Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

1.200 ευρώ ανά υπάλληλο από τον δήμο Μυκόνου σε αστυνομικούς, λιμενικούς, δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς που υπηρετούν στο νησί για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης

Η εφαρμογή για πρώτη φορά της σχετικής διάταξης νόμου θα αποτελέσει πιλότο ώστε νησιωτικοί ή ορεινοί δήμοι να μπορούν να συνδράμουν την εισοδηματική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στους τόπους εργασίας τους με την καταβολή επιδόματος από δικούς τους πόρους.

Η εκτόξευση των τιμών και της ζήτησης καταλυμάτων στη νησιωτική Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και η εντυπωσιακή τουριστική άνοδος στα χειμερινά θέρετρα της χώρας δημιούργησαν απαγορευτικές συνθήκες προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια.

Οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες γκριζάροντας την αστραφτερή εικόνα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι στους συγκεκριμένους δήμους βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης αναφορικά με ζητήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και ασφάλειας με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν λύσεις.

Για τον λόγο αυτό, τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκε σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών ρύθμιση για την «παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στους υπαλλήλους τους εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των δικαιούχων ως εξής: «Τους ιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς». Προϋπόθεση για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι η μη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας από τον δικαιούχο, ή τη σύζυγο ή τα παιδιά του στις περιοχές αυτές.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε τη διάθεση 350.000 ευρώ στους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, που δεν έχει κατοικία στο νησί. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφέρει ότι «το ποσό αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους ενώ η ενίσχυση για κάθε υπάλληλο θα ανέλθει σε 1.200 ευρώ. Έχουμε ζητήσει από τις δημόσιες υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι μπορούν να επιδοτηθούν, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Ιουνίου. Για την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης, για την οποία δεν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει να προσκομιστεί αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι ο υπόχρεος έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στο νησί, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτει κατοικία στη Μύκονο καθώς και αντίγραφο δήλωσης Ε9. Υπολογίζουμε ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 200, από τους οποίους 69 είναι εκπαιδευτικοί».

Όπως σημειώνει ο κ. Κουκάς, «με τα 350.000 ευρώ θα νοικιάσουμε και ένα μικρό ξενοδοχείο στο οποίο θα μπορούν να στεγαστούν έως 25 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τη νέα σχολική χρονιά. Οσοι φιλοξενούνται θα πάρουν το οικονομικό επίδομα μειωμένο κατά 50%. Αυτή την περίοδο φιλοξενούμε σε δημοτικό κοιτώνα 30 άτομα, ενώ επιχειρηματίες του νησιού διαθέτουν δωμάτια, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούμε σε δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους δωρεάν. Επίσης, εστιάτορες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του δήμου παρέχουν σίτιση. Θα επιθυμούσαμε να είχαμε περισσότερους πόρους να διαθέσουμε για τον σκοπό αυτό, αφού το 2017 η επιχορήγηση του Δήμου Μυκόνου από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 1,2 εκατ. ευρώ» .Η έλλειψη δωματίων και κατοικιών προς ενοικίαση και τα υπέρογκα ενοίκια των διαθέσιμων καταλυμάτων, κυρίως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής οδήγησαν πολλούς εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές μονάδες στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν πολλά κενά.

 

 

Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/795399/epidoma-mukonou-stous-dimosious-upallilous/

Θετική εξέλιξη για τους ενστόλους με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για το καθεστώς αναγνώρισης(μάχιμη 5ετία κλπ.) & υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας μετά τη ψήφιση του ν.4387/2016.Αναλυτικά η ανακοίνωση των ομοσπονδιών.

 

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 504/2/34

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από τα δύο (2) και πλέον έτη ψήφισης του ν.4387/2016, την πολλαπλή και ποικίλη αλληλογραφία μας με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και τις συνεχείς συναντήσεις με σύσσωμη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε η υπ' αριθ. Φ10042/οικ. 13567/329 από 08-06-2018 εγκύκλιος του εν λόγω Υπουργείου, η οποία, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζει και το καθεστώς αναγνώρισης - υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων που μέχρι την 31-12-2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην παρ. 1 του Κεφαλαίου Η΄ «Υπολογισμός διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων» αποσαφηνίζονται τα εξής:

1. Οι χρόνοι που αναφέρονται στην ως άνω παράγραφο αφορούν τη μάχιμη πενταετία, καθώς και τα εξάμηνα πτητικών και καταδυτικών, αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων (συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού & Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚ. που υπηρετούν σε αντίστοιχες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν).

2. Οι διατάξεις περί παύσης των διπλών ασφαλιστικών εισφορών έπειτα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην Υπηρεσία του υπαλλήλου, εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Το κριτήριο για την υπαγωγή κάποιου/ας σε καθεστώς αναγνώρισης διπλάσιου χρόνου, δεν είναι πλέον η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, αλλά ο χρόνος που έχει παρασχεθεί η εν λόγω υπηρεσία.

4. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, έχουν παρασχεθεί από τα δικαιούχα στελέχη μέχρι την 31-12-2017 και ουδέποτε έχουν αναγνωριστεί (υπεβλήθη αίτημα αναγνώρισης που εκκρεμεί ή δεν υπεβλήθη καθόλου), η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης και τις συντάξιμες αποδοχές που ίσχυαν όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη κάθε φορά υπηρεσία. Οι εν λόγω χρόνοι, σημειώνεται ότι, αποτελούν πραγματική υπηρεσία, λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και ανατρέχουν στο έτος κατά το οποίο παρασχέθηκαν κάθε φορά (και όχι το έτος που αναγνωρίστηκαν).

5. Οι καταταγέντες στα Σώματα Ασφαλείας ή οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μέχρι και την 30-09-1990, εξακολουθούν να επικαρπώνονται τους προαναφερόμενους διπλούς χρόνους χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση δε αυτή, οι εν λόγω χρόνοι συνυπολογίζονται με το λοιπό χρόνο ασφάλισης για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης και όχι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

6. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν από τα δικαιούχα στελέχη από την 01-01-2018 και εντεύθεν, η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης (6,67% για τον ασφαλισμένο) και τις ισχύουσες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συντάξιμες αποδοχές.

Επίσης, στην παρ. 2 του ως άνω Κεφαλαίου της προαναφερομένης εγκυκλίου καθίσταται σαφές ότι, οι διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 3 του ν.3865/2010 (αναγνώριση μάχιμης πενταετίας για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας με ποσοστό 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την έναρξη του ν.4387/2016. Στην περίπτωση δε αυτή, ο αναγνωριζόμενος εν λόγω χρόνος συνυπολογίζεται με τον λοιπό χρόνο ασφάλισης μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Το συνδικαλιστικό μας Κίνημα, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεσμεύτηκε και υλοποίησε τα όσα αναφέρθηκαν στις υπ' αριθ. 605/13/78-α από 26-01-2018 και 605/13/78-γ από 23-02-2018 ανακοινώσεις μας, ενώ μαχητικά και με επιχειρήματα συνεχίζει να διεκδικεί τα άλλα εκκρεμεί ασφαλιστικά θέματα του Κλάδου μας.

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Ε.Α.Π.Σ.

Π.Ε.Α.Λ.Σ.

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

ΔΡΙΒΑΚΟΣ Γεώργιος

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης

ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http:www.poasy.gr