Εγκατάλειψη στο Τμήμα Ασφαλείας Δάφνης-Υμηττού

Posted by DEKA on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 13, 2021

 

Πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας  για τους αστυνομικούς του ΤΑ Δάφνης Υμηττού και αδιανόητες ελλείψεις στην αστυνόμευση για τους κατοίκους του Δήμου διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της παράταξης, με επικεφαλής το μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπάλληλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ)  Μαργετάκη Μανόλη στις 09/12/2021.

Δυστυχώς μετά την επίσκεψη του κ. Υπουργού στο εν λόγω Τμήμα η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική.

Οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Ασφαλείας βιώνουν το απόλυτο υπηρεσιακό αδιέξοδο παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους στο κοινωνικό σύνολο του Δήμου Δάφνης Υμηττού. Η υποστελέχωση αποτελεί αιτία διάλυσης, αφού ο μονοψήφιος αριθμός αστυνομικών που είναι διαθέσιμοι αποτελεί μια ντροπιαστική κατάσταση για ένα τμήμα και το καθιστά μη λειτουργικό.

Ειδικότερα,

 • Σε μονοψήφιο αριθμό οι συνάδελφοι παλεύουν με τα προβλήματα ενώ θα έπρεπε να ήταν σχεδόν οι τριπλάσιοι με βάση την οργανική.
 • Οι βάρδιες του αξιωματικού υπηρεσίας δεν βγαίνουν παρά μόνο με αλχημείες, ενώ το βράδυ το τμήμα κλείνει εδώ και καιρό.
 • Δεν υπάρχουν καθόλου περιπολίες ασφαλείας στη περιοχή εδώ και χρόνια, όπως και σε όλα (19) τα Τμήματα Ασφαλείας της περιφέρειας Αθηνών.
 • Οι μεταγωγές είναι προβληματικές στα δικαστήρια Ευελπίδων, αφού εκτελούνται μόνο από τα αποδεκατισμένα Τ.Α, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω πολλές προκαταρκτικές ανεκτέλεστες και να μην υπάρχει ουσιαστική αστυνόμευση ασφαλείας στις γειτονιές.
 • Πολλές φορές το γραφείο ταυτοτήτων (με ένα αστυνομικό) κλείνει για να εκτελέσει καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας, και ενώ λαμβάνει εγκλήσεις στα κενά εκδίδει και ταυτότητες για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
 • Χρειάζεται να καλυφθεί η θέση του διοικητή.
 • Για να πάρουν ένα ρεπό οι συνάδελφοι, θα πρέπει να έρθει  αστυνομικός από άλλη υπηρεσία με προφανή τα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας προέλευσης.
 • Οι ελάχιστοι συνάδελφοι βιώνουν ένα συνεχές εργασιακό burn out, με διπλοβάρδιες, εκτελώντας π.χ ταυτόχρονα καθήκοντα  αξιωματικού υπηρεσίας και ανακριτικού συνεργείου για όλη την Αθήνα.

Με βάση όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία είναι κατά δήλωση των συναδέλφων η χειρότερη που έχουν βιώσει εδώ και μια δεκαετία, καταγγέλλουμε και απαιτούμε την άμεση ενίσχυση του εν λόγω Τ.Α αλλά και των άλλων 18 της Υ.Α.Α με ανακριτικούς υπαλλήλους.

Προτείνουμε:

 • Άμεση ενίσχυση με νέους συναδέλφους-ανακριτικούς υπαλλήλους  στα Τ.Α όλης της Αττικής, ώστε να διενεργούνται σωστά τα προανακριτικά καθήκοντα, να διατίθενται σε 24ωρη περιπολία ασφαλείας στο τομέα τους και να καλύπτεται το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας  όλο το 24ωρο.
 • Την άμεση αποδέσμευση 80 αστυνομικών των Τ.Α  που απασχολούνται καθημερινά με την φύλαξη ακίνητων ευπαθών στόχων στη περιφέρεια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών.
 • Την δημιουργία ομάδας μεταγωγών της Ασφάλειας, με ικανό αριθμό αστυνομικών από υπεράριθμες υπηρεσίες (όχι από ανακριτικούς υπαλλήλους που χρειάζονται στα τμήματα) που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις πολυάριθμες και δύσκολες μεταγωγές και μεταφορές κρατουμένων δικαιοδοσίας της  υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αθηνών και οι οποίοι θα εργάζονται με μια έξτρα ημερήσια ανάπαυση μετά από κάθε μεταγωγή αλλά και επίδομα λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών αυτών των καθηκόντων. Η επιλογή να γίνει με δήλωση επιθυμίας τους.

Δυστυχώς η αλήθεια δεν κρύβεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να βαπτίσει το κρέας ψάρι αλλά και να φιμώσει τις συνδικαλιστικές φωνές που αναδεικνύουν τα προβλήματα χωρίς εξαρτήσεις από κανένα, με την τροπολογία που καταργεί την απλή αναλογική στα σωματεία μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι κλοπές έχουν γίνει πλέον συνήθεια, αφού δεν υπάρχει εδώ και χρόνια περιπολία ασφαλείας, οι πολίτες δεν λαμβάνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας που δικαιούνται και οι συνάδελφοι μας στα Α.Τ και Τ.Α της Αθήνας γονατίζουν από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής για υπερστελέχωση  υπηρεσιών με κατασταλτικό προσανατολισμό και την απαξίωση-υποστελέχωση των Τμημάτων τάξης και ασφάλειας που αποτελούν τον πυρήνα στη σχέση Αστυνομίας και κοινωνίας.  

 Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία να κατανοήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα και να βρουν άμεσα τις λύσεις που απαιτούνται για τον εργαζόμενο αστυνομικό και το λαό μας στις γειτονιές του.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                   Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών