Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.

 

 

 

 

 

Σας στέλνουμε τις πιο ζεστές και εγκάρδιες ευχές μας για καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!

Ας ευχηθούμε το 2022 να φέρει περισσότερη δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελπίδα.

Και ας αγωνιστούμε γι' αυτό, με περισσότερη γνώση και καινούριες ιδέες!

 

 

 

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Προς κατάρρευση τα υποστελεχωμένα γραφεία διαβατηρίων και ταυτοτήτων




Τα Γραφεία Διαβατηρίων, ανήκουν στα Επιτελεία των Αστυνομικών Διευθύνσεων και αποτελούν υπηρεσία που εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες. Δυστυχώς τα Γραφεία Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών ακολουθούν την αρνητική πορεία των αστυνομικών τμημάτων της. Αυτή της μεθοδευμένης απαξίωσής τους. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη  προσωπικού, με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομείναντων αστυνομικών. Να σημειωθεί ότι στα έξι σημεία υποδοχής  δικαιολογητικών (Μεταξουργείο,Παγκράτι,Φάληρο,Καλλιθέα,Ζωγράφου,Πατήσια) του  Γραφείου Διαβατηρίων της Δ.Αθηνών, εν μέσω πανδημίας για το 2021, έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για διαβατήριο περίπου 36.000 πολίτες, ενώ υπηρεσίες τέτοιου τύπου, αποτελούν "το πρόσωπο" της αστυνομίας.

          Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των ραντεβού, γεγονός που απασχόλησε στο παρελθόν την ηγεσία και για το οποίο εκδόθηκαν σχετικές διαταγές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το κεντρικό σημείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών που λειτουργεί πρωί και απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή και είναι επιφορτισμένο, συν τοις άλλης, με τη παραλαβή των επειγόντων αιτημάτων από όλη την επικράτεια, αλλά και με την κατ΄ οίκον εξυπηρέτηση πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν, πολλές φορές λειτουργεί με έναν αστυνομικό στην βάρδια.

          Τα ζητήματα αυτά αν και έχουν τεθεί υπόψη της διοίκησης του Γραφείου Διαβατηρίων αλλά και της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφάλειας /Α.Ε.Α. δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών κάτι που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της συστηματικής απαξίωσης που συντελείται, ενώ  αυτός  που ζημιώνεται τελικά είναι ο πολίτης. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των γραφείων ταυτοτήτων και των Α.Τ- Τ.Α με ευθύνη του υπουργείου,  δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση των λειτουργιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

          Η Δ.Ε.Κ.Α. καλεί την πολιτική ηγεσία και τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να εξετάσουν το ζήτημα και να ενισχυθούν άμεσα τα γραφεία διαβατηρίων αλλά και των γραφείων ταυτοτήτων αφού αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με γεγονότα που προσβάλλουν το κύρος του Σώματος.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών


Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr





Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις

Ενσωματωμένη εικόνα

Συναδέλφισσα και συνάδελφε

 

                Η Κυβέρνηση της Ν.Δ φέρνει σήμερα προς ψήφιση τροπολογία με την οποία ουσιαστικά καταργεί το συνδικαλιστικό νόμο για μας τους αστυνομικούς. Με το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται μια πρακτική ολοκληρωτισμού , που επιτρέπει δυνητικά σε "ομαδούλες" ακόμη και με ισχνή πλειοψηφία, να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των σωματείων.

                Αυτό θα έχει ως  αποτέλεσμα η διαχείριση των οικονομικών του σωματείου , οι δράσεις και η λειτουργία του , να εξαρτώνται από τις βουλές μιας κλειστής παρέας, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία. Κι αν οι δομημένες με ρουσφετολογικές τακτικές πλειοψηφίες λειτουργούν απόλυτα ενδοτικά, τώρα, στη χειρότερη περίοδο που βιώνει ο οργανισμός μας , τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας, αξιοπιστίας και εργασιακών συνθηκών, φανταστείτε τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών που ακόμη μαχόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, πράγμα το οποίο επιδιώκει το υπάρχον νομοσχέδιο.

                Στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τη σπουδή της με κούφια λόγια περί ελευθερίας επιλογής, τολμώντας μάλιστα να χαρακτηρίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες , που διασφαλίζονται μέσω της ύπαρξης διαφορετικών φωνών και απόψεων, ως δυσλειτουργία και επιβάρυνση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πραγματική της στόχευση είναι να βάλει φίμωτρο σε όσους αναδεικνύουμε ακόμη  τη γύμνια των αστυνομικών τμημάτων, τις ρουσφετολογικές πρακτικές, την εξαθλίωση του προσωπικού, την απαξίωση του οργανισμού, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και μαχόμαστε για αντιστροφή της κατάστασης.

