Ανακοίνωση - Παρέμβαση στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Α.ΣΥ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Το συνέδριο μας δεν πρέπει να αποτυπωθεί στη ιστορία μας ως  μια ακόμα εθιμοτυπική διαδικασία που οι βαθιές υποκλίσεις και τα δυνατά χειροκροτήματα θα αντικαταστήσουν για άλλη μια φορά τον γνήσιο ακηδεμόνευτο και διεκδικητικό λόγο των εκπροσώπων των Ελλήνων αστυνομικών.

Οι Ελληνίδες-ες αστυνομικοί  βιώνουμε μια τραγικά επιδεινούμενη κατάσταση, σε επίπεδο οικονομικής, εργασιακής και θεσμικής απαξίωσής της εργασίας μας, με τεράστια την ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της πρωτόγνωρης ανοχής, ενός προδιαγεγραμμένου και δεδομένου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Βιώνουμε διαρκώς μια κλιμακούμενη Οικονομική απαξίωση. Την ιδία ώρα που διαμοιράζονται δισεκατομμύρια σε λίγους και εκλεκτούς, οι εργαζόμενοι στην αστυνομία και η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία  στις 15 του μήνα δεν έχουν λεφτά στην τσέπη και αγωνιούν πώς θα πληρώσουν τα δυσθεώρητα ενοίκια ή πώς θα ανταπεξέλθουν στις ληστρικές πλέον δόσεις των δανείων. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θερίζει και εμείς ζούμε, με τους ίδιους μισθούς εδώ και 11 χρόνια.

 Αυτή η άδικη κατανομή του πλούτου έχει αντίκτυπο και στη καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, αφού την ιδία στιγμή που ενισχύονται με πακτωλούς χρημάτων και φοροαπαλλαγές ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας, απαξιώνονται οι δημόσιες μεταφορές, η δημόσια υγεία και δημόσιες υπηρεσίες χάνουν τον κοινωφελή τους χαρακτήρα, με αποτελέσματα  τραγικά για την κοινωνία, όπως το έγκλημα των Τεμπών.

Στα Εργασιακά μας, συνεχίζεται και μεγεθύνεται η αβεβαιότητα και η εργασιακή ομηρία που βιώνει η πλειοψηφία των αστυνομικών. Τα αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα ασφαλείας αποδεκατίζονται, ενώ παράλληλα ενισχύονται υπηρεσίες αντιπαραγωγικές και υπερκορεσμένες. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τεράστιες. Η ανορθόδοξη κατανομή του προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι ενδεδειγμένες περιπολίες στις γειτονιές. Οι συνάδελφοι μας εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες χωρίς έγκαιρο προγραμματισμό εβδομαδιαίας υπηρεσίας, χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση και χωρίς την παραμικρή μέριμνα από τους ανώτατους στρατηγούς για τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους.                                                             Η σκανδαλώδης  αύξηση των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών ποιές ανάγκες εξυπηρετεί;

 Η Θεσμική απαξίωση προκαλεί τεράστια ανησυχία και θυμό στους χιλιάδες έντιμους αστυνομικούς. Η αξιοπιστία του σώματος κλονίζεται από καταγγελίες για εκτροπές, ακόμα και από Αρχηγούς, αλλά και από την κυβερνητική πρακτική της αυξανόμενης χρήσης του σώματος για την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών, όπως οι πλειστηριασμοί. Βλέπουμε την υπερβολική  φύλαξη των λίγων και ισχυρών και όχι την επαρκή φύλαξη των λαϊκών γειτονιών, ενώ τα ρουσφέτια των αποσπάσεων με αποζημίωση θυμίζουν εποχές του μπάρμπα στην Κορώνη.

Τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δεν πείθουν τους συναδέλφους μας.

Οι χιλιάδες αστυνομικοί από τις πανελλήνιες με δυνητικά τεράστιες δυνατότητες  και διάθεση για προσφορά δεν έχουν κίνητρο και είναι συνεχώς απαξιωμένοι.

Οι χιλιάδες Ειδικοί Φρουροί, ΟΠΠΙ και συνοριοφύλακες γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα για να μειωθούν  οι ονομαστικοί μισθοί αλλά και για να παγιοποιηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας από τα κάτω.

Σε όλα αυτά την κυρία ευθύνη φέρει η Κυβερνητική πολιτική για την αστυνομία, η οποία μας γυρίζει χρόνια πίσω, με πρακτικές όπως η αθρόα εισαγωγή αστυνομικών εκτός πανελλήνιων, η αναβάθμιση του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας, η κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές μας, η κοροϊδία με τα sms αντί της αύξησης μισθών, η μείωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και αστυνομίας και η περαιτέρω οικονομική φτωχοποίηση μας.

Όμως η ευθύνη βαραίνει και την σημερινή ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που αποτελεί συχνά ανασταλτικό παράγοντα για τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στο σώμα. Αυτή η πρωτόγνωρη στα συνδικαλιστικά χρονικά στάση ανοχής απέναντι στις σημερινές κυβερνητικές ευθύνες  έρχεται σε αντίθεση με τις ιστορικές μάχες της ΠΟΑΣΥ του παρελθόντος. Τα 4 χρόνια σιωπής με μόνες κάποιες ανέξοδες και αναποτελεσματικές ανακοινώσεις, η πίεση με ανορθόδοξους τρόπους για φίμωση της διαφορετικής άποψης και φωνής, πρέπει να λήξουν με αυτό το συνέδριο, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι ευχαριστίες μας απαξιώνουν.

Πρέπει εδώ και τώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και από κοινού να διεκδικήσουμε:

  • Την εφαρμογή ενός σύγχρονου ειδικού μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής, θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και την αποκατάσταση των μισθών, με στόχο αυξήσεις για την κάλυψη των αναγκών μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αύξηση της ωριαίας νυχτερινής αποζημίωσης  και αύξηση  για την  πέραν του πενθημέρου εργασία.
  • Προγραμματισμό του χρόνου εργασίας στην πράξη, με διασφάλιση ωραρίου, των ρεπό και των αδειών. Τον εξορθολογισμό των μέτρων και την αποδέσμευση από πάρεργα, όπως εγκλεισμούς, πλειστηριασμούς κατοικιών κ.α
  • Να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα υπηρεσιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, να αναχαιτιστεί η διαρκής επίθεση που δεχόμαστε, να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
  • Παροχή όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την προστασία μας (π.χ. γραφική ύλη, στολές, υποδήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα), από την υπηρεσία ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουμε από τη τσέπη μας ό,τι χρειάζεται για την δουλειά μας.
  • Την πραγματική ενίσχυση των τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την πάταξη της εγκληματικότητας και την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών, με μόνιμη ανακατανομή προσωπικού από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό.
  • Την ουσιαστική αναγνώριση του επαγγέλματος μας, ως επικίνδυνου. Απαιτούμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή σύγχρονου κανονισμού ασφάλειας και υγιεινής, με φροντίδα για διαρκή πρόσβαση των αστυνομικών στο σύστημα υγείας και την τακτική ψυχοσωματική μας εξέταση, καθώς και με εξασφάλιση των κανόνων καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις.
  • Στεγαστική μέριμνα για τους χαμηλόμισθους υπηρετούντες στην Αττική

 

 

το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ

ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

οι αντιπρόσωποι στη Π.Ο.ΑΣ.Υ

ΒΑΡΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΒΑΓΕΝΑ ΣΟΦΙΑ

ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΚΛΙΑΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΩΚΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