Η ''ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑ'' σας πάει θέατρο για παιδιά!

Posted by DEKA on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2017

Η ''ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑ'' σε συνεργασία με την εταιρεία ''ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ" σας προσκαλούν στη θεατρική παιδική παράσταση "Αλεπού Αισωπού", την Κυριακή  26 Νοεμβρίου 2017 στο ιστορικό θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ με συμβολική τιμή συμμετοχής 8 Ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6931001058


 Μετά από τις sold out παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η «Αλεπού Αισωπού» ανεβαίνει από τον Οκτώβριο του 2017 στο ιστορικό θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ.
Μια πρωτότυπη και φαντασμαγορική παράσταση φέρνει επί σκηνής επτά μύθους του μεγαλύτερου μυθοπλάστη όλων των εποχών με πρωταγωνίστρια την πονηρή Αλεπού.
Πρωταγωνιστής-αλώπηξ ο εξαιρετικός κωμικός Κώστας Φλωκατούλας, καταπληκτική αλεπουδίστικη καρικατούρα!


Λίγα λόγια για την παράσταση


Τρεις δάσκαλοι ένωσαν την τέχνη και το πάθος τους για να δημιουργήσουν ένα έργο απλό αλλά και φιλοσοφημένο, αρχαίο αλλά και σύγχρονο,  πάντα επίκαιρο, με στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία των μαθητών, διδάσκοντας το ιδεώδες του «καλού κ’ αγαθού» ανθρώπου!
Η Ειρήνη Ιακώβου, δασκάλα που ασχολείται δεκαετίες με το παιδικό θέατρο και την καθημερινότητα της σχολικής τάξης, σκηνοθετεί ένα έργο δροσερό, κωμικό και διδακτικό· ευχάριστο, απλό και ουσιώδες.
Η ζωγράφος-εκπαιδευτικός Άννα Μαρία Παπαδημητρίου υπογράφει τα ονειρεμένα σκηνικά, τα ιδιαίτερα κοστούμια και τις ευφάνταστες μάσκες.
Ο δάσκαλος κεραμικής τέχνης και γλύπτης Στέλιος Κουτρούλης δημιουργεί τις περούκες, τις μαριονέτες, τις αυτοκινούμενες κατασκευές ζώων και τα ιπτάμενα έντομα.


 

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ;


Η «Αλεπού Αισωπού» είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι  στον κόσμο των εκπλήξεων. Διαθέτει υψηλή  θεατρική και παιδαγωγική αισθητική και ιδού οι λόγοι:
Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Την όλη παράσταση μουσικά πλαισιώνουν οι πρωτότυπες συνθέσεις του Θωμά Καραχάλιου, ο οποίος έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις για 25 όργανα.
Τα μελωδικά μοτίβα του συνθέτη μας-υπαινικτικά όπως τα αναφέρει ο ίδιος- δεν θα μπορούσαν να είναι  πιο σαγηνευτικά, πιο αέρινα. Η ηθική δύναμη της μουσικής του είναι αυτή που ζωντανεύει το μύθο, του δίνει φτερά και δύναμη.

 Η ΚΙΝΗΣΗ
Θαυμάζοντας του χορού τα μεγαλουργήματα με τα σώματα των άξιων χορευτών που μιμούνται τις κινήσεις των ζώων, θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον χορογράφο – κινησιολόγο, Δημήτρη Μαργαρίτη.

ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Οι σπουδαίοι σολίστες του χορού μεταμορφώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών, από κορίτσι σε πελαργό, από γυναίκα σε φίδι, από άνθρωπο σε γαϊδούρι, από παιδί σε δελφίνι…
Στο ρόλο του Αισώπου ο διεθνούς φήμης μάγος Tristan  συναρπάζει παιδιά και δασκάλους με τα εντυπωσιακά μαγικά του τεχνάσματα.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η παράσταση εμπλουτίζεται με ρομαντικές προβολές φύσης, animation υψηλής αισθητικής και ανάλυσης που μεταφέρουν τους μικρούς θεατές σε δάση, ποτάμια, χωριά και θάλασσες…

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Οι χειροποίητες δημιουργίες όλων των αντικειμένων που υπάρχουν στην παράσταση είναι τόσο ιδιαίτερες από άποψη τέχνης, που απογειώνουν την θεατρική απόλαυση!


«Αλεπού Αισωπού» λοιπόν: Ένα έργο για όλες τις ηλικίες, φροντισμένο με κάθε λεπτομέρεια!

«Ο κόσμος που αισθάνομαι πιο άνετα, είναι ο Ελληνικός μύθος» – Albert Camus

«Υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ναι ο μύθος. Αυτό δίνει νόημα αθάνατο στην εφήμερη αλήθεια» – Νίκος Καζαντζάκης.

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΙΣΩΠΙΚΩΝ ΜΥΘΩΝ
Θα χαιρόταν πολύ σήμερα ο Αίσωπος αν άκουγε το όνομα του κωμικού μας έργου: «Aλεπού Αισωπού». Για το χατίρι της έγραψε τους περισσότερους μύθους.
Η παιδαγωγική ωφελιμότητα αυτών των μύθων απασχόλησε τον Πλάτωνα στην «Πολιτεία» όπου αποδέχεται ότι: «πρῶτον τοῖς παιδίοις μύθους λέγομεν».
Εκατομμύρια παιδιά μεγάλωσαν με τους σοφούς αυτούς μύθους!
Οι μύθοι του Αισώπου, μέσα από την ιστορία τους 2.500 περίπου χρόνια, διδάσκουν, πείθουν, ψυχαγωγούν, σατιρίζουν και προσφέρουν τεράστια πνευματική ωφέλεια . Είναι σα να έχουν γραφτεί ειδικά για τον καθένα από εμάς. Όσες φορές κι αν τους ακούσουμε, ποτέ δε θα τους χορτάσουμε.
Όλες οι χώρες του κόσμου κατέστησαν τον κορυφαίο αρχαίο Έλληνα Αίσωπο υπόδειγμα μυθογράφου. Στάθηκε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καλλιτέχνες.   Η πατρότητα των μύθων όλων των λαών αποδίδεται στη θρυλική μορφή του!
Οι μύθοι του Αισώπου, ως εργαλεία εκπαίδευσης και ρητορικής, απευθύνονται και στους μεγάλους. Θεωρήθηκαν οι καταλληλότεροι για την εκπαίδευση των λαών.
Σκεφτείτε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής για να επιτύχει την εθνική αναγέννηση της χώρας μας, εξέδωσε τη «Συναγωγή των Αισώπειων μύθων» στο Παρίσι, το 1810.
Ο προορισμός του μύθου εντοπίζεται στο επιμύθιο, το οποίο κατευθύνει την ηθική μας. Στο ηθικό δίδαγμα δηλαδή το οποίο έχει στόχο την αλλαγή των αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα μας.
Οι Μύθοι του Αισώπου έχουν μια ιδιαίτερη χάρη, μια θαυμαστή απλότητα και άφταστη διδακτικότητα! Είναι παρμένοι από την καθημερινή ζωή και την φύση. Ο Αίσωπος έχει μια μοναδική δυνατότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι αυτή ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί.
Ο Αίσωπος είχε έρθει σε επαφή με τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, τον Πλάτωνα και τον Πλούταρχο ότι   ήταν ένας παρατηρητής της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας. Διατύπωνε με τρόπο προσιτό στην λαϊκή νοημοσύνη-ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές εμπειρίες.
Συνήθιζε με την παρατηρητικότητα και τη βαθιά σοφία του να πλάθει τέτοιες ιστορίες και να τις λέει γύρω του. Με τον καιρό απέκτησε μεγάλη φήμη κι όλοι έτρεχαν κοντά του για να ακούσουν κάποιο μύθο του σχετικά με κάποιο πρόβλημα τους.
Τα παιδιά χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν  τη διαχρονικότητα των μύθων και την εγκαθίδρυση τους στη λαϊκή παράδοση με εκφράσεις όπως «η μερίδα του λέοντος», «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» και άλλα τέτοια συναφή που αποτελούν αποφθέγματα παροιμίες, αποστάγματα της λαϊκής σοφίας προερχόμενα από τους μύθους του Αισώπου.

                                                        ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία και κείμενο: Ειρήνη Ιακώβου
Μουσική – ενορχήστρωση: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία-κινησιολογία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Σκηνογραφία-Μάσκες: Άννα Μαρία Παπαδημητρίου
Κοστούμια: Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Πετρούλα Λιώρα
Ειδικές κατασκευές – περούκες – μαριονέτες: Στέλιος Κουτρούλης.
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

ΠΑΙΖΟΥΝ
Ο Κώστας Φλωκατούλας στο ρόλο της Αλεπούς και
ο μάγος Tristan στο ρόλο του Αισώπου.
Τα ζώα ενσαρκώνουν οι χορευτές:
Δημήτρης Μαργαρίτης, Νεφέλη Σταμούλη, Γαλήνη Γυρτάτου

Φωτογραφίες: Άννα Μαρία Παπαδημητρίου

πηγή:www.sofikoukouvagia.com


Η αφίσα της "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑ" για την παράσταση