Διαλύσατε τα Τμήματα, εξοντώνετε το προσωπικό

Posted by DEKA on Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021
Τα Τμήματα ασφάλειας και ιδίως τα Αστυνομικά Τμήματα, της Αθήνας βιώνουν την πιο ζοφερή, δραματική και απελπιστική κατάσταση από ιδρύσεώς τους!

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έδιναν το βάρος που πρέπει στο κύτταρο της αστυνόμευσης δηλαδή τα ΑΤ ΚΑΙ ΤΑ που αποτελούν τις κατεξοχήν δομές ανταπόκρισης σε ζητήματα ασφάλειας του πολίτη. Σήμερα η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη στα τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών με ευθύνη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.

Καταγγέλλουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας για το ελάχιστο αστυνομικό προσωπικό των υπηρεσιών αυτών πρώτης γραμμής αλλά και το καταφανές έλλειμμα αστυνόμευσης στις γειτονιές της Αθήνας απόρροια της διάλυσης αυτών των Υπηρεσιών.

Οι προειδοποιήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα επαληθεύτηκαν απόλυτα, όπως διαπιστώσαμε μετά απο ένα πρώτο κύκλο επισκέψεων στα εγκαταλελειμμένα από φυσική και πολιτική ηγεσία Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της Αθήνας την 28/5/2021 από πολυμελή αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών, με αφετηρία τα τμήματα Αγίου Δημητρίου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης.

Ειδικότερα, δε βρίσκουμε λόγια για να αποτυπώσουμε την κραυγή αγωνίας και την απόγνωση που μας μετέφεραν οι στα πρόθυρα κατάρρευσης συνάδελφοι μας που υπηρετούν εκεί, , γι΄ αυτό θα μεταφέρουμε αυτούσια μερικά μόνο από τα λόγια τους: «Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε όλοι συστηματικά είκοσι μέρες σερί χωρίς ρεπό», «Μας ξυπνάνε 3 ώρες μετά το βραδινό για μεταγωγή, γιατί δεν υπάρχει κανένας να την πάει!», «Νιώθουμε κακοποιημένοι και εγκαταλελειμμένοι, δουλεύουμε τρία βραδινά σερί για να βγουν οι βάρδιες», «Τα τμήματα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανελαστικές γραφειοκρατικές ανάγκες», «Αισθάνομαι ότι με έχουν ξεζουμίσει, κάνω τα καθήκοντα που θα έπρεπε να κάνουν πέντε άτομα γραμματεία, γραφείο αστυνόμευσης, αρχειοθέτης και αξιωματικός υπηρεσίας», «Είμαι στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης από την υπερεργασία, δεν πληρούνται ούτε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα!».


Στις επισκέψεις μας διαπιστώσαμε πραγματική εικόνα ερήμωσης. Με παρούσα δύναμη που μετά βίας αγγίζει διψήφιο αριθμό σε όλες τις υπηρεσίες, και τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις συνεχώς αυξανόμενες, η ψυχολογική και σωματική κατάρρευση του προσωπικού είναι ήδη γεγονός, ενώ η πιθανότητα λουκέτου εν΄ όψει και των θερινών αδειών, είναι δεδομένη εφόσον δεν αλλάξει κάτι ριζικά.

Συγκεκριμένα στο Α.Τ Δάφνης - Υμηττού την ημέρα τις επίσκεψης μας διαπιστώσαμε λόγω της πρωτόγνωρης έλλειψης προσωπικού συνάδελφος που είχε εργαστεί σε βραδινή βάρδια να εκτελεί υπηρεσία στις 9 το πρωί, δηλαδή μετά από 3 ώρες ύπνο και μάλιστα μεταγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο-Η Αξιωματικός υπηρεσίας εκτελεί υπηρεσία μόνη-ος με 10 κρατουμένους, ο διοικητής και υποδιοικητής εκτελούν υπηρεσία για εγκλεισμό ασθενούς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο ενώ συνάδέλφοι έχουν διαταχθεί για ενίσχυση στη Μύκονο! Τα ρεπό όχι μόνο χορηγούνται με το σταγονόμετρο αλλά παραβιάζεται ακόμη και το Π.Δ για την αυτοδίκαια χρήση τους. Συνάδελφοι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα αφού το οκτάωρο έχει γίνει 12ωρο(σχεδόν καθημερινά), ενώ έχει ανακύψει τεράστιο πρόβλημα με δικόγραφα και επιδόσεις αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα εκτελέσει. Το ξεζούμισμα όμως των συναδέλφων ,με τα διπλά βραδυνά, τα κομμένα αδιάθετα, την υπερεργασία και την έλλειψη κάθε δυνατότητας προγραμματισμού δεν είναι ικανά για μια στοιχειώδη ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών της περιοχής ευθύνης τους.

