Αν νομίζουν ότι θα περιμένουμε να μας πάρουν και τα μέτρα γι την κάσα, είναι γελασμένοι

Ενσωματωμένη εικόναΟι αγωνίες και οι ελάχιστες απαιτήσεις του συνόλου των συναδέλφων μας θεωρούμε πως σταχυολογούνται,τεκμηριώνονται και διεκδικούνται από την ανακοίνωση των συναγωνιστών της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών.Η ΔΕΚΑ ενώνει τη φωνή της με την Πρωτοβουλία, με την ποία συγκροτεί και το συμμαχικό σχήμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας για να γίνει πιο δυνατή.

Αν νομίζουν ότι θα περιμένουμε να μας πάρουν και τα μέτρα για την κάσα, είναι γελασμένοι

Τόσα χρόνια έχουμε υπομείνει τα πάντα. Υπομείναμε κουτσούρεμα μισθών, υπομείναμε υπηρεσιακές αυθαιρεσίες, υπομείναμε την ανοργανωσιά. Δεν θα υπομείνουμε, όμως, και να μας πάρουν τα μέτρα για την κάσα.

Εδώ και μήνες ο θανατηφόρος ιός έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές σε όλο τον πλανήτη. Δεν άργησε να δείξει και τα δόντια του στη Χώρα μας. Η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση πήρε μια σειρά μέτρων, από τα οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αστυνομία. Ο Έλληνας Αστυνομικός έχει συνηθίσει να βρίσκεται στις επάλξεις, και να είναι πανταχού παρών όταν χρειαστεί η συνδρομή του. Δεν θα αφήσει, όμως, και να «παίζουν» με τη ζωή του, τώρα που ο θανατηφόρος ιός καραδοκεί, επειδή οι αρμόδιοι είτε αδιαφορούν, είτε δεν έχουν την «πολιτική βούληση» για να τον θωρακίσουν.

Μέχρι και σήμερα πολλές υπηρεσίες:

 • Δεν έχουν καν συμβάσεις με συνεργεία καθαριότητας.

 • Δεν διαθέτουν αναλώσιμα υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, όπως επίσης και σακούλες απορριμμάτων, με αποτέλεσμα εκτός του ότι οι Συνάδελφοι αναλαμβάνουν μόνοι τους την καθαριότητα των κτιρίων, βάζουν και το χέρι στη τσέπη για να αγοράσουν απορρυπαντικά – χαρτιά υγείας και υγρά σαπούνια. (είναι αυτονόητο δε ότι εκ των πλείστων οι χώροι των κρατητηρίων δεν διαθέτουν τίποτα από τα ανωτέρω)

 • Δεν έχει γίνει σε αυτές, αλλά και στα οχήματα αυτών απολύμανση (όπως μας καταγγέλθηκε σε κάποιες περιπτώσεις έγινε απολύμανση κατόπιν ιδιωτικής παρέμβασης μέσω δωρεάς). Οι απολυμάνσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΤΑΚΤΙΚΕΣ, όπως εξάλλου προβλέπεται και από το Π.Δ.45/2008.

 • Πολλά κρατητήρια εκτός του ότι δεν έχουν τις προδιαγραφές να είναι τέτοιοι χώροι (χωρίς επαρκή φωτισμό ή αερισμό, κ.α.), εξακολουθούν να βρίσκονται συγχρωτισμένοι πολλοί κρατούμενοι, ξεπερνώντας το προβλεπόμενο όριο. Εξακολουθούν μέχρι και σήμερα οι χώροι αυτοί να μην έχουν απολυμανθεί, όπως και τα κλινοστρώματά τους.

 • Διαθέτουν πολύ μικρό αριθμό μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) και αντισηψίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά υγρά), χωρίς μέχρι και σήμερα να υπάρχουν σχετικές οδηγίες χρήσης τους.

 • Δεν υπάρχουν φαρμακεία τόσο στις υπηρεσίες, όσο και στα οχήματα.

Προτείνουμε:

 • Να υπάρξει ειδική διαδικασία στις αστυνομικές υπηρεσίες (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) για την είσοδο πολιτών. Η απολύμανση από μόνη της δεν έχει καμία σημασία, αν στη συνέχεια δεν τηρηθούν οι κανόνες και τα μέτρα υγιεινής.

 • Να ληφθεί μέριμνα για την άμεση προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλων μηχανισμών για αντισηψία των χεριών στις εξόδους / εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και για μάσκες – γάντια, ώστε να είναι προσβάσιμα τόσο για στους Συναδέλφους, όσο και στους πολίτες που θα προσέρχονται στις Υπηρεσίες.

 • Διάθεση και τοποθέτηση κάδων με ποδοκίνητο καπάκι και σακούλα απορριμμάτων, όπου απορρίπτονται τα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) μιας χρήσης, καθώς και τα μαντηλάκια, οι χειροπετσέτες ή άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση επιφανειών ή αντικειμένων στο χώρο εργασίας.

 • Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 • Να μετατεθούν μελλοντικά όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, συγκεντρώσεις κ.λ.π.)

