Θετική εξέλιξη με τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας - Εργασίες Δ.Σ.

Posted by DEKA on Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2019

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2019

Αρ. Πρωτ.: 200/2/165-α

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Στην Κέρκυρα μετέβη και συνεδρίασε, χθες 31 Ιανουαρίου 2019, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως είχαμε προαναγγείλει στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο του νέου έτους, ενημερώνοντας τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας για την τακτική που ακολουθεί η Εκτελεστική Γραμματεία, υπό το βάρος των οξυμένων προβλημάτων των συναδέλφων μας. Αυτή τη φορά, η σκανδαλώδης παρατεταμένη διάθεση αστυνομικών δυνάμεων στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν η αιτία της μετάβασης στην πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων και της νέας παρέμβασης της Ομοσπονδίας μας, που τελικά είχε θετική έκβαση.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας κ. Νίκο ΜΠΟΖΙΚΗ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για το ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή όταν παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα και όχι μόνο βρέθηκε κοντά στους συναδέλφους αλλά με σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, το ανέδειξε ως μείζον πολιτικό ζήτημα, απαιτώντας την επίλυσή του από αυτούς που το δημιούργησαν.

Ενημερώνοντας στη συνέχεια το ΔΣ, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε το πρωί της Πέμπτης με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, η οποία του ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις αποδεσμεύονται από την προσεχή Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019. Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να δικαιώνει τον αγώνα μας, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να είναι παρούσα έτσι ώστε αν ανατραπεί η προαναφερόμενη απόφαση είτε αν τυχόν προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα, να προβεί εκ νέου σε κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια. Κατέστησε μάλιστα σαφές, στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεσμεύεται προσωπικά, να είναι και πάλι «παρών». 

Επίσης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις δικαστικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας με οικονομικό περιεχόμενο και ειδικότερα στο δικαστικό αγώνα της Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών αλλά και για την αναδρομική διεκδίκηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. Για το μεν πρώτο, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους όλοι οι συνάδελφοι είδαν στο λογαριασμό τους χρήματα από την αναδρομική καταβολή των μισθολογικών διαφορών που προέκυψαν από την κήρυξη ως αντισυνταγματικών και των δύο προηγούμενων μισθολογίων των ένστολων, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης και για το τρίτο κατά σειρά μισθολόγιο, δυνάμει του οποίου μισθοδοτούμαστε μέχρι και σήμερα! Οι πληροφορίες από το νομικό μας σύμβουλο κ. Χαρ. Μπουκουβάλα είναι πολύ αισιόδοξες, ενώ  η δικάσιμος της Ειδικής Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που είχε ορισθεί για τις 23 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε για τις 20-02-2019. Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, τονίστηκε ότι μεταξύ των πρώτων, η Ομοσπονδία μας σε ανύποπτο χρόνο είχε ξεκινήσει πιλοτικά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.

Ενημέρωση έγινε παράλληλα και για τα τρέχοντα θέματα, όπως η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, θέμα που καλείται να προωθήσει και η Υπουργός κα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, την οποία ήδη έχουμε ενημερώσει και ζητήσει τις δικές της ενέργειες για να μην υπάρξει περαιτέρω κωλυσιεργία. Η κα Υπουργός, μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα ανταποκριθεί θετικά το επόμενο διάστημα, όπως αναλυτικότερα αναφέρθηκε στο θέμα και ο Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ.

Ακολούθως, ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ εισηγήθηκε στο ΔΣ, σύμφωνα με το Καταστατικό, τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας και αποφασίστηκε όπως αυτό λάβει χώρα, το τριήμερο από 26 έως 28 Μαρτίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας τη σχετική μέριμνα για την άρτια πραγματοποίησή του, δεδομένου ότι θα έχει αυτό επετειακό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της ΠΟΑΣΥ. Επίσης, επειδή ο αριθμός των συνέδρων υπερβαίνει τους 570 πλέον, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη διαμονή όλων στα δυο μεγάλα ξενοδοχεία Grand Hotel Palace και Port Palace Hotel.

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ από την πλευρά του, ενημέρωσε το Σώμα για τις επιπλέον περικοπές, ύψους 16.000.000 €, στον προϋπολογισμό του ΤΕΑΠΑΣΑ, ήτοι πέραν αυτών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, οι οποίες, δυστυχώς, εγκρίθηκαν με τις ευλογίες μερίδας εκπροσώπων εργαζομένων. Τον εν λόγω προϋπολογισμό καταψήφισε αιτιολογημένα - προτείνοντας παράλληλα και λύση - ο εκπρόσωπός μας μαζί με τους αντίστοιχους των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και των Συνταξιούχων του Ταμείου. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών (οικ. 2/6748/ΔΛΓΚ από 21-01-2019/Β-104), η οποία ρυθμίζει, τόσο τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (όπως είναι και τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία) στους λογ/μους ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και τον ταμειακό προγραμματισμό αυτών, με μέγιστο όριο ρευστότητας, ίσο με αυτό των αναγκών του επόμενου δεκαπενθημέρου. Ακολούθως, υπενθύμισε την άρνηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας - που εκφράστηκε εντός της Βουλής τον Ιούνιο του 2018 - στις διατάξεις του άρθρου 80 του ν.4549/18, οι οποίες εξουσιοδοτούσαν την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης. Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, τόσο στο Ταμείο, όσο και στην Εποπτεύουσα Αρχή, αναφορικά με ζητήματα λειτουργίας αυτού και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, θέση με την οποία συντάχθηκε το σύνολο του ΔΣ της Ομοσπονδίας.  

Την επομένη ημέρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, μετέβησαν στη Λευκίμμη, διαπιστώνοντας από κοντά τις άθλιες συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους λόγω της καταπόνησης και των κινδύνων που έχουν βιώσει. Ειδικότερα, πέριξ και εντός του ΧΥΤΥ, κατά το χρόνο της επίσκεψης, εκτελούσαν υπηρεσία Διμοιρίες Υποστήριξης Δ.Α. Άρτας & Βοιωτίας, ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης και τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.  

Τέλος, στο πλαίσιο της επικοινωνίας και ενημέρωσης, το προεδρείο συναντήθηκε με τον ΓΕ.Π.Α.Δ. Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και τον Διευθυντή της Δ.Α. Κέρκυρας,  Αστυνομικό Διευθυντή κ. Σπυρίδωνα ΑΛΑΜΑΝΟ. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

 

Πηγή:poasy.gr