Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων- Δείτε ποιες κατηγορίες μετακινήσεων αφορά

Posted by DEKA on Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

Την Τρίτη 07 Μαρτίου 2017 συνεδριάζει το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που είναι αρμόδιο για τις μετακινήσεις απο το βαθμό του Αστυφύλακα έως του Ανθυπαστυνόμου αλλά και των Υπαστυνόμων Β και Ά του Ν.3686/08.

Το ανωτέρω συμβούλιο θα εξετάσει υπηρεσιακά θέματα μετακινήσεων συναδέλφων που εμπίπτουν στο άρθρο 17 του Π.Δ. 100/03 και αφορά τις έκτακτες μεταθέσεις.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι
α. Σε περίπτωση διάπραξης ποινικού αδικήματος ή σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξεως στην Υπηρεσία που υπηρετεί, μετά από πρόταση του αρμοδίου πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο υποχρεούται να κάνει ειδική μνεία στο σχετικό πρακτικό για την αναγκαιότητα ή μη της μετάθεσης του κρινόμενου αστυνομικού.
β. Όταν υποβαθμίζεται ή καταργείται Υπηρεσία ή ιδρύεται νέα. Στην τελευταία περίπτωση και εφόσον στη νέα Υπηρεσία μετατίθεται προσωπικό από άλλη περιοχή μετάθεσης, αυτό προέρχεται από τους οικείους πίνακες τακτικών μεταθέσεων κατά σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν καλύπτονται από τους παραπάνω πίνακες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική αίτηση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 14, 15 και 16 του παρόντος διατάγματος.
γ. Για σοβαρό συμβάν, που αφορά τον ίδιο ή μέλος της οικογενείας του αστυνομικού και ιδίως σοβαρή απειλή κατά της ζωής τους ή εμπλοκή τους σε ατύχημα που προκάλεσε το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό ατόμου, που αντικειμενικά δημιουργεί πρόβλημα περαιτέρω παραμονής του στον τόπο όπου υπηρετεί, ύστερα από αίτηση του και με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Αστυνομικού Διευθυντή ή Διευθυντή ισότιμης Υπηρεσίας.
δ. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή πάθησης από δυσίατο νόσημα, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο και νόσο GROHN, του αστυνομικού ή μέλους της ιδίας οικογενείας του και ύστερα από αίτηση του.
ε. Σε περίπτωση προαγωγής του αστυνομικού σε ανώτερο ή ανώτατο βαθμό, για τον οποίο δεν υπάρχει κενή οργανική θέση στην Υπηρεσία που υπηρετεί.
στ. Λόγω εντοπιότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή η μετάθεση διατάσσεται μόνο για Υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
ζ. Σε περίπτωση εισαγωγής του αστυνομικού προς φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών ή στο Τ.Ε.Μ.Α.
η. Σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για αδίκημα εκ των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2713/1999 (Α'/89), με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα ή καταδίκης έστω και με οριστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τα ίδια αδικήματα.
θ. Λόγω δυσμενούς κρίσεως του αστυνομικού και ύστερα από αίτηση του, εφόσον η κρίση στηρίζεται σε έκθεση αξιολόγησης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας που υπηρετεί.
ι. Για μεταθέσεις από και προς τις αναφερόμενες στις περιπτώσεις γ' και δ' του άρθρου 4 του παρόντος Υπηρεσίες. Οι μετατιθέμενοι από τις Υπηρεσίες αυτές τοποθετούνται σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
ια. Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες της αυτής περιοχής μετάθεσης. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η υποβολή αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης για τους αστυνομικούς μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β', εφόσον οι υπηρεσίες που υπηρετούν οι ενδιαφερόμενοι ανήκουν σε περιοχές μετάθεσης, για τις οποίες οι προκηρυχθείσες κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν ή οι Υπηρεσίες, στις οποίες ζητούν να μετατεθούν, ανήκουν στην περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων τους και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Νέα αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης δεν γίνεται δεκτή πριν τη παρέλευση έτους από την πραγματοποίηση της προηγούμενης.
ιβ. Για την κάλυψη κενής θέσης διοικούντος αξιωματικού που δημιουργείται μετά την λήξη της περιόδου των τακτικών μεταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή η θέση καλύπτεται με αξιωματικό από την ίδια περιοχή μετάθεσης και σε περίπτωση αδυναμίας με αξιωματικό από αυτούς που είχαν υποβάλλει αίτηση μετάθεσης κατά τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή.
ιγ. Όταν αποφασισθεί απόσπαση του αστυνομικού σε Ελληνική Υπηρεσία ή σε Διεθνή Οργανισμό στο εξωτερικό ο αστυνομικός μετατίθεται στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και όταν λήξει η απόσπαση του επιστρέφει σε Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης, όπου υπηρετούσε πριν από την ανωτέρω μετάθεση του.
ιδ. Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο δικαστικό λειτουργό, συνοριακό φύλακα ή ειδικό φρουρό ή στρατιωτικό ή αστυνομικό ή λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο. Στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις, ο κατά βαθμό κατώτερος ακολουθεί τον ανώτερο.
ιε. Όταν πρόκειται για μεταθέσεις αστυφυλάκων, αρχιφυλάκων και Ανθυπαστυνόμων προς τις Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εκτέλεση των αποφάσεων απόλυσης - αποστρατείας τους, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 48 παρ. 16 του Π.Δ. 161/ 1988(Α'/74).
ιστ. Για ανάθεση καθηκόντων ασφαλείας Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών ή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων. Στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί μετατίθενται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Επισήμων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής ή στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Δ/νσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων και στη συνέχεια αποσπώνται στο αντίστοιχο Υπουργείο. Μετά τη λήξη της απόσπασης τους επιστρέφουν στην Υπηρεσία από την οποία μετατέθηκαν. Αν για υπηρεσιακούς λόγους δεν δύνανται να επιστρέψουν σ' αυτήν μετατίθενται σε άλλη Υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
ιζ. Εφόσον πρόκειται για ανώτατους αξιωματικούς ή αστυνομικούς διευθυντές, για λόγους υγείας, πειθαρχίας, υπηρεσιακής επάρκειας ή για κάλυψη σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών.
ιη. Σε περίπτωση κατά την οποία οι αστυνομικοί πρέπει να εκτελέσουν καθήκοντα Πυροτεχνουργών ή Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.
ιθ. Όταν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης ιγ' του άρθρου 5 του Π.Δ. 36/1997 (Α'/36).
κ. Αμέσως μετά τη λήξη της προβλεπόμενης από το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 2713/1999 θητείας του με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 4 του ιδίου νόμου. κα. Σε περίπτωση έκτακτης στεγαστικής ανάγκης, εξαιτίας ακαταλληλότητας προς κατοίκηση ιδιόκτητης οικίας, λόγω σεισμού ή άλλης θεομηνίας.