Επίσκεψη εκπροσώπων Αλληλεγγύης Γυναικών της Δ.Ε.Κ.Α. στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Posted by DEKA on Σάββατο, Φεβρουαρίου 09, 2019




 Η Αλληλεγγύη Γυναικών της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών, επισκέφθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να προσφέρει ρούχα και παιχνίδια σε γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται στις δικαστικές φυλακές Θήβας.
 Η διαμεσολάβηση για τη μεταφορά των πραγμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω της Διευθύντριας της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Φυλακών , κα Μπούκη Μαρίνας. Επίσης, μας έγινε γνωστό ότι στις δικαστικές φυλακές της Θήβας κρατούνται μητέρες με παιδιά ενώ στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού μόνο γυναίκες οι οποίες φυσικά χρήζουν των ιδίων αναγκών.

 Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η φυλακή είναι χώρος σωφρονισμού, αλλά και χώρος καταπιεσμένων συναισθημάτων. Άραγε πως αντέχουν οι μανάδες να κοιμίζουν κάθε βράδυ τα μωρά τους σε ένα κελί; Πώς τα αποχωρίζονται όταν κλείσουν τα τρία χρόνια της ζωής τους για να τα στείλουν σε κάποιο ίδρυμα; Και πως είναι δυνατόν τελικά να βρίσκονται παιδιά στη φυλακή; Ίσως εάν γίνει γνωστό το τι νιώθουν αυτές οι γυναίκες, θα γίνει και κατανοητό το τι είναι η φυλακή. Είτε κλειστή, είτε αγροτική, κανένας άνθρωπος δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθεί με τη στέρηση της ελευθερίας του.

 Η Αλληλεγγύη Γυναικών προτείνει εναλλακτικές μορφής έκτισης ποινών σε γυναίκες οι οποίες έχουν ανήλικα τέκνα, προώθηση κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των κρατουμένων αλλά και διαφορετικούς τρόπους επανένταξης αυτών στη κοινωνία. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολλές και ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος αλλά και τη καταλληλότητα του περιβάλλοντος της κάθε γυναίκας (εννοώντας δηλαδή από απλούς περιοριστικούς όρους μέχρι βραχιολάκι, κατ’οίκον περιορισμό ή και ανοιχτές δομές φιλοξενίας).


Βαγενά Σοφία Δ.Σ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α
Αντώνογλου Δημήτριος Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΞΙ.Α