Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση με τον βουλευτή και αν.τομεάρχη Υπ.Πρ.Πο ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό

 

Την Πέμπτη 22/09/2022 πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ Μανόλη Μαργετάκη και του αντιπροσώπου της Ε.ΑΣ.Υ.Α Χρήστου Σώκλα με τον αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Ηλείας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α Καλαματιανό Διονύση με αφορμή την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουν οι αστυνομικοί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εκφράσαμε την αγωνία και την απογοήτευση χιλιάδων συναδέλφων μας σε Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αφού σε μια πρωτοφανή απόφαση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος συμπληρωματικές μεταθέσεις, κατά παρέκκλιση του ΠΔ 100/2003. Αναδείξαμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης για την ομαλή λειτουργία όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας, αφού δεν θα ενισχυθούν με κανένα αστυνομικό αλλά και το μεγάλο πλήγμα στο ηθικό των αστυνομικών της Αττικής.

Στη συζήτηση θέσαμε ζητήματα για τις εργασιακές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας και δώσαμε τις προτάσεις μας πάνω σε αυτά. Παράλληλα εκφράσαμε  την αντίθεση μας με την χρήση της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια, την απόγνωση μας για το ότι ο μισθός μας στα μισά του μήνα έχει εξαφανιστεί, τους προβληματισμούς μας για το ότι η κυβέρνηση μας φέρνει αντιμέτωπους συνεχώς με κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί όπως και εμείς.

 Ο κ. Καλαματιανός μας εξέφρασε την στήριξη του στα δίκαια αιτήματα μας και δεσμεύτηκε αυτά να αναδειχτούν θεσμικά μέσω του κοινοβουλευτικού του ρόλου.

 

Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Δ.Ε.Κ.Α: Για τις ανάγκες, Μηδέν

facebook2.png

Εμβρόντητοι οι συνάδελφοι μας διάβασαν την ολιγόλογη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ακυρώθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά, οι ετήσιες συμπληρωματικές μεταθέσεις , μέσω της μη προκήρυξης θέσεων, πουθενά στην επικράτεια.

Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών αφουγκραζόμενη τη δίκαιη αγανάκτηση και οργή των συναδέλφων μας απαιτεί πειστικές εξηγήσεις στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Πώς είναι δυνατόν το συμβούλιο μεταθέσεων να επικαλείται την απουσία υπηρεσιακών αναγκών την ίδια στιγμή που κάθε μήνα, την τελευταία τριετία, δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από το υστέρημα το δικό μας και των συναδέλφων μας, για ρουσφετολογικές αποσπάσεις αστυνομικών με έξοδα δημοσίου, ανά την επικράτεια, στο όνομα έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών;

Πώς είναι δυνατόν να διατάσσονται πελατειακές μετακινήσεις, με κάθε είδους δικαιολογία και με αξιοποίηση κάθε δυνατού παράθυρου και να ανακαλύπτονται προσκόμματα όταν πρόκειται για αξιοκρατικές μεταθέσεις;

Πώς είναι δυνατόν ενώ έχουν προσληφθεί χιλιάδες Ειδικοί Φρουροί, συνοριακοί Φύλακες και ΟΠΠΙ, οι συνάδελφοι μας τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία να διαμαρτύρονται για τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες που έχουν βιώσει και οι συμπολίτες μας αντίστοιχα για την επιδείνωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών;

Η Δ.Ε.Κ.Α καθ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προβλέψει τις δραματικές συνέπειες και τα αδιέξοδα των πολιτικών που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της Π.Ο.Α.Σ.Υ και της Ε.Α.Σ.Υ.Α για τους ολέθριους κινδύνους που εγκυμονεί η ενδοτική τους στάση.

Το σημερινό μηδέν στις μεταθέσεις δεν ήρθε από τον ουρανό. Είχε προηγηθεί η μηδενική αντίδραση στις αθρόες προσλήψεις εκτός Πανελληνίων, η σιγή στην ακύρωση διαταχθεισών μεταθέσεων, η απουσία αποτελεσματικής απάντησης στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ανοχή στην αποψίλωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, τα στραβά μάτια στη βάναυση καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πλέον είναι προφανές σε όλους ότι πίσω από τα χτυπήματα στην πλάτη , τα ευχαριστήρια s.m.s και τους υποκριτικούς εναγκαλισμούς με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες κρύβονται το μηδενικό των εξαγγελιών της ΔΕΘ, οι μηδενικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στα μέσα του μήνα, η τάση για εκμηδενισμό εργασιακών δικαιωμάτων και ημερήσιων αναπαύσεων.

Οι οργίλες ανακοινώσεις πλέον δεν αρκούν. Δυναμικές κινητοποιήσεις έπρεπε να έχουν εξαγγελθεί χθες.

Τα μέλη της ΔΕΚΑ και οι εκλεγμένοι της

Μαργετάκης Μανώλης μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ

Βάρσος Χαράλαμπος αντιπρόσωπος Ε.Α.Σ.Υ.Α στην Π.Ο.Α.Σ.Υ

Κλιάφας Νικόλαος αντιπρόσωπος Ε.Α.Σ.Υ.Α στην Π.Ο.Α.Σ.Υ 


Πατσιαούρας Κωνσταντίνος αντιπρόσωπος Ε.Α.Σ.Υ.Α στην Π.Ο.Α.Σ.Υ

Σώκλας Χρήστος αντιπρόσωπος Ε.Α.Σ.Υ.Α στην Π.Ο.Α.Σ.ΥΠέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΏΡΑ 6 μ.μ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας

Για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για το λαό

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται σε συνθήκες απόλυτης  οικονομικής ασφυξίας και πολιτικής κοροϊδίας για τους αστυνομικούς  με ευθύνη της Κυβέρνησης.

 

Οικονομικής ασφυξίας γιατί  το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός (11,1%) εξανεμίζει τον μισθό μας πολύ πριν το τέλος του μήνα, με τα υπέρογκα ενοίκια, τους δυσθεώρητους λογαριασμούς για την ενέργεια που καταλήγουν στις τσέπες της ολιγαρχίας και τα δυσβάσταχτα κόστη των ειδών πρώτης ανάγκης.  Η Κυβέρνηση αντί να  μεταθέτει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων  οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα.

 

Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά αντίθετα μας εμπαίζει. Και είναι εμπαιγμός όταν στη χώρα μας σήμερα, έχουμε μηδενική αύξηση μισθού στο δημόσιο τομέα και στους ένστολους, ενώ την ίδια στιγμή  χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 6%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 23,8%, την ίδια περίοδο.

 

Μας εμπαίζει για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας που άλλα έλεγε και άλλα πράττει.

Μας φορτώνει περιττούς κίνδυνους και όξυνση αφού αδειάζει τις υπηρεσίες από αστυνομικούς για να τους στείλει στα Πανεπιστήμια και επιπλέον στέλνει και άλλους αστυνομικούς για να φυλάνε τους συνάδελφους της ΟΠΠΙ, παρά την κάθετη αντίθεση σύσσωμης της Π.Ο.ΑΣ.Υ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της. Απολυτός παραλογισμός και αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση μαζί με τις συμπορευόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που επί τρία χρόνια βάζουν μόνο πλάτη, εν όψει μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου που ουσιαστικά ξεκινά, προσπαθούν να τηρήσουν σιωπητήριο, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες όπως τα ψίχουλα των νυχτερινών και της αδιευκρίνιστης ακόμα συνταξιοδοτικής αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας, που αφορά ελάχιστους αστυνομικούς, αλλά και την κατάργηση της απλής αναλογικής στο συνδικαλιστικό μας κίνημα που θάβει κάθε ανεξάρτητη και αδέσμευτη φωνή. Για την παρωδία στο μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων εκλογών στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, θα επανέλθουμε εκτενέστερα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας για την πορεία στη ΔΕΘ πρέπει να διευρυνθεί. Τα αιτήματα αυτά μοιάζουν πενιχρά στην παρούσα συγκυρία, για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των συναδέλφων μας, οι οποίοι στο σύνολο τους, απαιτούν περαιτέρω:

 

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την  αύξηση του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αναγνώριση του επικίνδυνου της  εργασίας μας
  • Στεγαστική μέριμνα για τους χαμηλόμισθους υπηρετούντες στην Αττική
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση για αξιοπρεπή περίθαλψη των οικογενειών μας αλλά και αναβάθμιση των ιατρείων της αστυνομίας 
  • Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

 

Δε θέλουμε άλλα χτυπήματα στην πλάτη. Δεν είμαστε επαίτες. Μας κούρασαν τα SΜS και τα ευχολόγια. Απαιτούμε αναγνώριση. Απαιτούμε αξιοπρέπεια.

 

 

 

Τα μέλη της  Δ.Ε.Κ.Α.

 

 

 

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά
Τα μέλη της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών χαιρετίζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.Δεν λησμονούμε ότι η 1η Μάη συμβολίζει διαχρονικά τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης για τη διασφάλιση των εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που ενώ κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, κινδυνεύουν να αφανισθούν. Τιμούμε όλους τους αγωνιστές εργάτες του Σικάγο το 1886, των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, των εκτελεσμένων πατριωτών την πρώτη Μάη του 1944 στην Καισαριανή.

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει


Του Μαργετάκη Μανόλη*


Όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, έτσι και οι αστυνομικοί βρίσκονται, πάνω από μια δεκαετία, αντιμέτωποι με τρεις διαδοχικές κρίσεις (χρέους, πανδημική, ακρίβειας) οι οποίες έχουν συμπιέσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας και το βιοτικό επίπεδο.

Πλέον, η οικονομική πίεση που ασκείται στους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αφού στα μισά του μήνα τελειώνει ο μισθός με τους λογαριασμούς απλήρωτους. Μετά την τεράστια μείωση μισθών, περίπου κατά 30% σε πραγματικούς όρους από το 2010,με την αφαίμαξη των μνημονίων και τώρα με τις τιμές των καυσίμων, των ενοικίων,  των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων στα ύψη η κατάσταση είναι απελπιστική και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γι' αυτό.

Ειδικότερα στην Αττική, επικρατεί μια επιδεινούμενη κρίση ηθικού στην αστυνομία, αφού εκτός από τους μισθούς πείνας η πλειοψηφία των αστυνομικών εργάζεται καθημερινά σε άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς καμία μέριμνα, κατά παράβαση των Π.Δ. Κανόνας είναι πλέον η ασταμάτητη εργασία στα Α.Τ και Τ.Α, οι υπερβάσεις ωραρίων, η ανυπαρξία εβδομαδιαίας υπηρεσίας, οι συνεχείς μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες, κλπ. που σε συνδυασμό με τους άμεσους κινδύνους της υπηρεσίας, διαμορφώνουν μια κατάσταση ζοφερή.

Η ολομέλεια του ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία χρήζουν οι μισθολογικές απολαβές τους να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να εκπληρώνονται οι οικονομικές συνθήκες για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν ελήφθησαν διόλου υπόψιν από την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας, πάρα τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Οι αστυνομικοί άκουσαν τα ευχαριστήρια λόγια, είδαν τον Πρωθυπουργό στην τηλεόραση αλλά και υπουργούς να μας ευχαριστούν υποκριτικά. Ωστόσο, αυτό το ευχαριστώ ξεχάστηκε γρήγορα.

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι ανάλογα τα δημοσιονομικά στοιχεία  θα κριθεί αν πάρουμε μια δίκαιη αύξηση μισθών, ενώ βιώνουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής και πληθωρισμό της τάξης του 8%. Πρέπει να τους απαντήσουμε ότι τέτοια διλήμματα δεν στέκουν  σοβαρά όταν το Υπουργείο Οικονομικών  διέγραψε το περασμένο Γενάρη  24 δις ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες και δίνει εκατομμύρια σε λίγους.Αυτή η συνταγή είναι λάθος και εξυπηρετεί μια χούφτα ολιγάρχες, όχι τους φτωχότερους εργαζομένους αυτού του τόπου.

Άραγε η διοίκηση στη ΠΟΑΣΥ θα συνεχίσει την τακτική του συμβιβασμού των τελευταίων 3 ετών; Θα ζητούν ασπιρίνες για τον ασθενή στην εντατική;

Διεκδικούμε την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας. Ας είμαστε ειλικρινείς· η εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο με αγώνες στο δρόμο θα αναγνωρίσουν τα δίκαια μας, γιατί τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς μάχη. Παράλληλα όμως οφείλουμε να είμαστε πάντα μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τότε θα είμαστε στο σωστό συνδικαλιστικό δρόμο και θα κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει την απόγνωση και να αφουγκραστεί τις απελπισμένες φωνές των αστυνομικών αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη αύξηση στις αμοιβές μας. Διαφορετικά, η πληγή που θα προκληθεί θα είναι ανεπούλωτη. Θα δούμε τους αστυνομικούς να παραιτούνται ομαδικά (ήδη φεύγουν για την FRONTEX) και θα προκύψει αρνητικός αντίκτυπος στην ικανότητα της υπηρεσίας για ουσιαστική προστασία της κοινωνίας στις επόμενες δεκαετίες.

Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της Ελληνικής  κοινωνίας μας στηρίζει. Εκτιμούν τους αστυνομικούς τους. Βλέπουν ότι είμαστε εκεί όταν καλούν το 100 και χρειάζονται βοήθεια. Όταν οι άλλοι τρέχουν μακριά από τον κίνδυνο, μας βλέπουν να τρέχουμε ευθεία προς αυτόν. Αν η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στους αστυνομικούς, κλείνει τα μάτια και στον Ελληνικό λαό που υπηρετούμε.

Άμεσα πρέπει να διεκδικήσουμε:

1)    Αύξηση στο βασικό μισθό μας, κλιμακωτή, που θα ξεκινάει στους χαμηλόμισθους κατά 20% στο βαθμό του αστυφύλακα και Ε.Φ και θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι το βαθμό του στρατηγού. Όχι με την μορφή επιδομάτων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση διασύνδεση με τις συντάξεις μας.

2)   Επανυπολογισμός της σύνταξης με βάση το μισθό του τελευταίου έτους.

3)    Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

4)    Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

5)  Να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και το προβλεπόμενο  ωράριο εργασίας  στις υπηρεσίες με ψήφιση νόμου, ο οποίος θα προβλέπει και ποινές για την διοίκηση εφόσον δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα.

6)   Ειδικά για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αττική, ετήσια αύξηση κατά 2000 ευρώ, αφού το κόστος ζωής στην πόλη έχει εκτιναχθεί. Το ίδιο ισχύει στη Μ.Βρετανία για τους εργαζομένους της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

7)    Αύξηση του αφορολογήτου στα 14.000 ευρώ.

8)    Αύξηση της ωριαίας νυχτερινής αποζημίωσης  στα 5 ευρώ και 20% για την  πέραν του πενθημέρου εργασία.

 

 

*ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ

  μέλος Δ.Σ Π.Ο.ΑΣ.Υ

  μέλος της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών - (Δ.Ε.Κ.Α)

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

 

1)      https://www.sofokleousin.gr/i-eforia-esvise-24-dis-xrei-megaloofeileton-pinakas-kynigaei-ti-m

2)      https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/338557_o-pio-barys-pelekys-sto-dimosio


Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

32o Συνέδριο: Οι ηγεσίες μαζί, ο αστυνομικός μόνος;


Το 32ο Συνέδριο της ΠΟ.ΑΣ.Υ  διεξήχθη  σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας δίνει αγώνα για την επιβίωση , μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που η διεθνής συγκυρία αλλά και η κυβερνητική διαχείριση, έχουν διαμορφώσει. Σε μία περίοδο , που η δραματική εγκατάλειψη υπηρεσιών και προσωπικού, όπως έχει αποτυπωθεί μέσω ανακοινώσεων της παράταξης μας αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων,  έχει επιφέρει πρωτόγνωρη εντατικοποίηση της εργασίας και ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Σε μία περίοδο που πολλοί συνάδελφοι μας χαρακτηρίζουν ως μια από τις χειρότερες που έχουν βιώσει. 

 Αυτή είναι η πραγματικότητα που επικρατεί εκτός των θυρών του συνεδρίου. Εντός των θυρών όμως αντικρίσαμε μια άλλη πραγματικότητα. Το συνέδριο μονοπωλήθηκε από φιλοφρονήσεις ,  αλληλοσυχαρίκια και  διθυράμβους μεταξύ πολιτικής, φυσικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας για όλα τα καλά που έχουν πετύχει !

Οι εικόνες αυτές ,του σφιχτού εναγκαλισμού συνδικαλιστικής και πολιτικής ηγεσίας , αποκαλύπτουν τις πραγματικές στοχεύσεις της κατάργησης της απλής αναλογικής, που επικυρώθηκε με τροποποίηση  του καταστατικού από το 32ο Συνέδριο. Επιδιώκουν με τη φίμωση όλων των υγιών συνδικαλιστικών φωνών, να γίνουν κανόνας :

-Συνέδρια φιέστες με συμμετοχή χειροκροτητών από τα οποία με τη μεθόδευση  του ενιαίου ψηφοδελτίου,  θα αποκλείονται όσοι θέλουν πραγματικά να συνδικαλιστούν.

-Συνέδρια από  τα οποία θα έχουν εξοβελιστεί οι ενοχλητικές για τις επιδιώξεις φυσικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας, πραγματικές αγωνίες των αστυνομικών για τη δουλειά και τη ζωή τους.

-Σωματεία απολύτως ελεγχόμενα και χειραγωγούμενα, που οι μόνες διεκδικήσεις τους θα αφορούν αποκλειστικά πλέον την κατάληψη θέσεων που εξασφαλίζουν προνόμια και απαλλαγές.

-«Συνδικαλιστές» σε ρόλο κομπάρσου και κλακαδόρου που θα  είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα δικαία αιτήματα των αστυνομικών για ίδιον όφελος.

Οι αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όσες διώξεις κι αν επιχειρηθούν , όσες μεθοδεύσεις φίμωσης κι αν υλοποιηθούν, εμείς δε θα σωπάσουμε, δε θα αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο. Δε θα σωπάσουμε γιατί θεωρούμε εξευτελιστικό το γλείψιμο στις ηγεσίες την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας δεινοπαθεί. Όπως δε θα σωπάσουν και οι χιλιάδες συνάδελφοι μας που εργάζονται σε καθημαγμένες υπηρεσίες, με δεκάδες χαμένες ημερήσιες αναπαύσεις, χωρίς εβδομαδιαία υπηρεσία, με πενιχρούς μισθούς, με απλήρωτη υπερεργασία και εξευτελιστική αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας όταν αυτή πληρώνεται αλλά και ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που βιώνουν στο πετσί τους την αναξιοκρατία, τον αυταρχισμό και την αδιαφορία. Από κοινού θα συνεχίσουμε τη μάχη απέναντι σε κάθε κρίκο της συμπαιγνίας ακόμη πιο σθεναρά σε σχέση με πριν.

Η εφαρμογή του νόμου θα είναι βραχύβια, όπως έδειξε και η δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ  ΚΚΕ  και του ΜΕΡΑ 25 στη Βουλή  την οποία και χαιρετίζουμε (όπως χαιρετίζουμε  την κατηγορηματική   επίσης  δέσμευση του  Αναπληρωτή  Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΑ-ΠΣ, Βουλευτή κ. Διονύση ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ, του Γραμματέα  του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, και του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιάννη ΔΕΛΛΗ)  Οι παθογένειες όμως είναι χρόνιες. 

Παράλληλα με τον αγώνα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών δεσμευόμαστε ότι θα αναζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν την αναβίωση παρόμοιου συνδικαλιστικού εκφυλισμού και τρόπους εξυγίανσης της λειτουργίας του αστυνομικού συνδικαλισμού.

 

                                                 Η Γραμματεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Όταν θεσμοποιείται η σιωπή η συμμόρφωση είναι παράνομη

Ενσωματωμένη εικόνα
Συναδέλφισσα, συνάδελφε την 25-29 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιείται μια κρίσιμη γενική συνέλευση για την πορεία του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου μας. Το διακύβευμα είναι τεράστιο καθώς καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συμμορφωθούμε με το νόμο της κυβέρνησης που μέσω της κατάργησης της απλής αναλογικής, επιχειρεί να φιμώσει τις ακηδεμόνευτες συνδικαλιστικές φωνές που επιμένουν να αναδεικνύουν την βάρβαρη καθημερινότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

Ναι, σημαίνει έγκριση στην κάθε κυβέρνηση να παρεμβαίνει ωμά στα συνδικαλιστικά της αστυνομίας, να κηδεμονεύει και να συναλλάσσεται με συνδικαλιστικές ηγεσίες, πνίγοντας όποια φωνή διεκδίκησης.

Ναι, σημαίνει πλήρης υποταγή στην αυθαιρεσία της διοίκησης και κατάργηση στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών, που με αγώνες και κόπο κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι, σημαίνει ασυδοσία των διοικήσεων των σωματείων και έλλειψη κάθε μορφής λογοδοσίας, είτε αφορά τον τρόπο διεκδίκησης και πάλης, είτε αφορά τη διαχείριση των οικονομικών.

Ναι, σημαίνει αποδοχή του απαξιωτικού διαχωρισμού μας από όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους, για τους οποίους ισχύει ο Ν.1264/82 και η αναλογικότητα στην εκπροσώπηση.

Ναι, σημαίνει συνενοχή, ενδοτικότητα και υπαναχώρηση από δημοκρατικά κεκτημένα τα οποία κερδήθηκαν με θυσίες ανιδιοτελών συναδέλφων, που πλήρωσαν με διώξεις τη δράση τους.

Ναι σημαίνει προδοσία των αγώνων τους , που άλλοι σήμερα καπηλεύονται και ξεπουλάνε προκειμένου να απολαμβάνουν προνόμια μέσω του εναγκαλισμού τους με την εξουσία.

Ναι σημαίνει , αθρόες προσλήψεις ανεκπαίδευτου προσωπικού, χωρίς αντίλογο, αποψίλωση των τμημάτων χωρίς αντίσταση, εργασιακή υπερεκμετάλλευση στην υπηρεσία λίγων και εκλεκτών χωρίς αντίκρυσμα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Ναι σημαίνει διαιώνιση της ζοφερής κατάστασης όπως εσύ τη βιώνεις χωρίς ελπίδα ανάταξης.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση για να καταγραφεί ηχηρά η διαφωνία σου με τη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου, για να ακουστεί με κρότο η δυσαρέσκεια σου για τη διαχρονική απαξίωση που βιώνεις, για να περισώσουμε την αξιοπρέπεια μας και ταυτόχρονα να βάλουμε φρένο σε αντιδημοκρατικές και αντεργατικές μεθοδεύσεις.


H Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει ότι η απόφαση για αλλαγή του καταστατικού απηχεί τη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας των μελών, που απαιτείται για καταστατικές αλλαγές. Το προεδρείο καλείται να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ψήφου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
                                                                                                                             Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.

 

 

 

 

 

Σας στέλνουμε τις πιο ζεστές και εγκάρδιες ευχές μας για καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!

Ας ευχηθούμε το 2022 να φέρει περισσότερη δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελπίδα.

Και ας αγωνιστούμε γι' αυτό, με περισσότερη γνώση και καινούριες ιδέες!

 

 

 

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Προς κατάρρευση τα υποστελεχωμένα γραφεία διαβατηρίων και ταυτοτήτων
Τα Γραφεία Διαβατηρίων, ανήκουν στα Επιτελεία των Αστυνομικών Διευθύνσεων και αποτελούν υπηρεσία που εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες. Δυστυχώς τα Γραφεία Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών ακολουθούν την αρνητική πορεία των αστυνομικών τμημάτων της. Αυτή της μεθοδευμένης απαξίωσής τους. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη  προσωπικού, με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομείναντων αστυνομικών. Να σημειωθεί ότι στα έξι σημεία υποδοχής  δικαιολογητικών (Μεταξουργείο,Παγκράτι,Φάληρο,Καλλιθέα,Ζωγράφου,Πατήσια) του  Γραφείου Διαβατηρίων της Δ.Αθηνών, εν μέσω πανδημίας για το 2021, έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για διαβατήριο περίπου 36.000 πολίτες, ενώ υπηρεσίες τέτοιου τύπου, αποτελούν "το πρόσωπο" της αστυνομίας.

          Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των ραντεβού, γεγονός που απασχόλησε στο παρελθόν την ηγεσία και για το οποίο εκδόθηκαν σχετικές διαταγές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το κεντρικό σημείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών που λειτουργεί πρωί και απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή και είναι επιφορτισμένο, συν τοις άλλης, με τη παραλαβή των επειγόντων αιτημάτων από όλη την επικράτεια, αλλά και με την κατ΄ οίκον εξυπηρέτηση πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν, πολλές φορές λειτουργεί με έναν αστυνομικό στην βάρδια.

          Τα ζητήματα αυτά αν και έχουν τεθεί υπόψη της διοίκησης του Γραφείου Διαβατηρίων αλλά και της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφάλειας /Α.Ε.Α. δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών κάτι που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της συστηματικής απαξίωσης που συντελείται, ενώ  αυτός  που ζημιώνεται τελικά είναι ο πολίτης. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των γραφείων ταυτοτήτων και των Α.Τ- Τ.Α με ευθύνη του υπουργείου,  δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση των λειτουργιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

          Η Δ.Ε.Κ.Α. καλεί την πολιτική ηγεσία και τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να εξετάσουν το ζήτημα και να ενισχυθούν άμεσα τα γραφεία διαβατηρίων αλλά και των γραφείων ταυτοτήτων αφού αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με γεγονότα που προσβάλλουν το κύρος του Σώματος.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών


Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις

Ενσωματωμένη εικόνα

Συναδέλφισσα και συνάδελφε

 

                Η Κυβέρνηση της Ν.Δ φέρνει σήμερα προς ψήφιση τροπολογία με την οποία ουσιαστικά καταργεί το συνδικαλιστικό νόμο για μας τους αστυνομικούς. Με το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται μια πρακτική ολοκληρωτισμού , που επιτρέπει δυνητικά σε "ομαδούλες" ακόμη και με ισχνή πλειοψηφία, να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των σωματείων.

                Αυτό θα έχει ως  αποτέλεσμα η διαχείριση των οικονομικών του σωματείου , οι δράσεις και η λειτουργία του , να εξαρτώνται από τις βουλές μιας κλειστής παρέας, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία. Κι αν οι δομημένες με ρουσφετολογικές τακτικές πλειοψηφίες λειτουργούν απόλυτα ενδοτικά, τώρα, στη χειρότερη περίοδο που βιώνει ο οργανισμός μας , τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας, αξιοπιστίας και εργασιακών συνθηκών, φανταστείτε τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών που ακόμη μαχόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, πράγμα το οποίο επιδιώκει το υπάρχον νομοσχέδιο.

                Στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τη σπουδή της με κούφια λόγια περί ελευθερίας επιλογής, τολμώντας μάλιστα να χαρακτηρίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες , που διασφαλίζονται μέσω της ύπαρξης διαφορετικών φωνών και απόψεων, ως δυσλειτουργία και επιβάρυνση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πραγματική της στόχευση είναι να βάλει φίμωτρο σε όσους αναδεικνύουμε ακόμη  τη γύμνια των αστυνομικών τμημάτων, τις ρουσφετολογικές πρακτικές, την εξαθλίωση του προσωπικού, την απαξίωση του οργανισμού, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και μαχόμαστε για αντιστροφή της κατάστασης.

                    Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών, τα μέλη της οποίας ουδέποτε νοιάστηκαν για καρέκλες, αλλά λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συναδέλφου και της κοινωνίας, δεσμεύεται ρητά ότι δε θα φιμωθεί, αντίθετα θα συνεχίσει να δίνει  με κάθε μέσο, και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και εργασιακά δικαιώματα.

                Συνάδελφε και συναδέλφισσα , 
η τροπολογία αυτή σε διαχωρίζει για άλλη μια φορά από τους υπόλοιπους εργαζομένους και σε γυρίζει σε σκοτεινές εποχές . Συνάδελφισσα, συνάδελφε μαζί θα παλέψουμε ώστε η επαίσχυντη αυτή τροπολογία να μείνει ανεφάρμοστη.
                                                                                                                                            Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α