                    Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών, τα μέλη της οποίας ουδέποτε νοιάστηκαν για καρέκλες, αλλά λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συναδέλφου και της κοινωνίας, δεσμεύεται ρητά ότι δε θα φιμωθεί, αντίθετα θα συνεχίσει να δίνει  με κάθε μέσο, και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και εργασιακά δικαιώματα.

                Συνάδελφε και συναδέλφισσα , 
η τροπολογία αυτή σε διαχωρίζει για άλλη μια φορά από τους υπόλοιπους εργαζομένους και σε γυρίζει σε σκοτεινές εποχές . Συνάδελφισσα, συνάδελφε μαζί θα παλέψουμε ώστε η επαίσχυντη αυτή τροπολογία να μείνει ανεφάρμοστη.
                                                                                                                                            Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α

Εγκατάλειψη στο Τμήμα Ασφαλείας Δάφνης-Υμηττού

 

Πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας  για τους αστυνομικούς του ΤΑ Δάφνης Υμηττού και αδιανόητες ελλείψεις στην αστυνόμευση για τους κατοίκους του Δήμου διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της παράταξης, με επικεφαλής το μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπάλληλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ)  Μαργετάκη Μανόλη στις 09/12/2021.

Δυστυχώς μετά την επίσκεψη του κ. Υπουργού στο εν λόγω Τμήμα η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική.

Οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Ασφαλείας βιώνουν το απόλυτο υπηρεσιακό αδιέξοδο παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους στο κοινωνικό σύνολο του Δήμου Δάφνης Υμηττού. Η υποστελέχωση αποτελεί αιτία διάλυσης, αφού ο μονοψήφιος αριθμός αστυνομικών που είναι διαθέσιμοι αποτελεί μια ντροπιαστική κατάσταση για ένα τμήμα και το καθιστά μη λειτουργικό.

Ειδικότερα,

  • Σε μονοψήφιο αριθμό οι συνάδελφοι παλεύουν με τα προβλήματα ενώ θα έπρεπε να ήταν σχεδόν οι τριπλάσιοι με βάση την οργανική.
  • Οι βάρδιες του αξιωματικού υπηρεσίας δεν βγαίνουν παρά μόνο με αλχημείες, ενώ το βράδυ το τμήμα κλείνει εδώ και καιρό.
  • Δεν υπάρχουν καθόλου περιπολίες ασφαλείας στη περιοχή εδώ και χρόνια, όπως και σε όλα (19) τα Τμήματα Ασφαλείας της περιφέρειας Αθηνών.
  • Οι μεταγωγές είναι προβληματικές στα δικαστήρια Ευελπίδων, αφού εκτελούνται μόνο από τα αποδεκατισμένα Τ.Α, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω πολλές προκαταρκτικές ανεκτέλεστες και να μην υπάρχει ουσιαστική αστυνόμευση ασφαλείας στις γειτονιές.
  • Πολλές φορές το γραφείο ταυτοτήτων (με ένα αστυνομικό) κλείνει για να εκτελέσει καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας, και ενώ λαμβάνει εγκλήσεις στα κενά εκδίδει και ταυτότητες για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
  • Χρειάζεται να καλυφθεί η θέση του διοικητή.
  • Για να πάρουν ένα ρεπό οι συνάδελφοι, θα πρέπει να έρθει  αστυνομικός από άλλη υπηρεσία με προφανή τα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας προέλευσης.
  • Οι ελάχιστοι συνάδελφοι βιώνουν ένα συνεχές εργασιακό burn out, με διπλοβάρδιες, εκτελώντας π.χ ταυτόχρονα καθήκοντα  αξιωματικού υπηρεσίας και ανακριτικού συνεργείου για όλη την Αθήνα.

Με βάση όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία είναι κατά δήλωση των συναδέλφων η χειρότερη που έχουν βιώσει εδώ και μια δεκαετία, καταγγέλλουμε και απαιτούμε την άμεση ενίσχυση του εν λόγω Τ.Α αλλά και των άλλων 18 της Υ.Α.Α με ανακριτικούς υπαλλήλους.

Προτείνουμε:

  • Άμεση ενίσχυση με νέους συναδέλφους-ανακριτικούς υπαλλήλους  στα Τ.Α όλης της Αττικής, ώστε να διενεργούνται σωστά τα προανακριτικά καθήκοντα, να διατίθενται σε 24ωρη περιπολία ασφαλείας στο τομέα τους και να καλύπτεται το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας  όλο το 24ωρο.
  • Την άμεση αποδέσμευση 80 αστυνομικών των Τ.Α  που απασχολούνται καθημερινά με την φύλαξη ακίνητων ευπαθών στόχων στη περιφέρεια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών.
  • Την δημιουργία ομάδας μεταγωγών της Ασφάλειας, με ικανό αριθμό αστυνομικών από υπεράριθμες υπηρεσίες (όχι από ανακριτικούς υπαλλήλους που χρειάζονται στα τμήματα) που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις πολυάριθμες και δύσκολες μεταγωγές και μεταφορές κρατουμένων δικαιοδοσίας της  υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αθηνών και οι οποίοι θα εργάζονται με μια έξτρα ημερήσια ανάπαυση μετά από κάθε μεταγωγή αλλά και επίδομα λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών αυτών των καθηκόντων. Η επιλογή να γίνει με δήλωση επιθυμίας τους.

Δυστυχώς η αλήθεια δεν κρύβεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να βαπτίσει το κρέας ψάρι αλλά και να φιμώσει τις συνδικαλιστικές φωνές που αναδεικνύουν τα προβλήματα χωρίς εξαρτήσεις από κανένα, με την τροπολογία που καταργεί την απλή αναλογική στα σωματεία μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι κλοπές έχουν γίνει πλέον συνήθεια, αφού δεν υπάρχει εδώ και χρόνια περιπολία ασφαλείας, οι πολίτες δεν λαμβάνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας που δικαιούνται και οι συνάδελφοι μας στα Α.Τ και Τ.Α της Αθήνας γονατίζουν από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής για υπερστελέχωση  υπηρεσιών με κατασταλτικό προσανατολισμό και την απαξίωση-υποστελέχωση των Τμημάτων τάξης και ασφάλειας που αποτελούν τον πυρήνα στη σχέση Αστυνομίας και κοινωνίας.  

 Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία να κατανοήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα και να βρουν άμεσα τις λύσεις που απαιτούνται για τον εργαζόμενο αστυνομικό και το λαό μας στις γειτονιές του.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                   Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών

 

 

 

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Υπερβολική και επικίνδυνη εργασιακή καταπόνηση, 6000 αστυνομικών, στην επέτειο του Πολυτεχνείου


Ο αγώνας του λαού μας και κυρίως της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, έχουν διαχρονική αξία. Τα προτάγματα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία» είναι επίκαιρα και σήμερα.

Αιτήματα για τα κοινωνικά αγαθά όπως της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης σε καιρό πανδημίας, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, γενικότερα την αξιοπρέπεια στη ζωή για όλους, είναι πιο επίκαιρα και αξίζει να τα διεκδικούμε.

Δυστυχώς η κυβέρνηση άλλη μια χρονιά θα βγάλει στο δρόμο 6.000 περίπου αστυνομικούς σε κάθε στενό της Πρωτεύουσας, σαν έχουμε πόλεμο, για να τηρηθούν τα μέτρα τάξης και ασφάλειας. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός που αποδεκατίζει όλες τις υπηρεσίες από επιτελεία έως τα τμήματα και τις υπηρεσίες ασφάλειας. Ειδικότερα, από όλες τις υπηρεσίες του λεκανοπεδίου το προσωπικό θα υπερεργαστεί για 12ωρα χωρίς μέριμνα, ενώ την επόμενη μέρα και νύχτα θα δουλεύουν πάλι στα "κόκκινα" χωρίς ρεπό και ξεκούραση.

Παράλληλα  οι συνάδελφοι μας, κατά παρέκκλιση  κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου, καλούνται να συγκεντρωθούν σε συνθήκες συγχρωτισμού, στο κέντρο της Αθήνας και στις υπηρεσίες, ενώ ο βασικός κανόνας  είναι να μη συγκεντρωνόμαστε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό δείχνει ότι τελικά δεν απασχολεί την πολιτική  και φυσική ηγεσία  η διασπορά, τουλάχιστον για τους  αστυνομικούς.

Άραγε, οι ανώτατοι αξιωματικοί και η πολιτική ηγεσία, που  δίνουν αυτές τις εντολές καθήμενοι στα αποστειρωμένα γραφεία τους, θα περάσουν μια βόλτα από τους δρόμους της Αθήνας και τις υπηρεσίες να ακούσουν τι λέει το προσωπικό́ για αυτή την υπερβολική και αχρείαστη  εργασιακή καταπόνηση;

Άραγε, οι ειδικές υπηρεσίες μέτρων, που έχουν επαρκείς δυνάμεις, δεν φτάνουν για να ανταπεξέλθουν στα μέτρα τάξης αυτή τη μέρα και κρίνουν ότι πρέπει  να αδειάσουν όλα τα ΑΤ, ΤΑ, επιτελεία και άλλες υπηρεσίες της Δ.Α.Α;

Ας αντιληφθούν επιτέλους, ότι το 2021, οι  αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι πολίτες με καθημερινή εργασία υπό αντίξοες συνθήκες και όχι ακίνητα και αναλώσιμα ρομπότ.

 

Η  Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών (Δ.Ε.Κ.Α.)

Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr





Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Απολογισμός για το 31ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ



Σε ένα ασφυκτικό κλίμα για την κοινωνία, όπως έχει διαμορφωθεί από την έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές φτωχοποίησης και αποσάθρωσης εργασιακών δικαιωμάτων διεξήχθη το 31ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω πολιτικών ο οργανισμός υφίσταται αποδιάρθρωση, αλλαγή προσανατολισμού και φυσιογνωμίας, με τραγικά αποτελέσματα στην αξιοπιστία του, την πραγματική προστασία των συναδέλφων μας και την αποτελεσματικότητα στην πραγματική μας αποστολή.

Σε αυτό το κλίμα θα περίμενε κανείς οι αγωνίες των συναδέλφων μας να μονοπωλήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, όπως έχουν αναδειχθεί από ανακοινώσεις αλλά και μέσω των εκπροσώπων μας στα διάφορα όργανα και αυτό επιχείρησε με τις λιγοστές τις δυνάμεις η Δ.Ε.Κ.Α. Όμως το προεδρείο είχε άλλη αντίληψη.

Επέλεξε να μετατρέψει το συνέδριο σε φιέστα, με πανηγυρικούς αυτοθαυμασμούς και αλληλοσυγχαρίκια μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και προεδρείου για ζητήματα που δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των συναδέλφων μας, ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας αν υπήρχε ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο δε δόθηκε ο λόγος σε κανέναν αντιπρόσωπο πλην των επικεφαλής των παρατάξεων και των μελών του Δ.Σ

Διαπράχθηκε το μέγιστο θεσμικό  ατόπημα, η απεσταλμένη του κόμματος της κυβέρνησης της ΝΔ να έρχεται στο συνέδριο  και να αναγγέλλει ωμή  παρέμβαση στη λειτουργία του σωματείου, προς την κατεύθυνση της κατάργησης της αναλογικότητας σε αντίθεση με τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο. Η μη αντίδραση του Προεδρείου, επικυρώνει την ενδοτική του διάθεση, ανοίγοντας κερκόπορτα στην όποια κυβέρνηση να υποσκάψει την ακηδεμόνευτη πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Ακόμη και η ίδια η ιερή διαδικασία της επιλογής μέσω της ψηφοφορίας, ευτελίστηκε, με κενού περιεχομένου τακτικίστικες πρακτικές, «σπασμένων» ψηφοδελτίων. Ταυτόχρονα, επικυρώθηκε κι επίσημα ο ενδοτισμός ως επίσημη τακτική της όποιας διεκδίκησης του απερχόμενου και νεοεκλεγέντος προεδρείου, με μεγάλη ευθύνη όλων μας.

Η Δ.Ε.Κ.Α σε αυτό το περιβάλλον κατάφερε στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και την ψήφο  αντιπροσώπων που εκτίμησαν την συνδικαλιστική μας δράση και παρουσία, να διατηρήσει την θεσμική εκπροσώπηση στο Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ.

Αν κάτι πρέπει να μείνει ως συμπέρασμα από αυτό το συνέδριο, είναι ότι οι ολοκληρωτικές λογικές της πλειοψηφικής παράταξης και αντιπολιτευτικές πρακτικές ανίερων συμμαχιών χωρίς σαφή και ξεκάθαρη πρόταση ανάταξης και ανατροπής των συσχετισμών, οδηγούν ουσιαστικά από διαφορετικούς οδούς, στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Δ.Ε.Κ.Α με όπλο την τρίτη διαδοχική εκπροσώπηση της, στα ανώτατα όργανα, θα συνεχίσει αταλάντευτα με τις προτάσεις και την αγωνιστικότητά της, θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες ώστε το υγιές συνδικαλιστικό κομμάτι να μεγαλώνει, για να βρουν ανταπόκριση οι προσδοκίες για αξιοπρεπή εκπροσώπηση των συναδέλφων.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον Μανόλη Μαργετάκη, με τη σιγουριά ότι θα ανταποκριθεί στην ευθύνη που ανέλαβε.


Η Γραμματεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών(Δ.Ε.Κ.Α.)

Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr





Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ομιλία Μαργετάκη Μανόλη στο 31ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ (Βίντεο)


 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στη υπηρεσιακή και οικογενειακή μας ζωή εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και της περαιτέρω φτωχοποίησης μας από τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων και την ακρίβεια.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Δ.Ε.Κ.Α: Για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια




Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

εκλεγμένες-οι αντιπρόσωποι ανά την Ελλάδα.

 

Το πραγματικό διακύβευμα αυτού του συνεδρίου δεν είναι αν θα εκλεγεί ο τάδε ή ο δείνα, αλλά αν οι αντιπρόσωποι με τη στάση μας, ή με την ανοχή μας, θα δώσουμε λευκή επιταγή στην απερχόμενη διοίκηση να βάλει ταφόπλακα στον συνδικαλισμό, στη διεκδίκηση, στη δημοκρατία.

 

Αν θα υπάρχουν φωνές αντίστασης, στη ζοφερή καθημερινότητα που ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέρος. Γιατί η φτωχοποίηση δεν εξαιρεί κανέναν μας, το αυξημένο κύμα ακρίβειας καθιστά δύσκολη εξίσωση του αγώνα για επιβίωση για όλους μας, γιατί και ο αστυνομικός εξουθενώνεται το ίδιο με την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως γίνεται ξεκάθαρο η συνδιαλλαγή με την εξουσία, που σαν στρατηγική αναμφισβήτητα έχει υιοθετήσει η ΠΟΑΣΥ, το μόνο που μπορεί να εισφέρει είναι προνόμια για αυτούς τους λίγους μετρημένους στα δάχτυλα, το απερχόμενο Προεδρείο και την κλειστή παρέα του, ακριβώς επειδή βάζουν πλάτη, στα σχέδια για την εξαθλίωση όλων των υπολοίπων.

 

Αυτή είναι η μόνη επιδίωξη της απερχόμενης διοίκησης, η προσωπική διάσωση και έχει ξεδιπλωθεί τόσο απροκάλυπτα καθ' όλη τη διάρκεια της παρούσας θητείας που ήταν οπισθοδρομική για τον Οργανισμό μας και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει την απόλυτη υποταγή του προεδρείου, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δεν έχει οργανώσει ούτε μια συλλογική διαμαρτυρία, έστω και συμβολική, ενάντια στη κυβερνητική πολιτική για την αστυνομία;

  • Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία με πρόταγμα αυξήσεις στους άθλιους μισθούς μας που δεν φτάνουν ούτε για να αγοράσουμε τα βασικά στα παιδιά μας.
  • Κανένας αγώνας για κατάργηση της άδικης εισφοράς αλληλεγγύης, από μια κυβέρνηση που χαρίζει την ίδια στιγμή εκατομμύρια σε φοροαπαλλαγές σε funds, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ολιγάρχες.
  • Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για επαναφορά των δώρων για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους συνάδελφους μας.
  • Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για την πλήρη καταβολή του βοηθήματος ΒΟΕΑ στους δικαιούχους συνάδελφους που ζητούν για τα παιδιά τους χρήματα που έχουν καταβάλει.
  • Φάγαμε αμάσητες τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων και τις προσλήψεις εκτός Πανελληνίων.
  • Αναίμακτα πέρασε άλλο ένα αντισυνταγματικό μισθολόγιο.
  • Χωρίς καμία αντίσταση αποψιλώθηκαν τα αστυνομικά Τμήματα και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες στο όνομα του δόγματος της Κυβέρνησης.
  • Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για ένα δίκαιο κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων και αξιοκρατία στις αποσπάσεις την στιγμή που κάποιοι εργατοπατέρες χτίζουν καριέρες από τα ρουσφέτια και τις διώξεις σε συναδέλφους.
  • Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για γιατρούς υπηρεσίας στις διευθύνσεις και δωρεάν rapid test για ανεμβολίαστους αστυνομικούς που  τα πληρώνουν κάθε βδομάδα από το μισθό τους.
  • Ελάχιστες παρεμβάσεις για την πλήρη απουσία μιας σύγχρονης και δια βίου εκπαίδευσης, αντάξια του ρόλου και της αποστολής μας, βασικό στοιχείο για το επίπεδο και την ασφάλεια της εργασίας μας.
  • Όσο είδατε έκτακτο επίδομα για τις συνθήκες εργασίας μας στο κορονοϊό, τόσο θα δείτε στις τσέπες σας για το επικίνδυνο…

 

Θα μπορούσαμε καλοπροαίρετα να κάνουμε λόγο για ανικανότητα.

 

Προ ολίγων ημερών όμως θαυμάσαμε την ικανότητά της να φέρει απο κοινού με την κυβέρνηση τροπολογία με την οποία επιχειρεί να καταφέρει όσα ποτέ δεν θα τους επέτρεπε η ίδια η ψήφος των συναδέλφων. Να αφανίσουν κάθε φωνή που αναδεικνύει τις μεθοδεύσεις τους και να ενταφιάσουν το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Είναι τεράστια η ευθύνη μας. Ας αναλογιστούμε όλοι γιατί μας εμπιστεύτηκαν, τον καθένα μας ξεχωριστά δεκάδες συνάδελφοι.

Για τον ενδοτισμό, τη σκοτεινή συνδιαλλαγή, την αναξιοκρατία, το ωμό ξεπούλημα κεκτημένων και διεκδικήσεων ή αντίθετα για την αγωνιστικότητα, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία;


 

Μαζί με τη Δ.Ε.Κ.Α  για συνδικαλιστική και αγωνιστική αξιοπρέπεια!





Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ραδιοφωνική παρέμβαση Κούτσικου Βασίλη για τροπολογία Θεοδωρικάκου και εκλογές ΠΟΑΣΥ

 



Ραδιοφωνική παρέμβαση Κούτσικου Βασίλη στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5" και στην εκπομπή Allegro μα με τρόπο, για την τροπολογία Θεοδωρικάκου και για τις εκλογές ΠΟΑΣΥ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Όχι στην αντιδημοκρατική εκτροπή!

 

Η κυβέρνηση με ένα άνευ προηγούμενου αντιδημοκρατικό ατόπημα, που αγγίζει τα όρια  θεσμικής εκτροπής,  φέρνει στη βουλή για ψήφιση τροπολογία που βάζει  ταφόπλακα στο δημοκρατικό  συνδικαλισμό στην αστυνομία,  σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης, χωρίς καμία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

Ουσιαστικά καταργεί την απλή αναλογική στις εκλογές των σωματείων αλλά και στην ομοσπονδία που είναι προγραμματισμένες σε μια εβδομάδα!

Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο επιφέρει το θάνατο του πλουραλισμού, καταργεί αντιδημοκρατικά τη διαφορετική άποψη και καταργεί τη λογοδοσία στα σωματεία μας πλήττοντας  τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργιάς τους.

Ξεκάθαρα  η κυβέρνηση με αυτή την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική τροπολογία παραβιάζει ευθέως τη συλλογική αυτονομία των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ομοσπονδίας στα χώρο των σωμάτων ασφάλειας και παραβιάζει όχι μόνο το δικαίωμα στο συνδικαλισμό αλλά και το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος.

Η συμπαιγνία μερίδας συνδικαλιστικών με την κυβέρνηση της Ν.Δ αποδεικνύεται με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο και τους καλούμε να αναλογιστούν την καταστροφική τους επιλογή, για το μέλλον του αστυνομικού συνδικαλισμού και την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στην αστυνομία.

Όλα τα κόμματα και οι θεσμικοί φορείς του συνδικαλισμού στη χώρα οφείλουν να σταθούν απέναντι και να πάρουν θέση ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική.

Κανένας/μια  Συνάδελφος/ισσα να μη δεχτεί να πνιγεί η φωνή του/της!

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την "πραξικοπηματική" για την δημοκρατική αντιπροσώπευση τροπολογία!

 

Η

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

 

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Βαπτίζουν το κρέας ψάρι

 

Με προσοχή όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας σχετικά με την επικείμενη έκδοση του ΠΔ που ρυθμίζει θέματα του αστυνομικού προσωπικού-τροποποίηση υπάρχοντος βαθμολογίου. Με έκπληξη μάλιστα είδαμε την θριαμβευτικού τόνου, επίσημη ανακοίνωση περί υπογραφής τελικά του νέου βαθμολογίου που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται δημιουργεί προσδοκίες, εξέλιξη και κίνητρα, χωρίς όμως πουθενά να αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με το οριστικό προεδρικό διάταγμα που τελικά υπογράφηκε.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Λύσεις,όχι άλλα επικοινωνιακά τερτίπια



Η παράταξη μας έχει αναδείξει επανειλημμένα την αποκαρδιωτική κατάσταση των υπηρεσιών αιχμής για τον πολίτη, ιδίως των Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας.

Με παρεμβάσεις μας, η τραγική κατάσταση που κρυβόταν επιμελώς, έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης κι ανάγκασε τους αρμόδιους να το αναγνωρίσουν.

Αναμέναμε ότι οι επισκέψεις του Υπουργού στις υπηρεσίες αυτές θα συνοδεύονταν από κάποια παραδοχή αποτυχίας για την αφαίμαξη τους από προσωπικό που κατευθύνθηκε σε υπηρεσίες με αμιγώς κατασταλτική αποστολή και προσανατολισμό στην αποτροπή κοινωνικών αντιδράσεων. Αλίμονο! Αντί κάποιας εξαγγελίας για μέτρα ανάταξης της κατάστασης πολίτες και συνάδελφοι βίωσαν ακόμη μια φορά τον εμπαιγμό.

Mόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η προαναγγελία ενίσχυσης των Τμημάτων με δόκιμους αστυφύλακες , δηλαδή με φοιτητές των σχολών , που κάνουν την πρακτική τους εκπαίδευση. Γιατί στη διαδικασία της πρακτικής εκπαίδευσης, πρέπει να υπάρχει Αξιωματικός Υπηρεσίας ώστε να ενισχυθεί και να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και την εμπειρία στο δόκιμο, πρέπει να υπάρχει ήδη στελεχωμένο όχημα περιπολίας , πρέπει να υπάρχει φύλαξη για ευπαθή στόχο και μια σειρά άλλων καθηκόντων ώστε στοιχειωδώς να λειτουργεί εκπαιδευτικά το συγκεκριμένο εξάμηνο πρακτικής.

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς με τις πρόσφατες κάλπικες και υπο καθεστώς πανικού εξαγγελίες περί ενίσχυσης των Τμημάτων με δοκίμους οι αιτιάσεις της ΔΕΚΑ οτι η προσθήκη ενός επιπλέον εξαμήνου στην εκπαίδευση ουσιαστικά δε συνιστά κάποιου είδους μεταρρύθμιση-αναβάθμιση αλλά κατά κύριο λόγο για φθηνή, απλήρωτη εργασία σε ένα ανασφαλές και επικίνδυνο περιβάλλον. Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ένας νέος Υπουργός μοιράζει υποσχέσεις για άμεση ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, κανείς δεν είχε τολμήσει όμως να συμπεριλάβει τους δοκίμους σε αυτό κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στη διοίκηση να τους αξιοποιήσει πέραν των προβλεπομένων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τους κινδυνους που αυτό συνεπάγεται.

Επιβεβαιώνεται η ΔΕΚΑ για τον αγώνα που είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια και που είχε καταφέρει θεσμικά ώστε οι εξερχόμενοι των σχολών να τοποθετούνται αποκλειστικά για μια διετία στα Αστυνομικά Τμήματα πράγμα που ανατράπηκε απο το 2019 και μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σημερινή διαλυτική εικόνα για πολίτες και συναδέλφους. Η ανάταξη της κατάστασης απαιτεί αλλαγή δόγματος και προσανατολισμού. Το οτι ικανός αριθμός των νεοεξερχομένων αστυφυλάκων(50) τοποθετείται και πάλι σε ήδη ενισχυμένες υπηρεσίες καταστολής, διαψεύδει εμφατικά για αλλαγή επι της ουσίας του δόγματος ασφάλειας, παρά της επικοινωνιακές κορόνες.

Η μεθοδευμένη αποδιάρθρωση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, οπως τα ΑΤ, καταδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες στα ζητήματα αστυνόμευσης, αλλά και για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εναπομείναντες συνάδελφοι μας. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.



Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Κ.Α



Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Όχι άλλος συμβιβασμός, η αντίδραση σου είναι ο μόνος δρόμος

Τα τελευταία χρόνια η Π.Ο.ΑΣ.Υ δυστυχώς συνεχίζει να απαξιώνεται, κινούμενη σε ένα συνδικαλιστικό κατήφορο και μια ανεπίτρεπτη οπισθοχώρηση από τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου μας. Οι χιλιάδες αστυνομικοί εδώ και χρόνια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο συνδικαλισμό υπογραμμίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους και δεν εκπληρώνει το ρόλο του. Η αγωνιστική διεκδίκηση και η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων έχουν καταργηθεί και αντ' αυτού  με ένα  σχέδιο πλήρους ταύτισης με την κυβέρνηση, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που στοχοποιούν τον κλάδο και δεν αναγνωρίζουν το δύσκολο έργο του Έλληνα αστυνομικού. Η Π.Ο.ΑΣ.Υ, με αυτούς τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της, αντί να οργανώνει, να ενώνει και να παλεύει  για τα συμφέροντα των εργαζομένων στην αστυνομία, βάζει πλάτη στις κυβερνητικές επιλογές που πλήττουν το σώμα, ενώ ταυτόχρονα δεν τολμά να υπερψηφίσει έστω και μία ουσιαστική διαμαρτυρία για τις χρόνιες διεκδικήσεις του κλάδου μας(οικονομικές, θεσμικές, κοινωνικές). Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στη πιο ακραία του έκφανση έχει μετατρέψει την ΠΟΑΣΥ σε ένα ανούσιο συνδικαλιστικό όργανο, με διαδικαστικό χαρακτήρα και τελικά, κατώτερο των περιστάσεων.

Ο συμβιβασμός τους, στα «όρια παρεξηγήσεως» όπως οι ίδιοι ομολογούν, αναδείχθηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο για μία ακόμη χρονιά, αφού αρνήθηκαν να οργανωθεί μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 85η Δ.Ε.Θ με πρόσχημα την πανδημία και αρκέστηκαν σε αναποτελεσματικές συνεντεύξεις τύπου.

Αυτός ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας  αποτυπώθηκε απόλυτα στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο πριν τη ΔΕΘ στις 31/08/2021. Συγκεκριμένα, το μέλος της παράταξης μας στο Δ.Σ  Μάνος Μαργετάκης κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση για πανελλαδική κινητοποίηση που οφείλαμε να οργανώσουμε, με μέτρα προστασίας, ως το μόνο μέσο πίεσης προς κάθε κυβέρνηση, ώστε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τα δίκαια αιτήματά μας, προασπίζοντας το γνήσιο ρόλο του συνδικαλισμού και βγαίνοντας μπροστά για τα συμφέροντα των χιλιάδων αστυνομικών που μας ψήφισαν αλλά και της χειμαζόμενης κοινωνίας. Όλα τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δ.Σ συντάχθηκαν με την πρόταση της Δ.Ε.Κ.Α  αλλά δυστυχώς η παράταξη της πλειοψηφίας την καταψήφισε, θάβοντας ουσιαστικά τον μόνο δρόμο για την  επίλυση των προβλημάτων μας στην αστυνομία.

Συναδέλφισσα/ε βγάλε τα συμπεράσματα σου και απεγκλωβίσου από αυτές τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες που σαμποτάρουν τον αναγκαίο αγώνα για την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών μας και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Αποτελεί ντροπή η σχεδιασμένη αδράνεια του προεδρείου Π.Ο.ΑΣ.Υ έναντι της Κυβέρνησης και ειδικότερα απέναντι:

·        στο άθλιο επίπεδο των μισθών μας που τα μνημόνια εδώ και 10 χρόνια πετσόκοψαν και σήμερα  θα μειωθούν κι άλλο από την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τα χαράτσια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα ενοίκια.

·        στην απαράδεκτη έμμεση μείωση μισθού, από το κόστος που καταβάλλουν κάθε εβδομάδα για τα διαγνωστικά τεστ, οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί.

·        στη δυσβάσταχτη καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ την  ίδια στιγμή  η κυβέρνηση καταργεί φόρους εκατομμυρίων ευρώ από τους ολιγάρχες και τις επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη.

·        στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων μας, αφού  χαρίζονται τα αποθεματικά σε ιδιώτες που θα τα τζογάρουν, κινδυνεύοντας να πάρουμε αέρα κοπανιστό, οι νυν  και μελλοντικοί συνταξιούχοι, αντίστοιχο με το στραπάτσο του χρηματιστηρίου το 1999 που χάθηκαν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων Ελλήνων.

·        στις άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών, την υπερεργασία, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, την πενιχρή βραδινή και πενθήμερη αποζημίωση

·        στην ανοχή στους διορισμούς  χιλιάδων αστυνομικών εκτός πανελληνίων εξετάσεων, με σκοπό την περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση των αστυνομικών

·        στη μη αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας

·        στο άδικο μισθολόγιο, που τα τελευταία χρόνια ξεχάστηκε εμφατικά

·        στο μη προγραμματισμό της υπηρεσίας και τη μη αναγνώριση της ανάγκης να μειωθεί ο  χρόνος εργασίας από 40 σε 35 ώρες

·        στην ελλιπή υγειονομική μας περίθαλψη

·        στη χρησιμοποίηση  μας από την κυβέρνηση κυρίως για την αποτροπή λαϊκών διεκδικήσεων και όχι την πρόληψη του εγκλήματος στις λαϊκές γειτονιές

·        στη  πλήρη έλλειψη εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα

·        στη παρωχημένη λειτουργία της αστυνομίας με όρους άλλων εποχών, με χιλιάδες στόχους να φυλάμε ακίνητοι, με πάρεργα και δουλειά χωρίς κίνητρο και ενδιαφέρον

·        στην υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη με ευθύνη του στρατικοποιημένου μοντέλου αστυνόμευσης

·        στο άδικο βαθμολόγιο

·        στον εγκλωβισμό στην Αττική, χωρίς  προοπτική μετάθεσης στο τόπο συμφερόντων μας

Συναδέλφισσα/ε, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται, οι εργασιακές μας συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν και οι μισθοί μας είναι πείνας.

 Όχι άλλος συμβιβασμός . Η αντίδραση  σου είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά απέναντι σε όσους σε θεωρούν δεδομένο.

Στη ΔΕΚΑ γινόμαστε συνεχώς πιο δυνατοί, μόνο μαζί όμως μπορούμε να κερδίσουμε τις δύσκολες μάχες. Σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για ένα καλύτερο μέλλον στην εργασία μας και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειες μας. Ενημερώσου και ακολούθησε τις δράσεις μας.

https://www.dekapolice.gr/

https://www.facebook.com/policedeka

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