Στο Α.Τ Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης κατά την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε παρόμοια τραγική κατάσταση και τους συναδέλφους όλους, μαζί με την διοίκηση να δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, ελπίζοντας μόνο στο να βρουν κάποιον από τη «Κορώνη» για να μετατεθούν κάπου καλύτερα ώστε να ξεφύγουν από την μαύρη και εντατικοποιημένη υπηρεσιακή ζωή που βιώνουν. Τα νούμερα είναι αμείλικτα για την αποτυχία του κ. Χρυσοχοΐδη και της τραγικής ανευθυνότητας των σπαθάτων της αστυνομίας που προτεραιότητα τους είναι οι κρίσεις. Για παράδειγμα το 2019 στο Α.Τ Νέας Σμύρνης τα άτομα που εργάζονταν καθημερινά ήταν 35 ενώ σήμερα ενάμιση χρόνο μετά μειώθηκαν κατά 20,σύμφωνα με τους συναδέλφους. Άραγε η πολιτική και φυσική ηγεσία δεν γνωρίζει ότι όση είναι σήμερα η συνολική δύναμη των 20 τμημάτων της Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών αγγίζει τον αριθμό των αστυνομικών που στο παρελθόν υπηρετούσε στο Α.Τ Συντάγματος;

Τα Τμήματα Ασφαλείας που αποτελούν το κλειδί για την πάταξη και την πρόληψη των σοβαρών εγκλημάτων στις γειτονιές της Αθήνας γνωρίζουν και αυτά την απαξίωση , αδυνατώντας να εκπληρώσουν με επάρκεια την αποστολή τους.

Οι συνάδελφοι μας εργάζονται στα Τμήματα ασφάλειας λιγοστοί και αυτοί, χωρίς να κάνουν περιπολίες στις γειτονίες, με τα ναρκωτικά και τις σπείρες να κάνουν πάρτι καθώς απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα όπως η φύλαξη ακίνητων στόχων στο Κολωνάκι και παντός είδους "ευπαθών" στόχων. Πάνω από την μισή δύναμη των 20 ΤΑ της Αθήνας απασχολείται με σκοπιές στο κέντρο της Πόλης. Με προσωπικό μειωμένο κατά 60% σε Τμήματα Ασφάλειας όπως Βύρωνα, Ακρόπολη και Ομόνοιας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Εάν οι αποδράσεις γίνουν συνήθεια, υπεύθυνοι πρώτα και πάνω από όλα θα είναι όσοι από τα γραφεία τους διατάσσουν να γίνονται μεταγωγές με ελάχιστο προσωπικό παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις.

Με τέτοια κατάσταση θα ήταν φαιδρό να σχολιάσουμε έστω την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών,  γι αυτήν όμως καθόλου δεν ευθύνεται το εναπομείναν προσωπικό ή οι διοικητές των υπηρεσιών.

Καλούμε συναδέλφους και συμπολίτες να αναλογιστούν πώς είναι δυνατόν σε έναν οργανισμό που έγιναν αθρόες προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι του να εργάζονται υπό καθεστώς βαρβαρότητας και τα αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας να είναι ανύπαρκτα;

Τα λόγια και οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά ως φαίνεται ωστε να αναταχθεί αυτή η ζοφερή κατάσταση.

Καλούμε τους διοικητές να προστατέψουν το προσωπικό τους.

Καλούμε τους συναδέλφους να δείξουν μηδενική ανοχή απέναντι σε παραβιάσεις των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Καλούμε το Προεδρείο της ΕΑΣΥΑ να αφουγκραστεί την αγανάκτηση των συναδέλφων και να σταθεί με κάθε τρόπο(νομικό,αγωνιστικό,κινηματικό,θεσμικό) πλάι τους και απέναντι στην αναλγησία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.

Η Δ.Ε.Κ.Α, ως παράταξη, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο, και από κοινού θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η πλειοψηφία της ΕΑΣΥΑ, ας επανεξετάσει τη στάση της.Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α


Categories: ,