Θέματα της Δ.Ε.Κ.Α για συζήτηση στο Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ την 24η Οκτώβρη 2018

Posted by DEKA on Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2018

Η Δ.Ε.Κ.Α  επαναφέρει τα θέματα που είχε καταθέσει για συζήτηση στο Δ.Σ της 27/09/18,που τεχνηέντως δεν συζητήθηκαν με ευθύνη του αντιπροέδρου διοικητικών θεμάτων, ο οποίος αντικαθιστούσε το προεδρείο. Ευελπιστούμε όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

 

1)Με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και τις δηλώσεις του αλλά και άλλων στελεχών σχετικά με την βούληση του, εφόσον πάρει την πλειοψηφία στις εκλογές το 2019 , να μην κάνει προσλήψεις νέων αστυνομικών στο σώμα, να μην τηρήσει το 1:1 για το σύνολο του δημοσίου τομέα, να μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της ασφάλισης σε ιδιωτική επένδυση, να εξαϋλώσει ουσιαστικά την επικουρική ασφάλιση  μέσω της ίδρυσης  επαγγελματικών  ταμείων  ως μία δήθεν «εναλλακτική» των ασφαλισμένων, που τελικά αφορά βέβαια και τις κύριες συντάξεις, καθώς η τεράστια συρρίκνωσή τους είναι το θερμοκήπιο για την προώθηση συνολικά της ιδιωτικής ασφάλισης, η Δ.Ε.Κ.Α κρούει το κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά κυρίως στην ΠΟΑΣΥ, για την άμεση καταδίκη αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Να βγει απέναντι σε όλες τις πολίτικες εκείνες έμπνευσης ΔΝΤ και της «Σχολής του Σικάγο» που συνδέονται με τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν  καθεστώτα όπως η χούντα του Πινοσέτ  στην Χιλή κ.α.

Να πάρει θέση απέναντι σε όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν  «ταφόπλακα» στις επικουρικές συντάξεις ως συστατικό μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και να διευρύνουν το δρόμο για την επιβολή και ανάπτυξη σχημάτων ιδιωτικής ασφάλισης, είτε με τη μορφή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), είτε αμιγώς ιδιωτικής, μέσα από τη σύναψη Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων σε εργασιακούς χώρους, κλάδους και επαγγέλματα. Άλλωστε η πείρα έχει δείξει την αποτυχία του μοντέλου  με κορυφαίο παράδειγμα να αποτελεί η μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στο Φάρμακο σε επαγγελματικό ταμείο, το 2013.

Ποια είναι σήμερα τα αποτελέσματα;

-- Τον Οκτώβρη του 2013 η διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ ανακοίνωσε αναδρομική μείωση (από το Μάρτη του 2013) στις συντάξεις κατά 21%.

-- Για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 η συνολική μείωση έφτασε στο 40%, συν 6% κράτηση με την εισφορά «υπέρ Υγείας».

-- Αυξήθηκε ο χρόνος καταβολής συντάξεων, αγγίζοντας τους 36 μήνες.

-- Ο κλάδος Πρόνοιας (εφάπαξ), που και αυτός μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, καταβάλλει το εφάπαξ με τεράστια καθυστέρηση και με την προβλεπόμενη από το σχετικό νόμο μείωση, της τάξης του 64%.

-- Μια σειρά από παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια, καταργήθηκαν.

-- Παρακωλύεται η πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά και άλλες περιπτώσεις, η κύηση, η λοχεία κλπ.

Η νέα αναλογιστική μελέτη του 2016, ανεξαρτήτως σεναρίων, προβλέπει μείωση στις ήδη πετσοκομμένες παροχές των συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ κατά 33% μέχρι το 2020Αν προσθέσουμε και τις προηγούμενες μειώσεις, η συνολική μείωση από το 2013 μέχρι το 2020 είναι περίπου 80%.

Αυτή είναι η εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο επαγγελματικό ταμείο ΤΕΑΥΦΕ, μέσα στα πέντε μόλις χρόνια λειτουργίας του.

Επιπλέον ζητάμε άμεσα:

  • Να πάψει η επίθεση διαρκείας σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης με τις  αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από το 2012, που λεηλάτησαν τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ με αρχή  τον νόμο 4052(Κουτρουμάνη),
  • Να αλλάξει η αναλογία κεφαλαιοποιητικού υπέρ αναδιανεμητικού συστήματος (Από 70-30% που είναι σήμερα),
  • Την τροποποίηση του ν (4387/2016),
  • Την επαναφορά των κατωτέρων ορίων της επικουρικής ασφάλισης,
  • Την άμεση επαναφορά της κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων,
  • Να μην ύπαρξη καμία περαιτέρω περικοπή συντάξεων από την Κυβέρνηση την σημερινή ή οποιαδήποτε μελλοντική. 
  • Την πρόσληψη νέων αστυνομικών σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης  στην αναλογία 1:1. Όσοι κατήργησαν 6.700 οργανικές θέσεις στην αστυνομία συνυπογράφοντας το νόμο Δένδια  και περιέκοψαν παράνομα τους μισθούς μας ,βάση της απόφασης του ΣτΕ το 2012,καλό είναι να μην λησμονούν το κακό που έκαναν με τις πολιτικές τους.

 

2)Η Δ.Ε.Κ.Α επαναφέρει για συζήτηση το πάγιο αίτημα της, σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης παιδικών σταθμών στην Αττική, κοντά στις υπηρεσίες του Αρχηγείου -Υπουργείου, Γ.Α.Δ.Α, Αλλοδαπών -Μεταγωγών και Δ.Α.Ε.Α προς εξυπηρέτηση των οικογενειακών αναγκών  χιλιάδων συναδέλφων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, σε αντίστοιχου μεγέθους αναλογικά, υπηρεσίες.

 

3)Ενημέρωση του Δ.Σ  σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού σχετικά με το έργο και τις προτάσεις/εισηγήσεις των τακτικών ομάδων εργασίας (Επιτροπή επί Οικονομικών Θεμάτων,  Επιτροπή επί Θεμάτων Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης   Επιτροπή επί Διοικητικών Θεμάτων).