Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησε με ευρωπαϊκά κονδύλια η ανανέωση του στόλου της ΕΛ.ΑΣ, ύψους περίπου 43 εκατ. ευρώ.

 

 

   

Με την παραλαβή 22 λεωφορείων 20 θέσεων, που θα διατεθούν για την αστυνόμευση και εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές της χώρας, άρχισε σήμερα η ανανέωση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αποτελούσε «αγκάθι» για την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων κατά καιρούς, καθώς τα περισσότερα οχήματα είναι σε άθλια κατάσταση και πολλά έχουν ήδη παροπλιστεί.

Η ανανέωση του στόλου της ΕΛ.ΑΣ, η οποία είχε να αγοράσει αυτοκίνητο από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα, που ξεκίνησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ και περίπου ένα χρόνο και πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του με ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας και διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ανταποκρινόμενο στις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες για την απορρόφηση των πόρων και προχώρησε τους διαγωνισμούς. Σήμερα δε, παρέλαβε από την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό, τα πρώτα 22 λεωφορεία συνολικής δαπάνης 2.035.530 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει το 11% των αυτοκινήτων που χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να αποσυρθούν τα οχήματα που πλέον είναι άχρηστα, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί και νέο αίτημα για άλλα περίπου 25.000.000 ευρώ από την Ε.Ε. για την προμήθεια ακόμα περισσότερων οχημάτων, ενώ παράλληλα αναμένονται και χρήματα από τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση της ανανέωσης του στόλου.

Με τα 43.000.000 ευρώ θα αγοραστούν συνολικά 1.388 οχήματα διαφόρων τύπων, που θα διατεθούν στις αστυνομικές υπηρεσίες για τις ανάγκες αστυνόμευσης, της προστασίας των συνόρων και της οδικής ασφάλειας.

Στα 1.388 οχήματα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 631 επιβατηγά, 408 επιβατηγά τύπου SUV, 43 λεωφορεία, 88 μοτοσυκλέτες, 49 οχήματα τύπου VAN, 80 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 66 ειδικά οχήματα τροχαίας, 18 οχήματα μεταγωγών, και 5 γερανοφόρα οχήματα.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Τα 22 πρώτα λεωφορεία παρελήφθησαν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα, ο οποίος δεν έκρυψε την χαρά του γι' αυτή την εξέλιξη.

«Είμαστε χαρούμενοι σήμερα και η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί παραλαμβάνουμε το πρώτο πακέτο οχημάτων, καινούργιων οχημάτων, από χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Τόσκας μετά την παραλαβή και υπογράμμισε: «Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελάχιστα οχήματα μπήκαν στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τώρα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με ευρωπαϊκά χρήματα. Θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια και με χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού, προκειμένου να ανανεώσουμε σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ανανεωθεί ο στόλος μόνο από τα ευρωπαϊκά χρήματα γύρω στο 15% των ενεργών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και - όπως είπα και πριν - θα μπουν επιπλέον και εθνικά χρήματα στην προσπάθεια αυτή».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τα πρώτα 20θέσια λεωφορεία θα πάνε σε ακριτικές περιοχές, στα νησιά και στον Έβρο, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εκτός από τα 43.000.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε για την αγορά των παραπάνω οχημάτων, η Ελληνική Αστυνομία έχει αιτηθεί και αναμένει την έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης με σκοπό την επιπλέον ενίσχυση και ανανέωση του στόλου οχημάτων ως εξής:

• 10.000.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την προμήθεια 440 επιβατικών οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον (διπλού καυσίμου/αμόλυβδη-φυσικό αέριο) για τις ανάγκες αστυνόμευσης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και 11 λεωφορείων.

• 14.800.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη προμήθεια σημαντικού αριθμού οχημάτων (άνω των 500) διαφόρων τύπων (επιβατικά περιπολικά, λεωφορεία, οχήματα μεταφοράς σκύλων, κ.λπ.).

 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

 

 

 

H Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων προϊόντωνΗ Ελληνική Αστυνομία, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, συμμετείχε σε κοινή τελωνειακή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «KNOW HOW III», για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων/πειρατικών προϊόντων.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 12 έως 23 Μαρτίου 2018, με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Κέντρο SELEC).

Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί ο εντοπισμός και η δέσμευση παραποιημένων προϊόντων, που διακινούνται με διάφορους τρόπους (ταχυδρομικά ή ταχυμεταφορικά, αεροπορικά, σιδηροδρομικά κ.λπ.) ή βρίσκονται σε καταστήματα και παντός τύπου υπαίθριες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν αστυνομικές δράσεις από το σύνολο των αρμόδιων Υπηρεσιών οι οποίες επελήφθησαν σε (63) υποθέσεις όπου:

  • συνελήφθησαν (75) άτομα, εκ των οποίων (49) αλλοδαποί και (26) ημεδαποί, ενώ επιπλέον σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη (2) ατόμων και
  • κατασχέθηκαν (21.008) πακέτα τσιγάρων, (1.709) συσκευασίες καπνού, (111) φιάλες αλκοολούχων ποτών και (87) απομιμητικά είδη (ενδύματα, υποδήματα, γυαλιά ηλίου κλπ).

Η πλειοψηφία των ελέγχων πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριες αγορές, οικίες, αποθήκες και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στα παραποιημένα – πειρατικά, συγκαταλέγονται τα προϊόντα που προστατεύονται από τις διατάξεις των νόμων περί βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος κ.λπ., Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις, με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και του λαθρεμπορίου γενικότερα.πηγή:www.policenet.gr