΑΦΑΣ, ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την κοινωνική βία και είπε ότι έχει αυξηθεί η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Τάχθηκε κατά οποιασδήποτε απόφασης που θα ενισχύει την καταστολή και ζήτησε να μην έχει η αστυνομία καμία ανάμιξη στις διαδηλώσεις διότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν είναι έγκλημα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ τόνισε ότι το κόμμα του είναι δίπλα στον αστυνομικό, απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια και των πολιτών και των αστυνομικών, επιζητεί τις προτάσεις μας και λέει ΝΑΙ στη Διακομματική Επιτροπή.

Κλείνοντας τις εργασίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τους ενημέρωσε ότι ο προβληματισμός και οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα συζητηθούν στα όργανά μας ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σε επόμενη συνάντηση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Συνημμένα:

Αρχείο

Υπόμνημα θέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ.