Έρχεται η ψηφιοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στη Δ/νση Ασφαλείας με το σύστημα ''Afis''

Posted by DEKA on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017

Στις αρχές του έτους 2018 αναμένεται να εγκατασταθεί στις διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις ασφαλείας το σύστημα AFIS που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των συναδέλφων στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών. Η τεχνολογία αυτή που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια απο το FBI και άλλους όμορους φορείς στο εξωτερικό και καταργεί ουσιαστικά τα παραδοσιακά ‘’μελάνι-κύλινδρο-πλάκα’’ που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούσαν τους Αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας, Ασφάλειας και Τάξης. 


Tο σύστημα Αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (Automated Fingerprint Identification System-AFIS) είναι ένας βιομετρικός πολυλειτουργικός σταθμός εργασίας που αφορά την απόκτηση, αποθήκευση και ανάλυση δακτυλοσκοπικών δεδομένων. 

Πρόσφατα το σύστημα έχει αναβαθμιστεί και στη τεχνολογία  ¨απλής αποτύπωσης¨ που με ένα απλό σκανάρισμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων εμφανίζει αποτελέσματα και ιστορικό προσαχθέντων, αν είναι σεσημασμένοι ή όχι και αν εκκρεμεί κάποια δικαστική απόφαση . Ένα τέτοιο σύστημα εξυπηρετεί και τους προσαγόμενους πολίτες καθόσον η διαδικασία μειώνεται στο ελάχιστο. Επίσης, το εύρος των εφαρμογών του συστήματος αυτού, επιτρέπει την περαιτέρω εξέλιξη, με φορητά ασύρματα συστήματα εφοδιασμένα στις πεζές και εποχούμενες περιπολίες.