Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών για το Γ.Σ της ΠΟΑΣΥ 20 & 21-11-2019

Την 20 – 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο από την ΠΟΑΣΥ στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα. Στο Γενικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Χώρας πανελλαδικά, όπου κάθε μια ξεχωριστά πήρε το λόγο κι εξέφρασε τα δικά της ιδιαίτερα υπηρεσιακά προβλήματα. Τη Δεύτερη μέρα στο Συμβούλιο παρευρέθηκε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ο οποίος τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητημάτων που ετέθησαν κυρίως πιο πριν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ.

Ο κ. Υπουργός στην εισαγωγή του λόγου του αναφέρθηκε στο αγαθό του Διαλόγου, ο οποιός είναι συνυφασμένος με τη Δημοκρατία, και όλες οι πλευρές πρέπει να τον χρησιμοποιούν με σκοπό το καλύτερο. Δεν ξεχνάμε ωστόσο, ότι στην έναρξη της θητείας του ο κ. Υπουργός εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για την ΕΛ.ΑΣ. (πρόσληψη ειδικών φρουρών, η αστυνομία στις φυλακές κ.α.), χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πιο πριν καμία συνάντηση με τους εκπροσώπους του προσωπικού. Ο επιλεκτικός διάλογος με το προσωπικό δεν μας αφήνει να τρέφουμε αυταπάτες ότι και κάθε φορά που ξεκινά διάλογος θα σηματοδοτούνται θετικές εξελίξεις για το λειτούργημά μας. Έχουμε την απαίτηση όχι απλώς για το αυτονόητο, δηλαδή να έχουμε παρουσία όταν λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, αλλά και να υλοποιούνται θετικές αποφάσεις για εμάς μέσω του διαλόγου.

Έγινε αναφορά κι από τους δύο στο ζήτημα της πρόσληψης Ε.Φ. και Σ.Φ. καθώς και στα προβλήματα που απορρέουν απ' αυτό. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι έκτακτες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Χώρα.

  • Γιατί όμως δεν δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι από εδώ και στο εξής μοναδικός τρόπος εισαγωγής στο Σώμα θα γίνεται δια μέσου των πανελληνίων εξετάσεων;

  • Γιατί πραγματοποιήθηκε "πετσόκομμα" στις οργανικές θέσεις των αστυφυλάκων εκ πανελληνίων;

  • Γιατί το υπουργείο δεν φρόντισε να αναδιοργανώσει το Σώμα (ο κ. Υπουργός διαθέτει τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο) και να βγάλει στο δρόμο ικανό αριθμό αστυνομικών, οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις που κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι εκεί (αναφερόμαστε κυρίως σε κεντρικές υπηρεσίες); Είναι δυνατόν η ΕΛ.ΑΣ. να διαθέτει 54.000 άτομα προσωπικό (τον αριθμό τον έδωσε ο ίδιος ο υπουργός) και οι δρόμοι να έχουν έλλειψη (αν όχι απουσία) αστυνόμευσης;

  • Γιατί δεν αποδεσμευτήκαμε άμεσα από κάθε λογής πάρεργο που έχουμε επωμιστεί -ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό- και μάλιστα τώρα μας φορτώθηκαν και νέα; (εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου)

Αντί λοιπόν να πραγματοποιηθεί μια σειρά εσωτερικών διορθώσεων αναδιαρθρωτικής φύσης, αυτό που συνέβη ήταν να επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα των αστυνομικών διαφορετικών ταχυτήτων, ελλιπούς και διαφορετικής εκπαίδευσης, το παρεπόμενο του ζητήματος των μεταθέσεων κ.α. Αναρωτιόμαστε αν πίσω απ' αυτήν την κίνηση υποβόσκουν κι άλλου είδους σκοποί.

Το ζήτημα του «επικινδύνου» το οποίο είναι αντικείμενο σφοδρών διεκδικήσεων από την Ομοσπονδία, εθίγη από τον Πρόεδρο κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ. Σε απάντηση αυτού ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι περιμένει τη μελέτη που διενεργείται με τη φροντίδα της ΠΟΑΣΥ και μετά το πέρας αυτής, ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ, τότε θα ξεκινήσει μια διαδικασία για την εφαρμογή της.

Η αναγνώριση του «επικινδύνου» της εργασίας μας φαίνεται γι' άλλη μια φορά ότι δεν απασχολεί ούτε και αυτήν την κυβέρνηση όπως και καμιά άλλη πιο πριν. Αντί η ίδια η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να ξεκινήσει ενέργειες για το «επικίνδυνο» της εργασίας μας, όχι μόνο αναλώνεται στο να περιμένει μια «ετερόφωτη» λύση, αλλά μάλιστα δηλώνει δια μέσου του Υπουργού Προ.Πο. ότι αυτό έχει ελπίδες να εφαρμοστεί μόνο αν κριθεί βιώσιμο, δηλαδή να λογιστεί με τους όρους της αγοράς ως εφικτό! Ας καταλάβουν κάτι, ότι οι δεκάδες νεκροί μας εν ώρα υπηρεσίας, οι καθημερινά τραυματίες αστυνομικοί, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπίζεται η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας με όρους αγοράς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χλευάζει το χυμένο στους δρόμους αστυνομικό αίμα.

