Η ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Posted by DEKA on Τρίτη, Απριλίου 03, 2018

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

        Η Ένωση Αθηνών στο πλαίσιο πραγματοποίησης συναντήσεων με αρμόδιους φορείς με σκοπό την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας και γενικότερα ο οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε συνάντηση στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο. Στη σύσκεψη εκτός από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, εν είδη άτυπης Διοικητικής Συνεδρίασης παρευρέθηκαν, επίσης ο κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόρης Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ με συνδρομή της οποίας προγραμματίστηκε η συνάντηση, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ Μιχαήλ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ανδρέας, ο Προϊστάμενος του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Υποστράτηγος κ. ΒΟΛΥΡΑΚΗΣ Στυλιανός και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. ΛΑΔΟΜΕΝΟΣ Μιχαήλ.

       Στον κύριο Αρχηγό θέσαμε την επικρατούσα υπηρεσιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι αστυνομικοί, τις συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους καθώς και την ανάγκη που υπάρχει για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών. Τέθηκαν επίσης οι ελλείψεις στην υποδομή και στα μέσα ώστε να διατηρηθεί το αξιόμαχο του Σώματος και η ασφάλεια του προσωπικού του.

        Ενημερώσαμε τον κ. Αρχηγό για τις θεσμικές μας ενέργειες, ως το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο όργανο της Χώρας, οι οποίες  κινούνται στη βάση της γόνιμης κριτικής και της αγωνίας μας για μια καλύτερη, αποτελεσματικότερη και με ανθρώπινες συνθήκες Ελληνική Αστυνομία.

      Ο κύριος Αρχηγός μας γνώρισε ότι δρομολογεί θεσμικές αλλαγές μέσω επικείμενων Προεδρικών Διαταγμάτων που θα λύσουν παθογένειες πολλών ετών καθώς και τρόπους ώστε να ενισχυθεί το οργανόγραμμα της Γ.Α.Δ.Α. που απαριθμεί 4.500 κενές οργανικές θέσεις και η οποία δεν μπορεί να αποτελεί μονίμως την ανεξάντλητη δεξαμενή ενίσχυσης όλων των αυτοκέφαλων Υπηρεσιών του Αρχηγείου και όλης της Χώρας.

      Εκτάκτως στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Δημήτριος, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και στη σύντομη παραμονή του έγινε δέκτης των προβληματισμών μας για τις μεγάλες ευθύνες που βαραίνουν την Πολιτική Ηγεσία, για την κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία και την έλλειψη ορθολογισμού στη διάθεση του αστυνομικού προσωπικού, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα συναντηθεί μαζί μας για μία εκτενέστερη συζήτηση γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.

      Για όλα τα παραπάνω καταθέσαμε Υπόμνημα, το οποίο παραθέτουμε παρακάτω αυτοτελές  στη Φυσική Ηγεσία και θα περιμένουμε επί μέρους λύσεις στα αναγραφόμενα.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 • ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:
  • 4.500 κενές οργανικές θέσεις στη Γ.Α.Δ.Α.
  • Συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού σε αυτοκέφαλες Υπηρεσίες του Αρχηγείου που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη των μάχιμων Υπηρεσιών που ανήκουν στη Γ.Α.Δ.Α., ενώ οι Υπηρεσίες του Α.Ε.Α.  δεν συνδράμουν σε όποια έκτακτα μέτρα διατάσσει το Αρχηγείο.
  • Αποσπασμένοι από την Αττική σε Διευθύνσεις της Περιφέρειας. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι παραμένουν αποσπασμένοι στην Επαρχία, ακόμα και για 2 με 3 χρόνια.
  • Μη τήρηση του Π.Δ. 394/2001 (Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού)
  • Μη τήρηση του Π.Δ. 173/2013 (Έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση)
  • Μη έγκαιρη ανακοίνωση των μέτρων, ακόμα και εκείνων που είναι από μήνες γνωστά, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα Π.Δ. του χρόνου εργασίας.
  • Σταθερές φυλάξεις: Πλήθος συναδέλφων διατίθεται για εκτέλεση υπηρεσίας σε ακίνητους στόχους κατά παράβαση του Π.Δ. 141/1991 και της Υπουργικής Απόφασης 7001/1994.

Καμία απόδοση ευθυνών σε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα για τη μη τήρηση των ανωτέρω προβλεπόμενων. 

 

 • Ανάγκη σύστασης του Τμήματος Ακίνητων Στόχων της Υ.Π.Α.Α. & Ε.Σ.     

όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 178/2014.

 

 • ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ:
 •  Τροποποίηση του Π.Δ. 75/2016 ως προς τις διατάξεις που δεν επιτρέπουν στους νεοεξερχόμενους όλων των βαθμών να τοποθετούνται στη Δ.Α.Ε.Α. και στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.
 • Πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων, τόσο στις μεταθέσεις εντός Διευθύνσεων, όσο και των κάθε είδους αποσπάσεων.
 • Ο όρος ΔΙΑΘΕΣΗ ο οποίος δεν προβλέπεται, χρησιμοποιείται κατά κόρον σε υπηρεσιακές διαταγές για μετακινήσεις από και προς σχεδόν όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες.

 

 • ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ:
 • Έλλειψη σε βασικά υπηρεσιακά είδη (οχήματα, εξοπλισμός, αναλώσιμα), λόγω της προβληματικής έγκρισης δαπανών.
 • Αστυνομία χωρίς ασφαλείς επικοινωνίες.

 

        Η Ένωση Αθηνών συναισθανόμενη όλα αυτά τα χρόνια τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματά μας, κινείται πάντα με συνέπεια λόγων και πράξεων, υποστηρίζοντας τη θεσμικότητά μας, χωρίς εκτροπές, βερμπαλισμούς και συνδικαλισμό της λεζάντας. Δεν επιδιώκουμε να συνδιοικήσουμε, να γίνουμε ευνοϊκοί συνομιλητές με την εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία αλλά έχουμε ως χρέος μας να ενημερώνουμε την κορυφή της Φυσικής Ηγεσίας για αλήθειες που ορισμένοι Επικεφαλής υπηρεσιών αποκρύπτουν και μετακυλύουν ευθύνες σε μια άγονη διαχείριση υπηρεσιακού χρόνου. Η σωστή εκπροσώπηση εργαζομένων για εμάς δεν σημαίνει συντεχνία, ούτε προβολή, ούτε πρόσκαιρα οφέλη. Η συνέπεια και η αναγνώριση προσπαθειών είναι το καλύτερο μέσο για να νιώθουν σίγουροι οι συνάδελφοί μας.

                                                      

                                                            Για το Δ.Σ.

                      - Ο -                                                                                  - Ο -

                  Πρόεδρος                                                                   Γεν. Γραμματέας                                      

         ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                                                    ΡΗΓΑΣ Νικόλαος