H Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων προϊόντων

Posted by DEKA on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018



Η Ελληνική Αστυνομία, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, συμμετείχε σε κοινή τελωνειακή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «KNOW HOW III», για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων/πειρατικών προϊόντων.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 12 έως 23 Μαρτίου 2018, με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Κέντρο SELEC).

Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί ο εντοπισμός και η δέσμευση παραποιημένων προϊόντων, που διακινούνται με διάφορους τρόπους (ταχυδρομικά ή ταχυμεταφορικά, αεροπορικά, σιδηροδρομικά κ.λπ.) ή βρίσκονται σε καταστήματα και παντός τύπου υπαίθριες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν αστυνομικές δράσεις από το σύνολο των αρμόδιων Υπηρεσιών οι οποίες επελήφθησαν σε (63) υποθέσεις όπου:

  • συνελήφθησαν (75) άτομα, εκ των οποίων (49) αλλοδαποί και (26) ημεδαποί, ενώ επιπλέον σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη (2) ατόμων και
  • κατασχέθηκαν (21.008) πακέτα τσιγάρων, (1.709) συσκευασίες καπνού, (111) φιάλες αλκοολούχων ποτών και (87) απομιμητικά είδη (ενδύματα, υποδήματα, γυαλιά ηλίου κλπ).

Η πλειοψηφία των ελέγχων πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριες αγορές, οικίες, αποθήκες και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στα παραποιημένα – πειρατικά, συγκαταλέγονται τα προϊόντα που προστατεύονται από τις διατάξεις των νόμων περί βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος κ.λπ., Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις, με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και του λαθρεμπορίου γενικότερα.



πηγή:www.policenet.gr