 • Να εκπονηθεί μνημόνιο ενεργειών σε περίπτωση πιθανού ή ύποπτου κρούσματος.

Οι συνάδελφοί μας κάθε φορά που προσαγάγουν ύποπτο ή μεταγάγουν κρατούμενο με τα υπηρεσιακά οχήματα αισθάνονται τρομοκρατημένοι, μήπως και αυτός είναι φορέας του ιού.

 • Κι εδώ έρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα από την απουσία εφαρμογής της παρ. 2 αρ. 11 του Π.Δ. 45/2008 σύμφωνα με το οποίο «Τα οχήματα με τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων.»

Η κρατική απουσία πολλών ετών και σε αυτό το ζήτημα μας εκθέτει σε κίνδυνο. Η διαδικασία πάσης φύσης μεταγωγής θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί ήδη από την ηγεσία, λόγω της στενής απόστασης όχι μόνο μεταξύ αστυνομικών και πολιτών – κρατουμένων, αλλά και πολιτών – κρατουμένων μεταξύ τους.

 • Χορήγηση ολόσωμων στολών, για τις υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται με διαχείριση και φύλαξη κρατουμένων.

 • Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να αποδεσμευτούμε από τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας ασθενών με ψυχικά προβλήματα. Πέρα από το ανήθικο του εν λόγω ζητήματος, πλέον είναι κι επικίνδυνο για το αστυνομικό προσωπικό. Η είσοδός μας στα νοσοκομεία για υπηρεσιακούς λόγους πρέπει να ελαττωθεί στο απολύτως απαραίτητο επίπεδο, και μάλιστα να περιοριστεί στα αμιγώς αστυνομικά ζητήματα.

 • Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.), αφού πρώτα ενισχυθούν, να διατεθούν και σε επιπλέον αρμοδιότητες από τις ήδη καθορισμένες, προκειμένου περιοριστεί η έλευση πολιτών στα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών. Μερικές από τις επιπλέον αρμοδιότητες θα μπορούσαν να ήταν, λήψη καταθέσεων – μηνύσεων, Εισαγγελικές Παραγγελίες για παράπονα πολιτών, λοιπές διοικητικές αστυνομικές πράξεις.

 • Πραγματοποίηση δειγματοληπτικών τεστ, σε Συναδέλφους μας σε όλες τις Υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, με προτεραιότητα σε Υπηρεσίες όπως είναι το Μεταγωγών, Αλλοδαπών.

 • Άμεση πρόσληψη συνεργείων καθαριότητας..

 • Αποδέσμευση από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά μας.

 • Αποσυμφόρηση των κρατητηρίων και εξέταση των εναπομεινάντων κρατουμένων από αρμόδιο κλιμάκιο του Υπουργείο Υγείας, προς αποφυγή κρούσματος, αλλά και κατά την σύλληψη ατόμου να πραγματοποιείται έλεγχος αυτού από εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπλέον να δοθούν σχετικές οδηγίες – διαταγές, για τις περιπτώσεις που νοσήσει ένας κρατούμενος και σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτεί την διαδικασία μεταγωγής του και νοσηλείας του.

 • Λειτουργία υγειονομικών επιτροπών χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία Συναδέλφων.

 • Πλήρη εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και Νόμων που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των Συναδέλφων μας και συγκεκριμένα: α) Του Π.Δ.45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», β) του Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄) «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», γ) Ν.1568/1986 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» και δ) του Π.Δ.16/1996 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στου χώρους εργασίας».

Την κρατική ολιγωρία μπροστά στην πανδημία, έσπευσε να διορθώσει εν μέρει, η συνδικαλιστική πρωτοβουλία κάποιων Ενώσεων. Η προμήθεια των απαραίτητων δηλαδή μέσων ατομικής προστασίας, ακόμα και απολυμάνσεις, έγιναν από τα ταμεία των Ενώσεων, δηλαδή με δικά μας χρήματα, ενώ η Πολιτεία όφειλε να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των Συναδέλφων και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται τα μέτρα αυτά με οικονομική επιβάρυνση μας. Είναι απαράδεκτο και υποτιμητικό για όλους τους αστυνομικούς που, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, δοκιμάζονται σε αυτή τη συγκυρία, η συναδελφική συνδρομή να υποκαθιστά την κρατική χρηματοδότηση αλλά και την υποχρέωση της Πολιτείας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να μην λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.

Ως Έλληνες Αστυνομικοί βιώνουμε και εμείς, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, τα δικά μας υπηρεσιακά προβλήματα εξαιτίας της κρατικής ανετοιμότητας, μπροστά σε μια πανδημία που ήταν αναμενόμενο ότι θα πλήξει και τη χώρα μας. Όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, η ζωή η δική μας, των δικών μας ανθρώπων, αλλά και των συνανθρώπων μας, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι αγωνίζονται ουσιαστικά άοπλοι. Απαιτούμε να υλοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους και υποκλινόμαστε στο ψυχικό μεγαλείο και τον επαγγελματισμό που δείχνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, για την προστασία του λαού μας από την επιδημία.

Απαιτούμε τα απαραίτητα για το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