Λύσεις,όχι άλλα επικοινωνιακά τερτίπιαΗ παράταξη μας έχει αναδείξει επανειλημμένα την αποκαρδιωτική κατάσταση των υπηρεσιών αιχμής για τον πολίτη, ιδίως των Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας.

Με παρεμβάσεις μας, η τραγική κατάσταση που κρυβόταν επιμελώς, έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης κι ανάγκασε τους αρμόδιους να το αναγνωρίσουν.

Αναμέναμε ότι οι επισκέψεις του Υπουργού στις υπηρεσίες αυτές θα συνοδεύονταν από κάποια παραδοχή αποτυχίας για την αφαίμαξη τους από προσωπικό που κατευθύνθηκε σε υπηρεσίες με αμιγώς κατασταλτική αποστολή και προσανατολισμό στην αποτροπή κοινωνικών αντιδράσεων. Αλίμονο! Αντί κάποιας εξαγγελίας για μέτρα ανάταξης της κατάστασης πολίτες και συνάδελφοι βίωσαν ακόμη μια φορά τον εμπαιγμό.

Mόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η προαναγγελία ενίσχυσης των Τμημάτων με δόκιμους αστυφύλακες , δηλαδή με φοιτητές των σχολών , που κάνουν την πρακτική τους εκπαίδευση. Γιατί στη διαδικασία της πρακτικής εκπαίδευσης, πρέπει να υπάρχει Αξιωματικός Υπηρεσίας ώστε να ενισχυθεί και να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και την εμπειρία στο δόκιμο, πρέπει να υπάρχει ήδη στελεχωμένο όχημα περιπολίας , πρέπει να υπάρχει φύλαξη για ευπαθή στόχο και μια σειρά άλλων καθηκόντων ώστε στοιχειωδώς να λειτουργεί εκπαιδευτικά το συγκεκριμένο εξάμηνο πρακτικής.

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς με τις πρόσφατες κάλπικες και υπο καθεστώς πανικού εξαγγελίες περί ενίσχυσης των Τμημάτων με δοκίμους οι αιτιάσεις της ΔΕΚΑ οτι η προσθήκη ενός επιπλέον εξαμήνου στην εκπαίδευση ουσιαστικά δε συνιστά κάποιου είδους μεταρρύθμιση-αναβάθμιση αλλά κατά κύριο λόγο για φθηνή, απλήρωτη εργασία σε ένα ανασφαλές και επικίνδυνο περιβάλλον. Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ένας νέος Υπουργός μοιράζει υποσχέσεις για άμεση ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, κανείς δεν είχε τολμήσει όμως να συμπεριλάβει τους δοκίμους σε αυτό κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στη διοίκηση να τους αξιοποιήσει πέραν των προβλεπομένων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τους κινδυνους που αυτό συνεπάγεται.

Επιβεβαιώνεται η ΔΕΚΑ για τον αγώνα που είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια και που είχε καταφέρει θεσμικά ώστε οι εξερχόμενοι των σχολών να τοποθετούνται αποκλειστικά για μια διετία στα Αστυνομικά Τμήματα πράγμα που ανατράπηκε απο το 2019 και μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σημερινή διαλυτική εικόνα για πολίτες και συναδέλφους. Η ανάταξη της κατάστασης απαιτεί αλλαγή δόγματος και προσανατολισμού. Το οτι ικανός αριθμός των νεοεξερχομένων αστυφυλάκων(50) τοποθετείται και πάλι σε ήδη ενισχυμένες υπηρεσίες καταστολής, διαψεύδει εμφατικά για αλλαγή επι της ουσίας του δόγματος ασφάλειας, παρά της επικοινωνιακές κορόνες.

Η μεθοδευμένη αποδιάρθρωση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, οπως τα ΑΤ, καταδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες στα ζητήματα αστυνόμευσης, αλλά και για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εναπομείναντες συνάδελφοι μας. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Κ.Α