1.200 ευρώ ανά υπάλληλο από τον δήμο Μυκόνου σε αστυνομικούς, λιμενικούς, δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς που υπηρετούν στο νησί για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης

Posted by DEKA on Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2018

Η εφαρμογή για πρώτη φορά της σχετικής διάταξης νόμου θα αποτελέσει πιλότο ώστε νησιωτικοί ή ορεινοί δήμοι να μπορούν να συνδράμουν την εισοδηματική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στους τόπους εργασίας τους με την καταβολή επιδόματος από δικούς τους πόρους.

Η εκτόξευση των τιμών και της ζήτησης καταλυμάτων στη νησιωτική Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και η εντυπωσιακή τουριστική άνοδος στα χειμερινά θέρετρα της χώρας δημιούργησαν απαγορευτικές συνθήκες προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια.

Οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες γκριζάροντας την αστραφτερή εικόνα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι στους συγκεκριμένους δήμους βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης αναφορικά με ζητήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και ασφάλειας με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν λύσεις.

Για τον λόγο αυτό, τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκε σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών ρύθμιση για την «παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στους υπαλλήλους τους εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των δικαιούχων ως εξής: «Τους ιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς». Προϋπόθεση για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι η μη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας από τον δικαιούχο, ή τη σύζυγο ή τα παιδιά του στις περιοχές αυτές.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε τη διάθεση 350.000 ευρώ στους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, που δεν έχει κατοικία στο νησί. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφέρει ότι «το ποσό αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους ενώ η ενίσχυση για κάθε υπάλληλο θα ανέλθει σε 1.200 ευρώ. Έχουμε ζητήσει από τις δημόσιες υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι μπορούν να επιδοτηθούν, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Ιουνίου. Για την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης, για την οποία δεν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει να προσκομιστεί αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι ο υπόχρεος έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στο νησί, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτει κατοικία στη Μύκονο καθώς και αντίγραφο δήλωσης Ε9. Υπολογίζουμε ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 200, από τους οποίους 69 είναι εκπαιδευτικοί».

Όπως σημειώνει ο κ. Κουκάς, «με τα 350.000 ευρώ θα νοικιάσουμε και ένα μικρό ξενοδοχείο στο οποίο θα μπορούν να στεγαστούν έως 25 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τη νέα σχολική χρονιά. Οσοι φιλοξενούνται θα πάρουν το οικονομικό επίδομα μειωμένο κατά 50%. Αυτή την περίοδο φιλοξενούμε σε δημοτικό κοιτώνα 30 άτομα, ενώ επιχειρηματίες του νησιού διαθέτουν δωμάτια, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούμε σε δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους δωρεάν. Επίσης, εστιάτορες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του δήμου παρέχουν σίτιση. Θα επιθυμούσαμε να είχαμε περισσότερους πόρους να διαθέσουμε για τον σκοπό αυτό, αφού το 2017 η επιχορήγηση του Δήμου Μυκόνου από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 1,2 εκατ. ευρώ» .Η έλλειψη δωματίων και κατοικιών προς ενοικίαση και τα υπέρογκα ενοίκια των διαθέσιμων καταλυμάτων, κυρίως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής οδήγησαν πολλούς εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές μονάδες στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν πολλά κενά.

 

 

Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/795399/epidoma-mukonou-stous-dimosious-upallilous/