Αστυνομία και ΣΕΠΕ στο κυνήγι της εργοδοτικής ασυδοσίας..

Posted by DEKA on Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2017

Εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά επιμένουν. Τις τελευταίες ημέρες -ημέρες τουριστικής περιόδου- κατά την οποία διαπιστώνονται αυξημένα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε Ρέθυμνο, Άνδρο και Ίλιον Αττικής κατεγράφησαν τρία περιστατικά προπηλακισμών εις βάρος επιθεωρητών εργασίας. Οι επιθέσεις έγιναν κυρίως από εργοδότες, με σκοπό φυσικά να μην πραγματοποιήσουν οι επιθεωρητές τους ελέγχους που πρέπει.

Στο Ρέθυμνο υπήρξαν προπηλακισμοί και απειλές σε δύο επιθεωρητές που πραγματοποιούσαν ελέγχο σε μπεργκεράδικο σε συνεργασία με δύο μέλη του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Οι έλεγχοι έγιναν ώστε να διαπιστωθεί αν πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι, αν είναι ασφαλισμένοι και δηλωμένοι για όλες τις ώρες που δουλεύουν. Στο μπεργκεράδικο οι επιθεωρητές βρήκαν έντονες αντιδράσεις από τους εργοδότες, οι οποίοι φώναζαν, έβριζαν και έφτασαν να τους απειλούν πως θα τους δείρουν.
Σε αυτό το σημείο τα δύο μέλη του Εργατικού Κέντρου ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας, η οποία έσπευσε στον χώρο, και ολοκληρώθηκε η σύνταξη του ειδικού φύλλου ελέγχου.
«Δυστυχώς οι φόβοι του Κέντρου μας επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Όχι μόνο βρέθηκε σωρεία παραβάσεων, αλλά και σε μία περίπτωση απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα του κλιμακίου μας, που μας ανάγκασε να προσφύγουμε στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του ειδικού φύλλου ελέγχου.
Καταγγείλαμε το γεγονός, ζητήσαμε και μας δόθηκε η συνδρομή του στους επόμενους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν. Καταγγέλλουμε το παραπάνω περιστατικό και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και κανένας τραμπούκος δεν θα μας σταματήσει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο.
«Ποια είσαι εσύ, μωρή;»
Στην Άνδρο, ύστερα από καταγγελία στην αστυνομία, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε χώρο όπου γινόταν γάμος. Εκεί υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με γιουχαΐσματα, φωνές και βρισιές. “Ποια είσαι εσύ, μωρή, φύγε από ’δώ» φώναζαν σε επιθεωρήτρια, η οποία αναφέρει ότι θα μπορούσαν να είχαν συμβεί και χειρότερα, αν στον χώρο δεν βρισκόταν η αστυνομία. Ο κόσμος που αντέδρασε ισχυρίζεται ότι είχε διακοπεί για ώρα το γλέντι, όμως, όπως αναφέρει η επιθεωρήτρια, εκείνη ζήτησε απλώς τρία έγγραφα και καθόταν όρθια για να καταγράψει το συμβάν, χωρίς να εμποδίζει τον γάμο.
Το άλλο περιστατικό συνέβη στο Ίλιον, κατά τη “Λευκή Νύχτα”. Κάποιοι καταστηματάρχες αντέδρασαν και επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τους ελέγχους, πάλι με φραστικές επιθέσεις. Και εκεί παρενέβη η αστυνομία, και εκεί ολοκληρώθηκαν κανονικά οι έλεγχοι.
Δεν πτοούνται
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν προκύπτει από κάπου ότι οι επιθεωρητές πτοούνται. Το αντίθετο μάλιστα. Επίσης το ΣΕΠΕ θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με την αστυνομία όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς η παρουσία της και μόνο αποτρέπει τα χειρότερα. Από εκεί κι έπειτα, αν οι τελευταίες εξελίξεις διαβαστούν ανάποδα, το ΣΕΠΕ δείχνει ότι μπορεί να ολοκληρώσει τους ελέγχους του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά κάνοντας τους εργοδότες να αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο και οτι δεν μπορούν να σταματήσουν τους ελέγχους απλώς με τραμπουκισμούς.
Γι’ αυτό και το ΣΕΠΕ θέλει να εντείνει τους ελέγχους όχι μόνο μέσα από δικές του στοχευμένες πρωτοβουλίες, αλλά και μέσα από καταγγελίες εργαζομένων. Τους καλεί να το τολμήσουν και να καταγγείλουν στη γραμμή 15512 περιστατικά και συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας εις βάρος τους. Είναι κάτι που θα ωφελήσει και τους ίδιους, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων.


Categories: