Η ομιλία του Μαργετάκη Μανόλη με τις προτάσεις της ΔΕΚΑ στο 28ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.

Κάνοντάς τον απολογισμό μας στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδίας μας καλούμαστε να οργανώσουμε τον τρόπο αλλά και την ουσία των δράσεων μας σχετικά με τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. H ΔΕΚΑ στη βάση αυτή προτείνει και αγωνίζεται για:

  • Τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας , με την αποστρατιωτικοποίηση, και τη μετατροπή της περισσότερο σε πολιτική, διοικητική υπηρεσία του κράτους, με βάση την κοινωνική της αποστολή προασπίζοντας το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας. Είμαστε αντίθετοι με τις αντιλήψεις εκείνες που μας ήθελαν τις δυνάμεις καταστολής των αγώνων των εργαζομένων και του λαού.

  • Την κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αναχρονιστικών διατάξεων που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας, περιορίζουν τα δικαιώματα και εγκλωβίζουν την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των υπαλλήλων.

  • Την αναβάθμιση της Αστυνομίας, σύμφωνα με την επιστημονική – τεχνολογική εξέλιξη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Να προασπίσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του Ελληνικού λαού και του κράτους και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

  • Τον διαχωρισμό Επιχειρησιακού με Διοικητικό Τομέα με μια αναδιάρθρωση 2 στα επιτελεία και τη συνεχόμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

  • Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών όπως ισχύουν για όλους τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με την ομαλή διεκπεραίωση του επιχειρησιακού έργου.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει προτάσεις κατά καιρούς που θα συμβάλλουν στη πρόοδο, στη διασφάλιση των εργασιακών συνθηκών μας αλλά και στο εκδημοκρατισμό του σώματος.

Προτείνουμε στο 2συνέδριο προς συζήτηση και ψήφιση τα εξής θέματα: 

1) Για την αξιολόγηση και την εξέλιξη/κρίσεις του προσωπικού:

- Η υπηρεσία προτείνεται να υπάγεται και να ελέγχεται είτε από διακομματική επιτροπή είτε από την Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό αποζητούμε την πλήρη αποκοπή της διαδικασίας των κρίσεων από το Στρατιωτικό καθεστώς.Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αιτιολογημένη πλήρωση των θέσεων του Αρχηγού και του Υπαρχηγού του Σώματος. Οι υποψήφιοι, στα πλαίσια της συνέντευξής τους, θα καταρτίζουν και θα καταθέτουν προγραμματικό σχέδιο (project) σχετικά με το όραμά τους για την αστυνομία κι επιπλέον τους στόχους και τους τρόπους επίτευξής τους. H ανωτέρω επιτροπή θα θέτει επίσης στόχους και χρονοδιαγράμματα με βάση τα οποία θα κρίνει τη συνέχιση ή μη, της παραμονής της φυσικής ηγεσίας.

.-Την αξιολόγηση των προϊσταμένων διοικητών από το χαμηλόβαθμο προσωπικό με τρόπο που ειδική επιστημονική επιτροπή θα οργανώσει. Προτεινόμενη θεματολογία προς αξιολόγηση των ανωτέρω υποψηφίων συνιστά η χρηστή διοίκηση, η συμπεριφορά, η αποτελεσματική και ταχεία επίλυση υπηρεσιακών ζητημάτων, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Η προτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει ωστόσο να διασφαλίζει την ανωνυμία του αξιολογήσαντα αλλά και να παρέχει δικλείδες ασφαλείας για τους υπό αξιολόγηση (π.χ. τιμές εκτός διασποράς να αγνοούνται κατά τη διαμόρφωση του Μέσου Όρου). Προτείνεται η εν λόγω αξιολόγηση να γίνεται ηλεκτρονικά και να έχει τα χαρακτηριστικά ποιοτικής αξιολόγησης (με κλίμακα) και όχι ποσοτικής.

-Την Ψυχιατρική – Παθολογική εκτίμηση των υπό κρίση αξιωματικών

-Την αξιολόγηση του κοινωνικού προσώπου (προφίλ) των υποψηφίων ως συνισταμένη των κοινωνικών δράσεών τους (π.χ. διαλέξεις σε σχολεία κι εκπαιδευτήρια για θέματα τροχαίας, ναρκωτικών κλπ.), της συμμετοχής τους σε δημοτικά, διαμερισματικά συμβούλια, της συνεργασίας τους με συλλογικότητες και της εν γένει αποτελεσματικής κοινωνικής διάδρασης.

Περισσότερα για το ζήτημα της αξιολόγησης και κρίσεων αναπτύσσουμε λεπτομερέστερα στο σάιντ της παράταξης μας και στη πρόταση που έχουμε ήδη κατάθεση σε συνεδρίαση ΔΣ της ΠΟΑΣΥ.

-Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε καθεστώς κρίσεων θα πρέπει να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την υποκειμενική και αυθαίρετη αξιολόγηση .

2) Στο ζήτημα του παρωχημένου και αναχρονιστικού τρόπου της φύλαξης σταθερών στόχων προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό, κυρίως για την ασφάλεια των εργαζόμενων αστυνομικών, αλλά και την αποτελεσματικότητα της φύλαξης. Άραγε, ποιό είναι το όφελος από τους ακίνητους σκοπούς ΄΄στόχους΄΄ και ποιά τα αποτελέσματα αυτού του απαρχαιωμένου μοντέλου φύλαξης ; Μήπως ήρθε η ώρα για κατάργηση και αντικατάσταση του με άλλες πιο ευέλικτες δράσεις και σίγουρα με μικρότερη κατασπατάληση ανθρωπίνου δυναμικού ;Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιοι επιτέλους...   Όπως σε όλες τις σύγχρονες Αστυνομίες , έτσι και στη δική μας , θα πρέπει κάποια στιγμή όλες οι Αστυνομικές σκοπιές (είτε σε Α.Τ, είτε σε πρεσβείες κλπ) να αντικατασταθούν με άλλες αποτελεσματικότερες, ασφαλέστερες και σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους αστυνόμευσης 

  Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι , ότι οι Αστυνομικοί που είναι <<κλεισμένοι>> 8 ώρες σε ένα κουβούκλιο, δεν λειτουργούν ως αποτρεπτικό μέσο για κάποια επίθεση αλλά ως σταθερός και προβλέψιμος στόχος, αρκεί να θυμηθεί κανείς τις τελευταίες χρονικά επιθέσεις, που ευτυχώς από τύχη δεν θρηνήσαμε συνάδελφους, όπως στη Γαλλική πρεσβεία, στη διμοιρία των ΥΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στο Α.Τ Καισαριανής.

3)Για το ζήτημα του συνηγόρου του αστυνομικού , είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να καθοριστεί η διαδικασία ,οι προϋποθέσεις,τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο σχετικό με το θεσμό θέμα για την παροχή νομικής κάλυψης των συνάδελφων εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής στο πλαίσιο της αναγνώρισης και ανταπόδοσης της επαγγελματικής ευσυνειδησίας των συνάδελφων, λαμβάνοντας υπόψιν και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

4)Στο ζήτημα του προσφυγικού ο ρόλος των ένστολων στη χώρα ήταν και είναι κατά κοινή ομολογία πολύτιμος. Για την εύρυθμη και ασφαλή εκτέλεση υπηρεσίας των συνάδελφων αστυνομικών στα HOT SPOT και κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα αλλά κυρίως για λογούς αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας οφείλουμε να ζητήσουμε από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και από την φυσική ηγεσία:

- Να εξασφαλίσει πως κανένα άτομο δεν θα μένει σε αυτοσχέδιες σκηνές καθώς και η χορήγηση των καταλυμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαμενόντων όπως η ασφάλεια των γυναικών και των ασυνόδευτων παιδιών. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να μοιράζεται τα καταλύματα ή σκηνές με αγνώστους άντρες.

- Να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες στους καταυλισμούς, διασφαλίζοντας επαρκείς ασφαλείς τουαλέτες και ντουζ καθώς και την παροχή ασφαλών χώρων όπου οι διαμένοντες μπορούν να κοινωνικοποιηθούν.

- Να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια διευκολύνοντας παράλληλα και το έργο της αστυνομίας.

-Να πάψουν τα Α.Τ να γίνονται αποθήκες ανθρώπων με την μακρά κράτηση σε λίγα τετραγωνικά, με τις αρνητικές συνέπειες για την υγειά των μεταναστών κρατούμενων αλλά και των συναδέλφων μας εργαζομένων σε αυτά.

5 )Σχετικά με το ζήτημα του νέου μισθολογίου, η κατηγορία που αδικείται περισσότερο είναι αυτή των αρχιφυλάκων Β’ και γι’ αυτό προτείνεται μετά από κοινή εργασία των τριών παρατάξεων ΔΕΚΑ,ΕΝΑ,ΜΠΡΟΣΤΑ μια εφικτή διόρθωση :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
1. Τροποποίηση του άρθρου 126 του ν. 4472/2017 ως ακολούθως

α) κατάργηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2, περίπτωση Η «…και από 29 και άνω στο 10ο κλιμάκιο» και

β) προσθήκη στο τέλος της ιδίας παραγράφου

«…, μέχρι 31 έτη στο 10ο κλιμάκιο, μέχρι 33 έτη στο 9ο κλιμάκιο, μέχρι 35 έτη στο 8ο κλιμάκιο και από 35 και άνω στο 7ο κλιμάκιο».

Ή, κατά την γνώμη μου,με την αντίστοιχη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ, δηλαδή στα 26 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας να φέρουν το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.

Φυσικά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για ένα νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο- καθηκοντολόγιο σύγχρονο και αποτελεσματικό-όχι στη λογική του στρατού-αναγνωρίζοντας το έργο του χαμηλόβαθμου προσωπικού, ξεπερνώντας τις εγγενείς αδυναμίες του σώματος με τεράστιο όφελος και στην ασφάλεια του πολίτη.

6) Στα πλαίσια της βελτίωσης των συνθηκών στη δουλειά και στη ζωή των συναδέλφων , έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας, αρμοδίως και θεσμικά ώστε μέσο σύμβασηςνα δοθούν μια σειρά διευκολύνσεων, προνομίων και χαμηλότοκων στεγαστικών κυρίως δανείων στους εν ενεργεία συναδέλφους μας, στους απόστρατους και στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου μας, από τραπεζικά ιδρύματα που αναγνωρίζοντας το έργο μας και την ιδιαίτερη φύση της εργασίας μας θα αναδειχτούν. Το αμέσως επόμενο διάστημα ελπίζουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.


7) Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής και σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας προτείνεται να αποδοθούν διευκολύνσεις σε περιπτώσεις πληγέντων αστυνομικών από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα:

Στη βάση του π.δ. 27/1986 να προβλεφθεί μια νέα ειδική άδεια με αποδοχές:
Άδεια διάρκειας δέκα (10) ημερών, η οποία χορηγείται σε περίπτωση πληγέντος αστυνομικού ή συγγενούς έως και β' βαθμού εξ αίματος ή έως και α' βαθμού εξ αγχιστείας, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επέλευση του γεγονότος. Η έναρξη της ειδικής άδειας πρέπει να γίνεται άμεσα, ήτοι το αργότερο έως την επόμενη μέρα από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Και αυτό διότι οι ανωτέρω καταστροφές επιδρούν στην καθημερινή ζωή του εκάστοτε αιτούντος και επιφέρουν συνέπειες, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.


Τέλος πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες και τον στρουθοκαμηλισμό που διαπιστώνουμε από το προεδρείο και τη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και αφορούν την λειτουργία στα όργανα, αφού επανειλημμένα η άποψη της μειοψηφίας δεν λαμβάνετε υπόψιν ή εκβιαστικά καπελώνεται από διάφορα προσχήματα. Δυστυχώς όμως αυτή η λογική, της υποβάθμισης των συνδικαλιστικών μας οργάνων, θα χειροτερεύει διαρκώς την εργασιακή και η οικονομική μας κατάσταση δίνοντας χώρο σε λογικές καταστρατήγησης των Π.Δ από την εκάστοτε ηγεσία ή αφήνοντας για λίγη ώρα δημοσιότητας τα διάφορα κανάλια να σας χρησιμοποιούν για μια ατζέντα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα ως προς τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων στην αστυνομία, που οξύνθηκαν με τις άδικες πολιτικές των μνημονιακών χρόνων.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους μας ( αξιωματικούς & χαμηλόβαθμους ), να ενισχύσουν τη δράση και την προσπάθεια που καταβάλλει η Δ.Ε.Κ.Α για να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, για την ανασύνταξη των συνδικαλιστικών οργάνων, για να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες στη δουλειά και στη ζωή μας.