Β.Κούτσικος: ''Κανείς μας πάνω απο το Σύνταγμα και τους Νόμους''

Posted by DEKA on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2019



Για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά απρόκλητης, αναιτιολόγητης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών και όσα έγιναν στο Κουκάκι, κλήθηκε να μιλήσει στο ραδιοφωνικό σταθμό, στο Κόκκινο, ο Βασίλης Κόυτσικος, μέλος του Δ.Σ της ΕΑΣΥΑ, και της παράταξης μας.
 Ο κ. Κούτσικος στον Στάθη Σχινά εξήγησε ότι αυτές οι συμπεριφορές θα έχουν επίπτωση στους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι όπως υπενθύμισε πέρα από την εκπαίδευση τους έχουν ορκιστεί στο Σύνταγμα.
«Είμαστε σε μια δύσκολη θέση γενικώς και λόγω της δουλειάς μας έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα» σημείωσε και ότι «μας απασχολεί τρομερά και εμάς η περιρρέουσα κατάσταση».
Ο κ. Κούτσικος εξήγησε ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τέτοια γεγονότα, αφού υπάρχουν και βίντεο και είναι καταγεγραμμένα, να πουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Σημείωσε την ανάγκη η λειτουργία τέτοιων θεσμών να είναι διάφανη, να υπάρχει και λογοδοσία και κοινωνική συναίνεση, καθώς υπάρχει πλαίσιο, νόμοι και Σύνταγμα και οι αστυνομικοί είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Ο κ. Κούτσικος εξήγησε ότι ως εκπρόσωπος αστυνομικών σε συνεδρίαση της Ένωσης τους στο συνδικαλιστικό τους όργανο ξεκάθαρα είπε την άποψη του ότι «υπάρχουν και μπάτσοι».
«Όλη αυτήν την κατάσταση οι αστυνομικοί θα την πληρώσουν» επισήμανε εξηγώντας πως πολλές φορές οι αστυνομικοί χρησιμοποιούνται και τόνισε ότι «οι περισσότεροι συνάδελφοι πιστεύω σκέφτονται ορθολογικά».
Κανένα εγχειρίδιο της Αστυνομίας δεν αναφέρει την άσκηση βίας μετά τη σύλληψη κάποιου ατόμου, ό,τι και αν είναι, ό,τι και αν έχει κάνει, «είναι το πρώτο το Α και το Ω» της θεσμικής συμπεριφοράς τόνισε και εξήγησε ότι ο αστυνομικός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του συλληφθέντα.
Για τον συνδικαλιστή Σταύρο Μπαλάσκα, που χαρακτήρισε ως δημόσιους χώρους τις ταράτσες των κτιρίων, ο κ. Κούτσικος εξήγησε ότι έχει κριθεί έκπτωτος του αξιώματος του αντιπροέδρου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Αστυνομικών Υπαλλήλων εξαιτίας δηλώσεων του.

Αστυνομική επιχείρηση «φιάσκο»
 Ο κ. Κούτσικος για τη χρήση των ΕΚΑΜ «μια από τις ομάδες που μας κάνουν περήφανους» σε μια τέτοια επιχείρηση εκκένωσης μιας κατάληψης και μάλιστα για το γεγονός της παρουσίας τους σε διπλανό σπίτι αρχίζουν οι ευθύνες της «φυσικής και πολιτικής ηγεσίας» γι’ αυτούς που τη σχεδίασαν, την εκτέλεσαν και τι αποτελέσματα είχε.
 Εξήγησε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ένθεν και ένθεν «ενός φιάσκο» και θα δούμε πως θα εξελιχθεί, ποιους έπιασαν και ποιους ήθελαν να πιάσουν και κατά πόσο φταίει ο αστυφύλακας.
 Η αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων και των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου από τη στιγμή που θα συλληφθεί κάποιος πρέπει να τηρείται από όλους ακόμα και από τους άνδρες των ΕΚΑΜ, που έχουν ειδική εκπαίδευση και λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά «και η ευθύνη είναι πολύ παραπάνω από τους συναδέλφους της συγκεκριμένης υπηρεσίας» εξήγησε ο κ. Κούτσικος.
 «Αν υπάρχει κάτι που ορίζει ένα ευνομούμενο κράτος είναι το Σύνταγμα. Εγώ δεν ξέρω τι έγινε εκεί πέρα ακριβώς, ακούω ότι ακούτε και εσείς αλλά αν αρχίσουμε τώρα να συζητάμε αν η Αστυνομία λειτουργεί στα όρια ή υπερβαίνει με απασχολεί τρομερά και δεν είναι ευχάριστη συζήτηση και του πολίτες πρέπει να τους απασχολεί τρομερά» σημείωσε.
 «Ο σχεδιασμός μάλλον ήταν τελείως λάθος» σημείωσε ο κ. Κούτσικος και τόνισε ότι υπάρχει και κάτι άλλο που τους προβληματίζει ως μέλη της κοινωνίας, ότι αυτή η επιχείρηση έγινε αφού είχαν στηθεί κάποιες κάμερες, άλλοι κάνουν λόγο για διαρροή και όλα αυτά έγιναν τις μέρες που κόσμος ουσιαστικά μαθαίνει αν θα λάβει ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. «Έχει αρχίσει να μας προβληματίζει πως χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη ατζέντα τα επίχειρα της οποίας οι συνάδελφοι μου θα τα πληρώσουν, και ήρθα εδώ έτσι θαρρετά να κουβεντιάσουμε τέτοια πράγματα με είδατε δεν υπάρχει διάθεση κάποιας συγκάλυψης» επισήμανε.
 O κ. Κούτσικος εξήγησε ότι στην επιχείρηση «βλέπουμε στοιχεία ερασιτεχνισμού» και πως στη διαχείριση των όσων ακολούθησαν μετά «έγιναν τραγικά λάθη» επισημαίνοντας ότι όλα αυτά «αφαιρούν αξιοπιστία από εμάς από τη δουλειά μας» από τους αστυνομικούς κάτι που χτίζεται με κόπο, προσπάθεια και τη δουλειά ανθρώπων και πως αν συνεχίσουν αυτά τα περιστατικά δεν θα πάμε μακριά, θα είμαστε όλοι ηττημένοι.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ



πηγή:www.stokokkino.gr




Categories: