Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές από την Δ.Ε.Κ.Α.


Σας στέλνουμε τις πιο ζεστές και εγκάρδιες ευχές μας για καλά Χριστούγεννα και ένα νέο έτος με χαρές και υγεία!

Μακάρι το 2023 να φέρει σε όλες-ους τις αξίες της ανθρωπιάς,της αλληλεγγύης και της  κοινωνικής δικαιοσύνης σε προτεραιότητα.

Και ας αγωνιστούμε γι' αυτό, με περισσότερη γνώση και δύναμη!


  Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών. 

 



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ο συνδικαλισμός του τηλεπαραθύρου στην ΕΛ.ΑΣ και η αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματός της





Ενσωματωμένη εικόνα



Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΛ.ΑΣ  , στον μεγαλύτερο βαθμό του, είναι λαβωμένο, αργοκίνητο και παρωχημένο. Λαβωμένο διότι οι περισσότεροι θεωρούν το καταστατικό της Π.Ο.ΑΣ.Υ ένα έγγραφο όχι ιδιαίτερης σημασίας ,αργοκίνητο και παρωχημένο διότι οι διεκδικήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των όσων αντιμετωπίζουμε.

Ρίχνοντας μια ματιά στο καταστατικό της ΠΟΑΣΥ αναρωτιέται κανείς. Κατά πόσο διαφυλάσσεται η προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των αστυνομικών με διακοσμητικές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διάφορες εκπομπές σχολιάζοντας οτιδήποτε, όπως σοβαρές υποθέσεις της επικαιρότητας, παρά ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους;

Κατά πόσο διαφυλάσσεται η προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των αστυνομικών όταν αστυνομικοί-μέλη επιτροπών που έχουν συσταθεί και έχουν ρόλο συμβουλευτικό  καπελώνουν το δύσκολο έργο των αστυνομικών των τμημάτων ασφαλείας και των ειδικών υπηρεσιών;

Κατά πόσον διαφυλάσσεται η προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των αστυνομικών με τη δημιουργία  φορέων, κατόπιν εορτής, που λαμβάνοντας υπόψη  τη στελέχωσή τους μοιάζουν επιστημονικά ανεπαρκείς και αναρμόδιες για το αντικείμενο που συστήθηκαν; Με πιθανότατα ,μακροπρόθεσμα , πόρισμα ανούσιο;

Φρόνιμο  θα ήταν η ΠΟΑΣΥ να είχε συστήσει ,πριν κάθε άλλη επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα οικονομικής φύσεως , επιτροπή που θα μελετήσει και θα προτείνει ,  αλλαγές θεσμικές. Όπως έναν  κώδικα μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Α με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τη νομοθέτηση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας και όπως τη νομοθέτηση του μέγιστου ορίου εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για να καταστούν δεσμευτικά τα όσα προβλέπονται στο Π.Δ  394/2001 . Αυτές οι τρείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ   θα έλυναν τις παθογένειες των αναχρονιστικών τακτικών και θα έκοβαν  ομφάλιους λώρους. Η μη ύπαρξη αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων εντός της Αττικής αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Κρινόμαστε αντικειμενικά για να μετατεθούμε από τη Γ.Α.Δ.Α εκτός αυτής αλλά όχι αντικειμενικά για να μετατεθούμε από μία υπηρεσία της  σε μία άλλη.

Ρίχνοντας μια ματιά στο καταστατικό της ΠΟΑΣΥ αναρωτιέται επίσης κανείς. Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες άλλων εργαζομένων; Παλεύουμε για την κοινωνική πρόοδο και πώς μπορεί να υπάρξει αυτή χωρίς στέγη; Δεν είναι άραγε δίκαια τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών που κράτησαν όρθιο ένα υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ ; Δεν είναι δίκαια τα αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας;  Δεν είναι δίκαια και επίκαιρα τα δικά μας αιτήματα  για αύξηση του εισοδήματος με οποιονδήποτε τρόπο ,μεγαλύτερη της μηδαμινής αύξησης  ωρών νυχτερινής εργασίας που μας μετατρέπει σε νυχτοφύλακες; Η απουσία επίσημης αντιπροσωπείας της ΠΟΑΣΥ σε πρόσφατη απεργία και σε κάθε απεργία  δεν θύμισε  την μαχητικότητα και τη διεκδικητικότητα που είχε επιδείξει η ίδια , με την κατάληψη των γραφείων του ενός κόμματος από τα δύο που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και με τη δημοσίευση  παλαιότερων σκληρών ανακοινώσεων για τους πλειστηριασμούς.

Υ.Γ 1: Οποιαδήποτε επιτροπή συμβουλευτική και οποιοσδήποτε φορέας συστήνεται από την ΠΟΑΣΥ όπως έχει αποφασίσει το Δ.Σ. και είναι προς θετική κατεύθυνση στηρίζεται από τα μέλη αλλά πρέπει να υπάρξει 'ιεράρχηση'.

Υ.Γ 2: Η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να επαναχαραχθεί. Χρειαζόμαστε νέους συναδέλφους με όραμα που δεν αντιμετωπίζουν την ενασχόληση ως σκαλοπάτι για την προσωπική τους ανέλιξη.

                                                                                                                                                        Άρθρο του Δημήτρη Νούτση

                                                                                                                                                             Μέλους Ε.ΑΣ.Υ.Α

                                                                                                                                                              Μέλους Δ.Ε.Κ.Α



Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μη ψάχνετε συνένοχους στην αρπαγή

Ενσωματωμένη εικόνα

Η αποτρόπαια εικόνα της παραβιασμένης εξώθυρας, της λαϊκής κατοικίας της συμπολίτισσας μας στου Ζωγράφου, που προκάλεσε αγανάκτηση και τρόμο στην κοινωνία είναι η πιστή εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου, που πρόσφατα ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για έναν νόμο αρπαγής και λεηλασίας της λαϊκής περιούσιας που λειτουργεί σα λαιμητόμος στο κεφάλι εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που  ειδικά το τελευταίο διάστημα  εξωθούνται σε οικονομική δυσχέρεια.

Δεκάδες συνάδελφοι μας, αντικρύζοντας αυτές τις εικόνες, που παραπέμπουν σε βανδαλισμό περισσότερο, επικοινώνησαν με μέλη της παράταξης μας  εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση τους  στην  χρησιμοποίηση των συναδέλφων μας για το ξεσπίτωμα των συμπολιτών μας.

Τα σπίτια που τα κοράκια των funds εποφθαλμιούν, με τις πλάτες της κυβέρνησης, είναι τα σπίτια των γονιών μας, των συγγενών μας , των γειτόνων μας, των συναδέλφων μας, των συμπολιτών μας.  
Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για τους ολέθριους κινδύνους που εγκυμονεί η χρησιμοποίηση του οργανισμού μας και των συναδέλφων μας στην εφαρμογή πολιτικών που σπέρνουν ανασφάλεια και φόβο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι Σώμα ασφάλειας. Καμία εξουσία δε δικαιούται να την ταυτίσει με την ανασφάλεια.
 Καλούμε την Π.Ο.ΑΣ.Υ να καταδικάσει ρητά τις πολιτικές και τους νόμους που απειλούν με φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνίας, να παλέψει για την κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου , σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδίες και τα συνδικάτα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός μας δεν θα πληγεί ανεπανόρθωτα , αποτρέποντας κάθε εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας  στις επιχειρήσεις αστεγοποίησης συνανθρώπων μας.
                                                                                                                                                                         Τα μέλη της Δ.Ε,Κ.Α

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή έχουμε τις τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων οι οποίοι κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν χρέη αξιωματικού υπηρεσίας όντας ανακριτικοί υπάλληλοι. Παρακάτω θα αναλύσω κάποιες βασικές και χρήσιμες έννοιες τις οποίες συναντάμε σχεδόν σε κάθε υπηρεσία.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια




Συναδέλφισσα και συνάδελφε

Όπως ανέδειξε και το πρόσφατο γενικό συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, οι κραυγές αγωνίας σου για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή δεν ακούγονται. Γιατί αν η κραυγή ακούγονταν έστω και ως ψίθυρος, κανείς δε θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι είναι πραγματικά  δίπλα στους αστυνομικούς, όταν η καθημερινότητα σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο   είναι πιο δύσκολη, ακόμη και από την εποχή των μνημονίων.

 Η ασταμάτητη φτωχοποίηση  σε συνδυασμό με την συνεχή καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την καθημερινότητα των αστυνομικών, καθιστώντας την μη βιώσιμη. Με την αγοραστική μας δύναμη στο ναδίρ (με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί  40% σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό  στο 11%), η κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο εμπαιγμού διακηρύσσει ότι μας έχει στηρίξει έμπρακτα. Αποτελούν απόλυτη κοροϊδία  τέτοιοι ισχυρισμοί όταν οι παραιτήσεις συναδέλφων μας αυξάνονται ραγδαία , αφού δεν  βγαίνουν στα βασικά έξοδα   ενώ  πρέπει  να διερευνηθούν και  οι λόγοι για τις τραγικές αυτοχειρίες, το τελευταίο διάστημα αν συνδέονται με την οικονομική εξαθλίωση.

Οι προτάσεις μας για διοργάνωση κινητοποιήσεων και την αυτονόητη μαχητική διεκδίκηση πέφτουν στο κενό από τους συνδικαλιστικούς ταγούς. Οι αλληλοβραβεύσεις δεν βοηθούν.  Από τη στιγμή  που η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου μας, επιλέγουν να αγνοούν τις διαμαρτυρίες και να κωφεύουν μπροστά στη δίκαιη αγανάκτηση σου, δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας να στηρίξουμε με τη συμμετοχή μας τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη, σε όλη την επικράτεια και να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, που έχει τσακίσει η ακρίβεια, απαιτώντας να μπει φρένο στις πολιτικές φτωχοποίησης.

 Καλούμε την Ομοσπονδία μας, από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν η ηγεσία για άλλη μια φορά θα επιλέξει την υπερβολική και επικίνδυνη εργασιακή καταπόνηση των συναδέλφων μας, να εκδώσει ψήφισμα στήριξης της απεργίας, να σταθεί απέναντι, να βρεθεί  με αντιπροσωπεία της στο δρόμο της διεκδίκησης από κοινού με όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, εκφράζοντας τις αγωνίες και διεκδικήσεις μας.

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, τουλάχιστον ίσες με την  αύξηση του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας μας
  • Στεγαστική μέριμνα για τους χαμηλόμισθους υπηρετούντες στην Αττική
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση για αξιοπρεπή περίθαλψη των οικογενειών μας αλλά και αναβάθμιση των ιατρείων της αστυνομίας 
  • Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

 

 

 Τα μέλη της Δ.Ε.Κ.Α

 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Αναβιώνει η εποχή του τρείς και εξήντα





Καθηλωμένοι τα τελευταία δέκα έτη οι μισθοί των αστυνομικών ,όπως και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων , αφότου υπέστησαν περικοπές της τάξης του 27,6% ενόσω στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις της τάξης 23,8%.