Αν κι έγινε αναφορά από τον κ. Υπουργό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ενίσχυση του εξοπλισμού μας, δεν έγινε καμία αναφορά γι' αποκατάσταση του προβληματικού κι εξαιρετικά επικίνδυνου ασυρματικού δικτύου που θέτει σε κίνδυνο, εξαιτίας της κάκιστης λήψης, τις ζωές των συναδέλφων μας. Επίσης, μέχρι να ενισχυθεί ο στόλος με τα περιπολικά, δεν ειπώθηκε τίποτα για το πώς θα οδηγούνται τα γερασμένα, χαλασμένα, εν ολίγοις ακατάλληλα οχήματα, δεδομένου ότι οι δαπάνες για τα συνεργεία έχουν παγώσει. Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός, ο τρόπος που θα ληφθεί το επόμενο διάστημα μέρος του εξοπλισμού, προέκυψε από δωρεές κι όχι από εθνικά κονδύλια. Εδώ γεννάται το ερώτημα, είναι δυνατόν για τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, αλλά απείρως σημαντικές, να περιμένουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για να «σωθούμε»; Δεν τιμά τη Χώρα η ασφάλεια των πολιτών -δια μέσου της ενίσχυσης της ΕΛ.ΑΣ.- να επαφίεται στην τύχη των δωρεών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αντί να αποτελεί προτεραιότητα στον εθνικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρθηκε, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ήρθε για να μείνει. Και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν αυτό το γιγάντιο ζήτημα. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί και να γίνει βροντερά αντικείμενο διεκδίκησης, είναι η ανάγκη να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να σταματήσει άμεσα ο εγκλωβισμός στα «σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης» των ξεριζωμένων αλλοδαπών και αυτών που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να δεχτούμε να μετατραπούμε σε καταστολείς ανθρώπων που απλά θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και τη φτώχεια, έχοντας εμείς την εποπτεία και φύλαξη των δομών αυτών. Ειδικά μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις από άτομα της κυβέρνησης περί κλειστών δομών, η αντίθεσή μας πρέπει να κλιμακωθεί. Δεν θα κάνουμε εμείς τη βρώμικη δουλειά κάποιων που, απ' ό,τι φαίνεται, λαχταρούν να βιώσουμε ξανά σκοτεινές εποχές με γεμάτα ξερονήσια κ.τ.λ.

Αναφορικά με το διαχρονικά ανικανοποίητο ζήτημα του μη προγραμματισμού της υπηρεσίας, ο κ. Υπουργός το απέδωσε στους «παραλογισμούς της ορθής κατανομής του πληθυσμού συγκριτικά με τα ποσοστά εγκληματικότητας», ενώ ανακοίνωσε ότι έως το Μάρτη του 2020 με μια σειρά μέτρων αυτό θα επιλυθεί.

Σε αυτή τη δήλωση εύκολα γίνεται αντιληπτή η αντίφαση που πέφτει ο Υπουργός σε σχέση με το προσωπικό που αποτραβήχτηκε από τα Α.Τ. της Αττικής και μεταφέρθηκε στις διμοιρίες. Ας μας πει ο κ. Υπουργός, η δύναμη που είχαν τα Α.Τ. σε σχέση με την εγκληματικότητα την οποία ήταν επιφορτισμένοι ν' αντιμετωπίσουν, ήταν τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογείται η μεταφορά τους στις διμοιρίες; Τώρα που «καθαρίσαν» τα Εξάρχεια, αλλά το οργανωμένο έγκλημα, οι ληστείες, οι διαρρήξεις, τα ναρκωτικά κ.τ.λ. καλπάζουν, τι μέλλει γενέσθαι; Τώρα μάλλον αποκρυσταλλώνεται η ουσιαστική επιθυμία της κυβέρνησης σε σχέση με την επιλογή της να ενισχύσει τις διμοιρίες παίρνοντας προσωπικό από τα Α.Τ., αποδυναμώνοντας περαιτέρω εκείνα. Επιθυμία της είναι να μη κουνιέται φύλλο στους πλειστηριασμούς, στις διαδηλώσεις των φοιτητών και του λαού.

Καταληκτικά, ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών έχουμε να καταγγείλουμε και να θίξουμε την απουσία οποιουδήποτε σχολίου κι από τις δυο πλευρές στο Συμβούλιο, για την πολιτική βούληση της νυν κυβέρνησης σε συνέχεια της προηγούμενης, για περαιτέρω εμπλοκή της αστυνομίας σε κατασταλτικά έργα εναντίον της κοινωνίας. Επιχειρήσεις κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, των λαϊκών κινητοποιήσεων και υπέρ των πλειστηριασμών, αποτελούν καθήκοντα που διαρρηγνύουν τις σχέσεις των αστυνομικών με την κοινωνία. Να μην ξεχνούν ότι αυτοί απέναντι των οποίων τοποθετούμαστε από τις κυβερνήσεις, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, τα αδέλφια μας, οι γονείς μας, οι φίλοι μας. Να μην τολμήσουν να συνεχίσουν να μας βάζουν απέναντι σ' αυτούς που έχουν δίκιο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα να εξισώνουν τον παραβάτη του κοινού ποινικού δικαίου με το λαό που διεκδικεί για τα αυτονόητα.

Δυστυχώς με ευθύνη της ίδιας της Ομοσπονδίας δεν ειπώθηκε τίποτα για την εμπλοκή μας σε τέτοια καθήκοντα. Η στάση της ΠΟΑΣΥ μας προβληματίζει, γιατί ήταν εκείνη που παλαιότερα είχε αναδείξει τα ζητήματα αυτά ως πρώτιστα αντικείμενα διεκδίκησης. Την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο απέναντι στο λαό που αγωνίζεται, το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ γιατί δεν παίρνει εκ νέου θέση απέναντι στην καταστολή;

Να μη γίνει επιτρεπτό από κανέναν, ώστε μικροπολιτικά παιχνίδια να καθιστούν τον εργαζόμενο αστυνομικό ως εκκρεμές ανάμεσα σε δυο πλευρές. Ως εκ τούτου καλούμε την Ομοσπονδία να πάρει εκ νέου θέση και να υψώσει τα ζητήματα αυτά στο επίπεδο που τους αξίζει.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