Στο τέλος νικά πάντα η δημοκρατία!
Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης για καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Καθόλου αυτονόητη όμως δεν ήταν αυτή η μεγαλειώδης νίκη της δημοκρατίας.

Χρειάστηκε το αίμα των θυμάτων, το κουράγιο των οικείων τους, η αποφασιστικότητα των μαρτύρων να αψηφήσουν απειλές , η συστηματική και κοπιώδης δουλειά της πολιτικής αγωγής, οι χιλιάδες των δημοκρατικών πολιτών ενάντια στο φασισμό αλλά και η συστηματική δουλειά πολλών αστυνομικών που διενήργησαν την προανάκριση των υποθέσεων για να δέσουν την εγκληματική οργάνωση.

Η Δ.Ε.Κ.Α υπήρξε η αστυνομική συνδικαλιστική παράταξη, που συστηματικά δεν έπαψε να αναδεικνύει τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, τόσο με ανακοινώσεις, με παρεμβάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια, όσο και στο δρόμο της διεκδίκησης, σε μία περίοδο μάλιστα που το συγκεκριμένο μόρφωμα, χρησιμοποιώντας το μανδύα του πολιτικού κόμματος έβρισκε επικίνδυνη ανοχή ακόμη και από μικρή μερίδα συνδικαλιστικών «παραφυάδων».

Νιώθουμε περήφανοι καθώς ανταποκριθήκαμε στην υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη, συνδικαλιστή και αστυνομικού να αναδείξουμε το ρόλο τους και να οδηγήσουμε το συγκεκριμένο μόρφωμα στην απομόνωση στο δικό μας τουλάχιστον πεδίο, αυτό του αστυνομικού συνδικαλισμού και στους χώρους δουλειάς μας.

Με δεδομένη την αντίστοιχη επιχειρησιακή ‘’αμηχανία΄’ κατά το πρώτο διάστημα γιγάντωσης του φαινομένου αλλά και την ίδια την οργανωσιακή κουλτούρα του οργανισμού, κι επειδή οι αιτίες που εκτρέφουν το φασισμό παραμένουν παρούσες, μια σειρά αλλαγών στην κατεύθυνση του περαιτέρω εκδημοκρατισμού του Σώματος, καθίστανται επιτακτικά επίκαιρες και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος: Ενδεικτικά αναφέρουμε την περαιτέρω αποστρατιωτικοποίηση του οργανισμού, την ουσιαστική ανωτατικοποίηση των σπουδών μας με παράλληλη ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου τους , τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, την εμβάθυνση και την προστασία των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επαναπροσέγγιση της αντικειμενικής ιστορικής αλήθειας μακριά από προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μόνο αν παλέψουμε σθεναρά για τα παραπάνω θα έχει αντίκρυσμα το σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, που βροντοφωνάζει η ελληνική κοινωνία.

Παραθέτουμε τους συνδέσμους των ανακοινώσεων μας, γιατί πιστεύουμε ότι η λογική των ίσων αποστάσεων και των “ναι μεν αλλά”, που υιοθετήθηκε και καλλιεργείται σαν κυρίαρχη αντίληψη, είναι αναγκαία προϋπόθεση αναβίωσης του φασιστικού φαινομένου. Η δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς πολίτες, ενεργούς συνδικαλιστές κι οι αστυνομικοί μπορούμε και οφείλουμε ως εκ του ρόλου μας και ως πολίτες τουλάχιστον να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική απειλή.