Ομιλία Μάνου Μαργετάκη στο 30ο Συνέδριο Π.Ο.ΑΣ.Υ(ΒΙΝΤΕΟ)

Posted by DEKA on Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2020

Κυρίες και κύριοι ,αγαπητοί σύνεδροι
Το συνέδριο μας πραγματοποιείτε σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική φάση ,για την ίδια την υπόσταση της Ελληνικής Αστυνομίας, του ρόλου της, της ασφάλειας των εργαζομένων στην Αστυνομία  αλλά κυρίως για την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία η οποία αρχίζει να διαρρηγνύετε με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού για άλλη μια φορά ο κλάδος μας εργαλειοποιείται και ταυτόχρονα στοχοποιείται, έτσι ώστε μείζονα κοινωνικοπολιτικά  ζητήματα  που απαιτούν λύσεις με κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο αντιμετωπίζονται με την χρήση του οργανισμού, χωρίς κανένα άλλο κοινωνικό αντίμετρο. Η εμπειρία όμως εχει δείξει ότι αυτή η πρακτική είναι κοινωνικά επικίνδυνη συνταγή, με αστυνομικούς εκτεθειμένους σε κίνδυνο, με το κύρος του σώματος να μειώνεται και με αποτελέσματα πενιχρά για την  εγκληματικότητα αφού  δεν μειώνεται.

Δυστυχώς όμως αυτά για το προεδρείο, αποτελούν λεπτομέρειες μπροστά στους σκοτεινούς σχεδιασμούς του που αμαυρώνουν το κύρος και το όνομα του συνδικάτου .Είναι ντροπή, για τις καρέκλες ,να εμπαίζονται 58 πρωτοβάθμιες ενώσεις με το να μετατρέπεται το εν εξελίξει συνέδριο σε εκλογικό ,θεωρώντας πρόβατα ακόμα και μέλη της παράταξης τους. Οι μεθοδεύσεις αυτές προσβάλουν τον Έλληνα αστυνομικό και το συνδικάτο μας. Η εξέλιξη αυτή θα χαραχτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της ΠΟΑΣΥ. Αλήθεια ,ποιος πιστεύει ότι στις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε με αφορμή τους εκβιασμούς Ερτογάν και το δύσκολο καθήκον που επιτελούν αυτή την ώρα συνάδελφοι μας στον Έβρο ,ακόμα και εκλεγμένοι ,ήταν τόσο επιτακτικό να γίνουν οι εκλογες με αιφνιδιασμό;

Όμως εδώ ήρθαμε κυρίως  για να μιλήσουμε για τα υπηρεσιακά  προβλήματα  των χιλιάδων συναδέλφων μας ,αντί για τις μεθοδεύσεις για τις καρέκλες  που αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες της επερχόμενης διοίκησης.
Το προεδρείο της ομοσπονδίας στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας ολιγώρησε και με την αυταρχική αντίληψη που σας διακρίνει, αυτοπαγιδευτήκατε  σε μια στείρα άρνηση σε προτάσεις μας , ενώ δεν είχε στην ατζέντα των διεκδικήσεων τα μείζονα. Παράλληλα  η ομοσπονδία δε λειτουργούσε με τους καταστατικούς κανόνες που την διέπουν.

Για το  θέμα του επικίνδυνου της εργασίας μας ολιγωρείτε και χωρίς πρόταση αφήνεται σε έναν  από μηχανής θεό να πάρει αποφάσεις για εμάς και να δράσει. Γιατί δεν τηρήσατε την  απόφαση του Δ.Σ στις 23/04/19,μετα από δική μου πρόταση που εγκρίθηκε ,για σύγκληση ενός συμβουλίου εργατολόγων που θα εξέταζε όλα τα ζητήματα και θα μας παρουσίαζε μια πρόταση που θα ενέκρινε το Δ.Σ και θα ήταν η προμετωπίδα του αγώνα μας; Αλήθεια υπάρχει πρόταση;

Αποτύχατε και στο θέμα της έκδοσης εβδομαδιαίας υπηρεσίας .Ως ποτε οι συνάδελφοι μας θα είναι όμηροι της διοίκησης που ανατρέπει τον υπηρεσιακό και οικογενειακό προγραμματισμό; Το Π.Δ  173/2013 και η  ωμή καταστρατήγηση του για εκδηλώσεις προγραμματισμένες και δίχως λόγοι ανωτέρας βίας να το επιβάλλουν με την διάθεση αλόγιστης δύναμης, θα συνεχιστεί; Άραγε δεν πρέπει αυτό το δίκαιο αίτημα να αποτελέσει αιτία δυναμικών δράσεων και κινητοποιήσεων από την ομοσπονδία ή πάλι θα  κωφεύουμε στην αγωνία χιλιάδων συναδέλφων; Η πρόταση μας εχει κατατεθεί και στα Δ.Σ της ομοσπονδίας και την επαναφέρουμε και εδώ :Να γίνει άμεσα νόμος το Π.Δ 173/2013  και οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν ποινικά εφόσον τον παραβιάζουν. Το προεδρείο οφείλει να πάρει θέση στη γενικότερη  πρόταση μας.

