Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει

Posted by DEKA on Σάββατο, Απριλίου 16, 2022

Του Μαργετάκη Μανόλη*


Όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, έτσι και οι αστυνομικοί βρίσκονται, πάνω από μια δεκαετία, αντιμέτωποι με τρεις διαδοχικές κρίσεις (χρέους, πανδημική, ακρίβειας) οι οποίες έχουν συμπιέσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας και το βιοτικό επίπεδο.

Πλέον, η οικονομική πίεση που ασκείται στους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αφού στα μισά του μήνα τελειώνει ο μισθός με τους λογαριασμούς απλήρωτους. Μετά την τεράστια μείωση μισθών, περίπου κατά 30% σε πραγματικούς όρους από το 2010,με την αφαίμαξη των μνημονίων και τώρα με τις τιμές των καυσίμων, των ενοικίων,  των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων στα ύψη η κατάσταση είναι απελπιστική και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γι' αυτό.

Ειδικότερα στην Αττική, επικρατεί μια επιδεινούμενη κρίση ηθικού στην αστυνομία, αφού εκτός από τους μισθούς πείνας η πλειοψηφία των αστυνομικών εργάζεται καθημερινά σε άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς καμία μέριμνα, κατά παράβαση των Π.Δ. Κανόνας είναι πλέον η ασταμάτητη εργασία στα Α.Τ και Τ.Α, οι υπερβάσεις ωραρίων, η ανυπαρξία εβδομαδιαίας υπηρεσίας, οι συνεχείς μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες, κλπ. που σε συνδυασμό με τους άμεσους κινδύνους της υπηρεσίας, διαμορφώνουν μια κατάσταση ζοφερή.

Η ολομέλεια του ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία χρήζουν οι μισθολογικές απολαβές τους να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να εκπληρώνονται οι οικονομικές συνθήκες για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν ελήφθησαν διόλου υπόψιν από την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας, πάρα τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Οι αστυνομικοί άκουσαν τα ευχαριστήρια λόγια, είδαν τον Πρωθυπουργό στην τηλεόραση αλλά και υπουργούς να μας ευχαριστούν υποκριτικά. Ωστόσο, αυτό το ευχαριστώ ξεχάστηκε γρήγορα.

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι ανάλογα τα δημοσιονομικά στοιχεία  θα κριθεί αν πάρουμε μια δίκαιη αύξηση μισθών, ενώ βιώνουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής και πληθωρισμό της τάξης του 8%. Πρέπει να τους απαντήσουμε ότι τέτοια διλήμματα δεν στέκουν  σοβαρά όταν το Υπουργείο Οικονομικών  διέγραψε το περασμένο Γενάρη  24 δις ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες και δίνει εκατομμύρια σε λίγους.Αυτή η συνταγή είναι λάθος και εξυπηρετεί μια χούφτα ολιγάρχες, όχι τους φτωχότερους εργαζομένους αυτού του τόπου.

Άραγε η διοίκηση στη ΠΟΑΣΥ θα συνεχίσει την τακτική του συμβιβασμού των τελευταίων 3 ετών; Θα ζητούν ασπιρίνες για τον ασθενή στην εντατική;

Διεκδικούμε την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας. Ας είμαστε ειλικρινείς· η εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο με αγώνες στο δρόμο θα αναγνωρίσουν τα δίκαια μας, γιατί τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς μάχη. Παράλληλα όμως οφείλουμε να είμαστε πάντα μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τότε θα είμαστε στο σωστό συνδικαλιστικό δρόμο και θα κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει την απόγνωση και να αφουγκραστεί τις απελπισμένες φωνές των αστυνομικών αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη αύξηση στις αμοιβές μας. Διαφορετικά, η πληγή που θα προκληθεί θα είναι ανεπούλωτη. Θα δούμε τους αστυνομικούς να παραιτούνται ομαδικά (ήδη φεύγουν για την FRONTEX) και θα προκύψει αρνητικός αντίκτυπος στην ικανότητα της υπηρεσίας για ουσιαστική προστασία της κοινωνίας στις επόμενες δεκαετίες.

Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της Ελληνικής  κοινωνίας μας στηρίζει. Εκτιμούν τους αστυνομικούς τους. Βλέπουν ότι είμαστε εκεί όταν καλούν το 100 και χρειάζονται βοήθεια. Όταν οι άλλοι τρέχουν μακριά από τον κίνδυνο, μας βλέπουν να τρέχουμε ευθεία προς αυτόν. Αν η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στους αστυνομικούς, κλείνει τα μάτια και στον Ελληνικό λαό που υπηρετούμε.

Άμεσα πρέπει να διεκδικήσουμε:

1)    Αύξηση στο βασικό μισθό μας, κλιμακωτή, που θα ξεκινάει στους χαμηλόμισθους κατά 20% στο βαθμό του αστυφύλακα και Ε.Φ και θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι το βαθμό του στρατηγού. Όχι με την μορφή επιδομάτων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση διασύνδεση με τις συντάξεις μας.

2)   Επανυπολογισμός της σύνταξης με βάση το μισθό του τελευταίου έτους.

3)    Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

4)    Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

5)  Να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και το προβλεπόμενο  ωράριο εργασίας  στις υπηρεσίες με ψήφιση νόμου, ο οποίος θα προβλέπει και ποινές για την διοίκηση εφόσον δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα.

6)   Ειδικά για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αττική, ετήσια αύξηση κατά 2000 ευρώ, αφού το κόστος ζωής στην πόλη έχει εκτιναχθεί. Το ίδιο ισχύει στη Μ.Βρετανία για τους εργαζομένους της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

7)    Αύξηση του αφορολογήτου στα 14.000 ευρώ.

8)    Αύξηση της ωριαίας νυχτερινής αποζημίωσης  στα 5 ευρώ και 20% για την  πέραν του πενθημέρου εργασία.

 

 

*ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ

  μέλος Δ.Σ Π.Ο.ΑΣ.Υ

  μέλος της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών - (Δ.Ε.Κ.Α)

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

 

1)      https://www.sofokleousin.gr/i-eforia-esvise-24-dis-xrei-megaloofeileton-pinakas-kynigaei-ti-m

2)      https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/338557_o-pio-barys-pelekys-sto-dimosio


Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr