Επικίνδυνη αναλγησία! Να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Posted by DEKA on Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2020

Του Μάνου Μαργετάκη 
& Βασίλη Μπακαλάκου. 

Την Δευτέρα 5/10, διαπιστώθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε συνάδελφο σε  μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες στην Αττική, στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών στη Κυψέλη.  

Πρώτα απ' όλα ευχόμαστε  όλοι ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο. Από την άλλη όμως, πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους οι αρμόδιοι ότι οι αστυνομικοί και οι κρατούμενοι στις υπηρεσίες δεν είναι αναλώσιμοι και πρόβατα επί σφαγή! Καμία ανοχή πλέον σε παραλήψεις και κωλυσιεργία που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας. 

Δεν είναι ώρα να επαναλάβουμε τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν, από την έναρξη της πανδημίας σε αστυνομικές υπηρεσίες, αν και έχουμε προειδοποιήσει με προτάσεις (https://www.dekapolice.gr/2020/05/blog-post_2.html?m=1) από νωρίς, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Σε αυτό συμβάλει και η έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης  από μερίδα της ηγεσίας του συνδικαλισμού στο σώμα.  

Είναι ώρα  να ληφθεί άμεσα μέριμνα από τον Ε.Ο.Δ.Υ, το Αρχηγείο και το  Υπουργείο ώστε  να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη δωρεάν διενέργεια τεστ σε όλους τους αστυνομικούς και τους κρατούμενους, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, η οποία στεγάζεται μαζί με το Τ.Α. Κυψέλης και το Α.Τ. Κυψέλης, στην επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της Κυψέλης στην Αττική.  

Μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, (πέραν μιας απολύμανσης και λίγους  συναδέλφους σε καραντίνα) τινάζοντας στον αέρα το πλαίσιο προστασίας από τον covid-19 και για τις άλλες υπηρεσίες ασφαλείας όλης της Αττικής, αφού πέραν από τους 120 περίπου αστυνομικούς που έχουν έδρα τους το κτήριο, τους 30-35 κρατούμενους που εναλλάσσονται για φύλαξη στο κρατητήριο του κτηρίου, παράλληλα  έρχονται καθημερινά σε επαφή με την υπηρεσία αυτή, δεκάδες συνάδελφοι από τα Τ.Α. όλης σχεδόν της Αττικής, οι οποίοι διατάσσονται  για υπηρεσία  μεταγωγής στο λεωφορείο με κρατούμενους για τα δικαστήρια της Ευελπίδων.  

Με ποια λογική οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα και επικοινώνησαν για να κάνουν το τεστ με το  401 ΓΝΑ, έλαβαν απάντηση ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στο νοσοκομείο το οποίο όφειλε να τους διενεργήσει τεστ; Άραγε, για να το πληρώσουν από την τσέπη τους σε ιδιωτικά κέντρα; Τους υπέδειξαν να μείνουν 7 μέρες σε καραντίνα και μετά να εργαστούν χωρίς τεστ, χωρίς να  λαμβάνουν υπόψιν τους ότι μπορεί κάποιος από αυτούς να νοσεί χωρίς συμπτώματα.  

Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο τις συνέπειες της ανεπάρκειας και τους καλούμε να στείλουν άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δωρεάν τεστ σε αστυνομικούς και κρατούμενους, να τοποθετήσουν  άμεσα στα οχήματα των μεταγωγών ειδικά διαχωριστικά, να τροποποιήσουν άμεσα τον παράλογο τρόπο εκτέλεσης των μεταγωγών και να προβούν σε όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τους ειδικούς και προβλέπονται στα εγχειρίδια του ΕΟΔΥ,  στην Υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών και στις άλλες μεγάλες υπηρεσίες της Αττικής. 

Η ανευθυνότητα έχει συνέπειες στην υγεία αστυνομικών και κρατουμένων και  επιφέρει πέρα από ηθικές και νομικές ευθύνες εάν κάποιος νοσήσει σοβαρά.. Το κρίμα στο λαιμό τους! 

 

Μαργετάκης Μάνος μέλος Ε.Γ Π.Ο.ΑΣ.Υ,  

Μπακαλάκος Βασίλης αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α.