Για να μην μακρηγορώ μια σειρά προτάσεων  μας σε Δ.Σ μένουν αναπάντητες  και δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, ώστε να έχουν μια θετική εξέλιξη  όπως η συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών με συνάδελφους (Δ.Σ 25/9/19), πρόταση για αξιοκρατία με νέο δίκαιο  κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων και αποσπάσεων ,πρόταση για αξιοκρατικές κρίσεις που θα προσμετράτε η  αξιολόγηση του προσωπικού (Δ.Σ. 31/01/2018 κατατέθηκε η πρόταση),κινητοποίησης για το ζήτημα της βίας στα γήπεδα και στην αλόγιστη απασχόληση μας  σε ιδιωτικές εταιρείες ΠΑΕ, η δημιουργία του  θεσμού  συνήγορο του αστυνομικού για θέματα που αφορούν διαφορές με την διοίκηση κλπ ( Δ.Σ. 19/03/19),η αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλους τους αστυνομικούς και η δωρεάν κατάρτιση σε Α’ βοήθειες ,η παύση αναχρονιστικών διατάξεων που αφορούν την εμφάνιση, πχ το μούσι και σε  ένστολους, το ζήτημα των μεταθέσεων των τριτέκνων στο τόπο συμφερόντων τους, την αύξηση του ορίου ηλικίας συμμέτοχης στις εξετάσεις στην ΣΑΕΑ ,ΤΕΜΑ και σε προξενεία, δημιουργία συγχρόνου νοσοκομείου της ΕΛ.ΑΣ.κλπ

Τέλος, γιατί η ομοσπονδία ,εδώ και 7 μήνες από την νέα διακυβέρνηση  εχει αναστείλει τη σημαία του αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις ετών; Ενώ σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει  βάλατε πλάτη σε προσλήψεις Ε.Φ εκτός πανελλήνιων και Σ.Φ με διαδικασίες διορισμού  από τριμελή επιτροπή αξιωματικών του υπουργείου ,χωρίς εκπαίδευση ουσιαστικά  κατά παράβαση καταστατικών διακηρύξεων της ομοσπονδίας μας.  Πέρασε αμάσητη η  κατάργηση 870 θέσεων αστυφυλάκων για τη πρόσληψη τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Χωρίς καμία αντίσταση αποψιλώθηκαν τα αστυνομικά τμήματα  και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες με ενίσχυση άλλων υπηρεσιών  στο όνομα του εφέ και όχι της ουσίας . Στη ΔΙΑΣ δεν έχουν μηχανές και το πλεονάζων προσωπικό κάθεται στην έδρα της υπηρεσίας ενώ οι συνάδελφοι στα ΑΤ βλέπουν το ρεπό  με κιάλια ,με ωράρια και υπηρεσίες εξουθενωτικές ,με διπλά και τριπλά βραδινά .

Τηρήσατε την  απόλυτη σιωπή  σε διώξεις  συναδέλφων από διάφορες  υπηρεσίες  αδικαιολόγητα και αναίτια  επαναφέροντας εποχές άκρατου ρεβανσισμού και ο νοών  νοείτο..

Δεν  άρθρωσε λέξη η ομοσπονδία στο νέο ασφαλιστικό Βρούτση, που δεν κατήργησε το νόμο Κατρουγκαλου αλλά αποτελεί μια πρόχειρη συρραφή διατάξεων που στοχεύει στο να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις εις βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Συνεχίζει στο μνημονιακό  μοτίβο της μειωμένης συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη οργανωτική αναστάτωση με την συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ. Μια «αχρείαστη συγχώνευση» αφού το ΕΤΕΑΕΠ ήταν βιώσιμο ως το 2070 και έχει ισχυρά αποθεματικά. Εκτός και αν σε αυτά στοχεύει η Κυβέρνηση..
Τέλος ,κρούω το κώδωνα του κινδύνου σε όλους να πάρουμε μια απόφαση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αφού  το προσεχές διάστημα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα οξυνθεί, λαμβάνοντας ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες διαστάσεις έτσι  ώστε η Ελληνική Αστυνομία να μην εμπλακεί σε μια επιζήμια για τους αστυνομικούς και την κοινωνία επικίνδυνη εξέλιξη.


Αυτές τις στιγμές όλοι θα πρέπει με περίσσια περίσκεψη, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι 57.000 αστυνομικών  για μια αστυνομία με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μια αστυνομία που θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να μετακυλήσει το πολιτικό κόστος άστοχων επιλογών στον οργανισμό μας. Το συνδικάτο θα πρέπει να εχει πάντα στο μυαλό του τις καταστατικές αρχές της ομοσπονδίας, για ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους, την πάλη για την δημοκρατία, την αναβάθμιση της προσφοράς των υπηρεσιών προς τον Ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα.