Συμμετοχή της Αλληλεγγύης Γυναικών της ΔΕΚΑ σε ημερίδα για την εμφυλη βία (Βίντεο)

Posted by DEKA on Πέμπτη, Απριλίου 19, 2018

Η Αλληλεγγύη Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών, δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση για μια σύντομη εισήγηση την 17/04/2018 στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής ημερίδας του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «ΔΙΟΤΙΜΑ», με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η ημερίδα αφορά στην ευαισθητοποίηση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στις περιοχές ευθύνης των οποίων εντάσσονται οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων της Αττικής, για ζητήματα έμφυλης βίας.

Στην εισήγηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω σημεία:
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πρωτίστως καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση ατομικών ελευθεριών, παραβιάζοντας ευθέως την αναγνωρισμένη, από το άρθρο 4 του Συντάγματος, αρχή της ισότητας των δύο (2) φύλων. Είναι ένα φαινόμενο που δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη σωματική, αλλά και ψυχική υγεία του θύματος, συντελεί στον κοινωνικό αποκλεισμό του, ενώ δύναται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί όχι μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα αδίκημα το οποίο παραβιάζει ατομικές ελευθερίες.
Η βία είναι δια-ταξική, δια-φυλετική και πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων που την υφίστανται.Η εμφυλη βία, συμπεριλαμβάνει πράξεις που προκαλούν σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα, απειλές τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμό και στέρηση ελευθερίας του ατόμου. Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ συμπεριλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες μορφές βίας κατά των ανδρών και των αγοριών.
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείτε επίσης για να περιγράψει τη βία κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και των ιντερξέξ ατόμων.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ευάλωτες σε έμφυλη βία, αποτελούν οι γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, λόγω της απουσίας της αστυνομίας, της έλλειψης επαρκούς και κατάλληλου φωτισμού, της εγγύτητας των σκηνών/κοντέινερ αλλά και του ανεπαρκούς αριθμού φορέων προστασίας..
Όσον αφορά τον χαμηλό αριθμό αποκάλυψης περιστατικών έμφυλης βίας, αποδίδεται κυρίως στις μεταβατικές και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, στο φόβο για κοινωνικό στιγματισμό και κοινωνική περιθωριοποίηση, στις ελλείψεις και στα κενά που παρουσιάζονται στο πεδίο υλοποίησης προγραμμάτων και γενικότερα, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των γυναικών στο σύστημα προστασίας.
Το να είσαι πρόσφυγας από μόνο του είναι μια ζόρικη διαδικασία, σημαδεμένη από πολλαπλές απώλειες. Έχεις χάσει την πατρίδα και το σπίτι σου και μαζί μ’ αυτά ένα κομμάτι της μνήμης και της ταυτότητάς σου και ζεις σε μια παρατεταμένη συνθήκη “τράνζιτ”, που δεν σου επιτρέπει να ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον. Πέρα, λοιπόν, από την κακουχία του ταξιδιού, το άγχος της επιβίωσης και της προστασίας των παιδιών, οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κλοπή, ξυλοδαρμό, βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.
Με την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης., προωθήθηκε και κατοχυρώθηκε νομικά η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των υπαρκτών έμφυλων διακρίσεων και κατοχυρώνεται η ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων.
Δείτε το βίντεο απο την εισήγηση της ΒΑΓΕΝΑ Σοφίας, μέλους της Αλληλεγγύης Γυναικών της Δ.Ε.Κ.Α.


        


Η Αλληλεγγύη Γυναικών της Δ.Ε.Κ.Α.