Εισήγηση του Μάνου Μαργετάκη στο Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ (μέσω τηλεδιάσκεψης)

Posted by DEKA on Σάββατο, Μαΐου 02, 2020

 

 

 

 

Στις 30/04/2020 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ (μέσω τηλεδιάσκεψης)  ύστερα και από έγγραφο αίτημα της παράταξης μας ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό αυτή τη περίοδο στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών.

 

Στην εισήγηση μου ,ως μέλος του Δ.Σ,  αναφέρθηκα στις συνθήκες που βιώνει η χώρα και οι Έλληνες αστυνομικοί και  τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας ,που απαξιώθηκε διαχρονικά, ώστε να μην οδηγηθούμε  σε ακραίες καταστάσεις για την υγεία του λαού. Αναδείχθηκε η ενσυνείδητη πειθαρχεία του λαού, η ακούραστη και ψύχραιμη στάση των συναδέλφων μας ,ως προς την επιτήρηση των μέτρων.

Παράλληλα όμως τονίστηκε ,επειδή ο κίνδυνος για την υγεία δεν παρήλθε ακόμα ,ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να συνταχθεί και παίρνοντας το παράδειγμα άλλων δευτεροβάθμιων οργάνων εργαζομένων (ΠΟΕΔΥΝ,ΟΕΝΓΕ ΚΛΠ) στο τρόπο δράσης τους ,είναι ανάγκη  να ενεργοποιηθεί και να μην σιωπά άλλο αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε μεμονωμένους συνδικαλιστές στα τηλεοπτικά πάνελ που πιάνουν στασίδι εν είδει ειδικού του ιού και την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας, δίχως να αναφέρουν τίποτα σχετικά με τις ελλείψεις ,την υπερεργασία, την απουσία μνημονίων ενεργειών, την δραματική κατάσταση στα κρατητήρια των υπηρεσιών ,τις ελλείψεις σε τεστ και την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών.

Λόγω και του σταδιακού  ανοίγματος των μέτρων περιορισμού εγινε αναφορά   στο κίνδυνο που εφιστούν οι ειδικοί, και γι' αυτό τα ζητήματα σε ελλείψεις μέσων και μέριμνας πρέπει να τεθούν  άμεσα και επιτακτικά, διότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ότι με λίγες δωρεές ιδιωτών και πρωτοβάθμιων σωματείων σε μάσκες και γάντια λύνεται το πρόβλημα, αλλά  το κράτος πρέπει άμεσα να απελευθερώσει οικονομικούς πόρους για την θωράκιση των αστυνομικών.

Αναδείχθηκε όμως και το ζήτημα του κόστους για μάσκες και γάντια για όλους τους πολίτες και αστυνομικούς που υπολογίζεται σε εκατοντάδες ευρώ το μήνα ανά οικογένεια, πράγμα που τονίσαμε ότι πρέπει να δοθούν  δωρεάν. Τονίζοντας σε αυτό την αντίθεση της παράταξης μας  να κυνηγάμε πολίτες που δεν φορούν μάσκες, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να την προμηθευτούν ,συντασσόμενοι με την άποψη του προεδρείου.

Η ανάγκη για συντονισμό και δράση είναι επιτακτική από την ομοσπονδία χωρίς τη λογική ότι  επαιτούμε  ή βάζουμε  πλάτη, που πολλοί συνάδελφοι υποστηρίζουν.

Με αυτές τις  σκέψεις  κατατέθηκε από την παράταξη μας θεσμικά, ένα εμπεριστατωμένο και αναλυτικό σχέδιο με αιτήματα  και μια σειρά απαραίτητων μέτρων μέριμνας, που πρέπει  να ληφθούν άμεσα  από τη  κυβέρνηση και το αρχηγείο, προκειμένου   να διαφυλαχθεί η υγεία των αστυνομικών και των πολιτών ,που αν δεν υιοθετηθούν από τους αρμοδίους, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του συνδικαλιστικού ρόλου μας να  καταφύγουμε στο ελάχιστο συνδικαλιστικό μέσο πίεσης και ανάδειξης των προβλημάτων μας, δηλαδή μια συμβολική δράση με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

 

Ειδικότερα το πλαίσιο που κατατέθηκε  :

 1. Ενεργοποίηση  άμεσα του θεσμού του ιατρού υπηρεσίας ανά διεύθυνση που θα διέρχεται καθημερνά από όλες τι αστυνομικές υπηρεσίες και θα μεριμνά για τις υγειονομικές ανάγκες αστυνομικών και κρατουμένων, με τα  κατάλληλα τεστ.
 2. Ίδρυση ενός παρατηρητήριου της Π.Ο.ΑΣ.Υ  για  τις  συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που θα συγκεντρώνει  από όλη την επικράτεια ζητήματα  και ανεπάρκειες, ώστε να υποβοηθά και το έργο του αρχηγείου .
 3. Τακτική απολύμανση των αστυνομικών κτηρίων και των αστυνομικών σκοπιών. Αυξημένη και συνεχής καθαριότητα όλων των χώρων τους με τα κατάλληλα αντισηπτικά υλικά. Στην είσοδο-έξοδο των αστυνομικών κτηρίων να υπάρχει εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για το αστυνομικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες που υπάρχει ανάγκη να προσέλθουν.
 4. Καθημερινές απολυμάνσεις των αστυνομικών κρατητηρίων. Διαρκής καθαρισμός και εξασφάλιση του εξαερισμού του χώρου. Διάθεση ειδών κλινοστρωμνής (κουβέρτες) προσωπικά σε κάθε κρατούμενο που διανυκτερεύει σε κρατητήριο και απολύμανσή τους με την αποχώρησή του. Λειτουργία κρατητηρίων αναφοράς υπόπτων κρουσμάτων κορονοϊού. Αντί της διασποράς των κρατουμένων αυτής της κατηγορίας σε κρατητήρια πολλών αστυνομικών κτηρίων, λειτουργία ενός κατάλληλου από άποψη υγιεινής κρατητηρίου σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, όπου θα μεταφέρονται οι κρατούμενοι ύποπτα κρούσματα όλης της περιφέρειας. Διάθεση ολόσωμων στολών και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια), καθώς και αντισηπτικών στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα επιτήρησης στα κρατητήρια ή έρχεται σε κοντινή επαφή με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊου.
 5. Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από διοικητικούς κρατούμενους που δεν βαρύνονται και με ποινικά αδικήματα, που είναι και οι περισσότεροι που κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά κτήρια. Ιδιαίτερα να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια από παράτυπους μετανάστες που κρατούνται με βάση διοικητικές αποφάσεις προς απέλαση με προτεραιότητα ανήλικους για τους οποίους εξασφαλίζονται κατάλληλες δομές, ευάλωτα ιδίως στην υγεία τους άτομα, οικογένειες, γυναίκες, με βάση το χρόνο κράτησης και τη μη ασφαλή χώρα καταγωγής. Η όλη διαδικασία αποσυμφόρησης να γίνει αφού προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις των κρατουμένων, διασφαλιστεί ότι δεν είναι κρούσματα κορονοϊού, τεθούν σε κατάσταση υγειονομικής καραντίνας εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους γιατρούς, το κράτος να εξασφαλίσει τη στέγαση και διατροφή όσων έχουν ανάγκη και γενικά ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά ασθενειών.
 6. Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα προανάκρισης, δακτυλοσκόπησης και μεταγωγής, καθώς και φρούρησης σε νοσηλευτήρια, κρατουμένων που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Για τις προανακρίσεις και δακτυλοσκοπήσεις αυτές να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος απομονωμένος χώρος, που να απολυμαίνεται μετά τη χρήση του και όχι τα γραφεία προσέλευσης των πολιτών.
 7. Αραίωση του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται σε γραφεία (γραμματείες τμημάτων, διαχειρίσεις, επιτελικά γραφεία) και σε χώρους ομαδικής εργασίας (τηλεφωνικά κέντρα). Ρύθμιση της απασχόλησης με το σύστημα βάρδιας.
 8. Απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αστυνομικών αυτοκινήτων. Διαχωρισμός των πίσω θέσεων κατάλληλων αυτοκινήτων που να πραγματοποιούν μεταγωγές υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού με ειδικό πλαίσιο υαλοπίνακα, που να διασφαλίζει την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και των μεταγόμενων από τραυματισμό ή και αυτοτραυματισμό. Διάθεση μόνο τέτοιων αυτοκινήτων για τις παραπάνω μεταγωγές και απολύμανση του αυτοκινήτου με τη λήξη της.
 9. Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) στο αστυνομικό προσωπικό και ιδιαίτερα σε όσους εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα, όπως πεζές περιπολίες, καθώς και εποχούμενες περιπολίες σε περιπολικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, άλλα δίκυκλα και έρχονται σε τακτική επαφή με τους πολίτες. Όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν απόθεμα των παραπάνω ειδών. Επίσης, απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας και αντισηπτικά πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις αστυνομικές σκοπιές.
 10. Έκδοση μνημονίου αστυνομικών ενεργειών για χρήση του αστυνομικού προσωπικού που επιλαμβάνεται προσαγωγών, συλλήψεων, προανακρίσεων, δακτυλοσκοπήσεων, φύλαξης κρατουμένων και μεταγωγών, σε περιπτώσεις υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
 11. Πολυεπίπεδη υποστήριξη (προστασία υγείας, ψυχολογία, διαβίωση), στους δοκίμους της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διατίθενται σε υπηρεσία στις σχολές και στις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
 12. Αποδέσμευση του αστυνομικού προσωπικού από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά του, όπως των υγειονομικών του ΕΟΔΥ για τη λήψη ιστορικού και την παροχή οδηγιών σε κρούσματα του κορονοϊού. Αυτού του είδους τα καθήκοντα θα πρέπει να ασκούνται από υγειονομικό προσωπικό ή προσωπικό με γνώσεις του αντικειμένου (φοιτητές ιατρικής κ.α.) και το αστυνομικό προσωπικό να έχει επικουρικό ρόλο και μόνο σε περιπτώσεις ιχνηλάτησης βεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού, με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών.
 13. Χορήγηση και στους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκίμων της Αστυνομικής Ακαδημίας, έκτακτου επιδόματος ανάλογου με αυτό που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
 14. Προγραμματισμός της χορήγησης των οφειλόμενων αδειών του προηγουμένου έτους, καθώς και του τρέχοντος έτους, ώστε να μην χαθούν οι μέρες άδειας του αστυνομικού προσωπικού.
 15. Άμεση προμήθεια σε ατομικά αλεξίσφαιρα γιατί εκτός του ότι τα περισσότερα είναι ληγμένα, πλέον δεν νοείτε να φοριέται ένα πέραν του ενός.

 

Η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος απέδειξε ότι με ευχολόγια και δουλοπρέπεια δεν τιμάμε τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε .Πληρώσαμε πολλά με αυτές τις λογικές ,πλάτη δε θα βάλουμε σε κανέναν !

 

 

Μάνος Μαργετάκης

Μέλος Ε.Γ Π.Ο.ΑΣ.Υ