άρθρο Δ.Κασιμάτη: ΔΕΘ-αλλάξει τίποτα;

 

ΔΕΘ-αλλάξει τίποτα;

 

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες και παρατηρώ τον οργασμό δημοσιευμάτων για την επιστροφή των χρημάτων μας βάση των αποφάσεων του ΣΤΕ. Διάβασα και την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για τον κεντρικό πυλώνα των διεκδικήσεων μας.

  Μάλλον ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν θεωρώ προτεραιότητα τα χρήματα που ούτως ή άλλως είναι δεδουλευμένα και μου ανήκουν, δεν θεωρώ ακόμα προτεραιότητα και ένα πενηντάρικο στο μισθό μου. Όχι γιατί είμαι πλούσιος απλά δεν κοστολογώ τόσο τη ζωή μου. Δεν κοστολογώ τη ζωή μου όσο δύο ΕΝΦΙΑ (γιατί τόσα είναι τα αναδρομικά) όταν την περίοδο 2008-2013 μου πήραν βίαια το 25% των αποδοχών μου.

Περίμενα και περιμένω  προτεραιότητα της ΠΟΑΣΥ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας να είναι ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της ΕΛ.ΑΣ. και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, όχι του προσωπικού, του θεσμού. Γιατί εδώ έχουμε το παράδοξο να εργαζόμαστε σε έναν οργανισμό που λειτουργεί το 2018 με κανονισμούς του 1960 (με διάφορα λίφτινγκ) και ένα  πειθαρχικό δίκαιο αυταρχικό, αναχρονιστικό, συντηρητικό και ταξικά άνισο (μεταξύ χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων).

Θεωρώ λοιπόν πιο σημαντικό να εφαρμόζεται το ωράριο εργασίας, να υπάρχει (τουλάχιστον) εβδομαδιαίος προγραμματισμός εργασίας, να ξέρω πότε και πώς θα δω τα παιδιά μου.

Να καταργηθεί η ποινή του προστίμου που για "ψύλλου πήδημα " που ο κάθε προϊστάμενος μπορεί να αφαιρέσει δεδουλευμένα χρήματα από την οικογένεια.

Σε πολλές περιπτώσεις  για το ίδιο παράπτωμα  προβλέπονται βαρύτερες ποινές για τους χαμηλόβαθμους από αυτές που προβλέπονται για τους υψηλόβαθμους. Τραγικό και το ότι φοβάμαι να αρρωστήσω ή να σκοντάψω στο σπίτι μου γιατί είμαστε  οι μόνοι εργαζόμενοι που έχουμε πειθαρχικές ευθύνες ή όταν αρρωστήσουμε δεν ισχύει για εμάς το ιατρικό απόρρητο και άλλα  πολλά.

 Η Αστυνομία θέλει θεσμικές αλλαγές που θα έχουν τελικό αποδέκτη την ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη.

 Πολλοί αντικρούουν τις θεσμικές  μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι θα καταρρεύσει η πειθαρχία και δεν θα μπορούν να διοικήσουν, δηλαδή χωρίς φόβο δεν υπάρχει διοίκηση;

Και ερωτώ, στην πολιτισμένη Ευρώπη πώς διοικούνται οι Ευρωπαϊκές Αστυνομίες;

Γιατί δεν περνούμε και αυτή την τεχνογνωσία;

Ποιοί δεν θέλουν τον θεσμικό  εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ. και γιατί;

Περιμένω και ελπίζω λοιπόν. Ελπίζω σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον που θα συμβαδίζει με την κοινωνία που ζω.

Ας γίνει τουλάχιστον μία αρχή προς το καλύτερο.

 Είναι δίκαιο ας γίνει πράξη.

 

Δημήτρης Κασιμάτης

Μέλος της ΔΕΚΑ

Αντιπρόσωπος Π.Ο.Α.Σ.Υ