Διαχείριση Ύποπτου Κρούσματος: Πατήστε το μηδέν

Posted by DEKA on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020
Βασίλης Κούτσικος
Μέλος Δ.Σ. Ε.ΑΣ.Υ.Α.
Μέλος ΔΕΚΑ

Αντιπροσωπεία της παράταξης μας επισκέφτηκε τις πρωινές ώρες το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως κατόπιν πληροφορίας για ύποπτο κρούσμα σε κρατούμενο, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόβλεψη, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών από τον οργανισμό μας.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τις συνθήκες κράτησης και μεταγωγών του κρατουμένου. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες τα συμπεράσματα είναι δραματικά.

Ενώ έχει μεσολαβήσει ένας μήνας εφαρμογής αυστηρότατου πλαισίου μέτρων κοινωνικής απόστασης η φυσική και πολιτική ηγεσία του οργανισμού μας, δεν έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση κι εφαρμογή σαφούς μνημονίου ενεργειών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επιπλέον σε ότι αφορά την ανταπόκριση στη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, με λίγα λόγια: Αυτά που διαπιστώσαμε είναι τουλάχιστον εγκληματικά. Κι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του σώματος.

Συγκεκριμένα ο κρατούμενος που πιθανώς νοσεί από Covid19, όπως προειδοποίησε και ο ΕΟΔΥ, (αφού διενεργήθηκε test, στον Ερυθρό Σταυρό τα αποτελέσματα του οποίου με αγωνία αναμένουν οι συνάδελφοι και ο ίδιος ο κρατούμενος εντός της ημέρας) παραμένει στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας όπως και όλοι οι κρατούμενοι του τμήματος που δε διαθέτει κανένα χώρο κράτησης. Κι αυτό, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΕΟΔΥ να τεθεί σε αυστηρή απομόνωση.

Μόνο χάρη στις ενέργειες του προσωπικού και της διοίκησης το συμβάν δεν εξελίχθηκε σε "βατερλό" για τους προσερχόμενους πολίτες και εργαζόμενους συναδέλφους.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η πλειοψηφία των αστυνομικών υπηρεσιών. Η υγεία και η ασφάλεια των συναδέλφων μας και κατ' επέκταση του κοινωνικού συνόλου βρίσκονται σε εξαιρετική επισφάλεια, λόγω της εγκληματικής αμέλειας των ιθυνόντων, οι οποίοι δεν έχουν μεριμνήσει όλο αυτό το διάστημα για εξεύρεση χώρων παραμονής κρατουμένων, που να πληρούν τους απαραίτητους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας.

Αν η πολιτεία νομίζει ότι "καθαρίζει", με τρία αντισηπτικά κι ένα κουτί γάντια, μέχρι στιγμής ως μοναδική μέριμνα, πλανάται πλάνην οικτράν. Έστω και καθυστερημένα η πολιτεία ας σεβαστεί τον άθλο του λαού και των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, που προφυλάσσονται και προφυλάσσουν και ας αναλάβει επιτελούς κι αυτή τις ευθύνες της.


Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α