Η ανώνυμη καταγγελία στο 15512 σημαντικό εργαλείο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στο 15512 μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα την όποια εργοδοτική αυθαιρεσία χωρίς ποτέ ο εργοδότης να μάθει ποιος έκανε την καταγγελία, ούτε για ποιο λόγο κάνουμε έλεγχο. Οι πληροφορίες των εργαζομένων για το πού και πότε υπάρχει το πρόβλημα μας είναι πολύ χρήσιμες για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο». Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Παναγιώτης Κορφιάτης, μίλησε στις 14 Δεκεμβρίου στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα.

 17 Δεκεμβρίου 2018 10:22:03

Όσο υψηλότερο είναι το πλαίσιο εργασιακής ασφάλειας τόσο λιγότερα είναι τα περιθώρια εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Όταν οι συλλογικές συμβάσεις μπήκαν σε αναστολή, εξαφανίστηκαν μια σειρά από προβλέψεις προστασίας των εργαζομένων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2014 με προεδρικό διάταγμα μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καταργήθηκαν τμήματα και δομές, την ώρα που οι 'μεταρρυθμίσεις' της περιόδου 2010-2014 οδηγούσαν σε ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οδηγώντας σε εργασιακό μεσαίωνα. Την τελευταία διετία το ΣΕΠΕ έχει ενισχυθεί, αλλά ένας ελεγκτικός μηχανισμός έχει πάντα ανάγκες.

 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στο 15512 μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα την όποια εργοδοτική αυθαιρεσία χωρίς ποτέ ο εργοδότης να μάθει ποιος έκανε την καταγγελία, ούτε για ποιο λόγο κάνουμε έλεγχο. Οι πληροφορίες των εργαζομένων για το πού και πότε υπάρχει το πρόβλημα μας είναι πολύ χρήσιμες για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο. Ήδη έχει ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του ΣΕΠΕ και των εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των καταγγελιών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Στοχεύοντας στη συμμόρφωση του εργοδότη θεματοποιούμε την παρέμβασή μας, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο στις παραβατικές επιχειρήσεις. Φυσικά μας βοηθάει πολύ και η συνεργασία με τις οργανωμένες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως τα σωματεία εργαζομένων. Ωστόσο το ΣΕΠΕ δε μπορεί να υποκαθιστά την δράση των εργαζομένων.

 

Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα μέτρα για τους εργοδότες στον κλάδο του επισιτισμού, προκειμένου να προστατεύονται εργαζόμενοι όπως οι διανομείς. Και το ΣΕΠΕ θα φροντίσει για τη συμμόρφωση των εργοδοτών με τους κανόνες ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

 

Την τελευταία διετία έχουμε κάνει περισσότερους από 600 ελέγχους σε τραπεζικά καταστήματα και έχουμε επιβάλει κυρώσεις, κάτι που δεν γινόταν παλιότερα. Είναι σημαντικό το ποσοστό συμμόρφωσης και φυσικά είναι πολύ χρήσιμα για εμάς τα νομικά εργαλεία με τα οποία έχουμε εφοδιαστεί για να γίνονται αποτελεσματικά οι έλεγχοι και να επιβάλλονται οι κυρώσεις». 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000071209/P-Korfiatis-eid-gr-SEPE-I-anonumi-kataggelia-sto-15512-simantiko-ergaleio-gia-to-Soma-Epitheorisis-Ergasias?fbclid=IwAR3j9qY6hAeQD44op0MUn7Qn_2POmappF7Xxo2S-3cAwuUwbEgh2IcJMzmI