ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΑΣΥ:Αίτηση ακύρωσης των Ομοσπονδιών στο ΣτΕ για το μισθολόγιο

Posted by DEKA on Δευτέρα, Μαΐου 07, 2018




Αθήνα, 07 Μαΐου 2018
Αριθ. Πρωτ.: 500/7/47
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Στη 7μελή Σύνθεση, λόγω σπουδαιότητας, του Στ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, συζητήθηκε σήμερα η κοινή αίτηση ακύρωσης των Ομοσπονδιών Π.Ο.ΑΣ.Υ. και Π.Ο.ΑΞΙ.Α, κατά της πράξης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, για την εφαρμογή του Ν.4472/2017, δηλαδή του νέου μισθολογίου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.


Κατά την ακροαματική διαδικασία, υπό την προεδρεία της Αντιπροέδρου του ΣτΕ Μ. Καραμανώφ, και ύστερα από την εκτενή εισήγηση της Εισηγήτριας Συμβούλου Ε. Παπαδημητρίου, οι νομικοί σύμβουλοι που εκπροσώπησαν τις Ομοσπονδίες κ.κ. Χαρ. Μπουκουβάλας και Ρ. Μπαρμπούρης, ανέπτυξαν προφορικά, με συνοπτική ακρίβεια, τις ήδη διατυπωθείσες θέσεις των Ομοσπονδιών. Χορηγήθηκε προθεσμία έως τις 17-5-2018 για την κατάθεση υπομνήματος, ύστερα από την οποία το Δικαστήριο θα συνεδριάσει για την έκδοση απόφασης.
«Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προσφυγή της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ στην Δικαιοσύνη για την ακύρωση, ουσιαστικά, και αυτού του μισθολογίου, ως αντίθετο με τις Συνταγματικές Αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν σε αυτά. Με δεδομένη την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, που για πρώτη φορά ομολογείται ρητά σε επίσημο κείμενο, και μάλιστα σε απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δίνουμε εκ νέου τη δικαστική αυτή μάχη για να πετύχουμε – έστω και δικαστικά – την κατοχύρωση ενός μισθολογίου για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Συνταγματικές Αρχές που τέθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας», τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ Χαρ. Μπουκουβάλας και ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΞΙΑ Ρ. Μπαρμπούρης, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ιδιαίτερη δυσκολία του εγχειρήματος.
«Για εμάς, το αστυνομικό προσωπικό κάθε βαθμίδας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Εφόσον το καινούριο μισθολόγιο εισάγει διατάξεις δυσμενέστερες από το προηγούμενο (Ν.4307/2014), το οποίο ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματικό, κατά λογική συνέπεια, και αυτό είναι αντισυνταγματικό και θα πρέπει το Συμβούλιο Επικρατείας να μας δικαιώσει και πάλι», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρ. Γερακαράκος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, πρόσθεσε με τη σειρά του ότι ως Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας έναντι όλων των συναδέλφων, δίνουμε τη μάχη για να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι ανισότητες του νέου μισθολογίου τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά, αν χρειαστεί, δικαστήρια.
Επιμέρους εσωτερικές αντισυνταγματικότητες, ή αστοχίες του νομοθέτη, δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να απασχολήσουν τις Ομοσπονδίες, οι οποίες διεξάγουν το δικαστικό τους αγώνα για την συνολική κήρυξη και αυτού του μισθολογίου ως αντισυνταγματικού, δια των εκτελεστικών του πράξεων, με δεδομένη τη συλλήβδην αναμόρφωση του μισθολογίου και τη δημιουργία δεκάδων κατηγοριών και υποπεριπτώσεων. Η δικαστική στόχευση αφορά στο όλον και όχι σε επιμέρους ζητήματα, καθώς η ευθύνη των Ομοσπονδιών εκτείνεται στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που εκπροσωπούν.
Για κάθε εξέλιξη που αφορά στη θεμελιώδη αυτή διεκδίκηση, οι Ομοσπονδίες θα ενημερώσουν υπεύθυνα τα μέλη τους με νεότερη ανακοίνωση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Για την Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α.
O Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
O Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος
ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος
ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης
ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

Πηγή : ΠΟΑΣΥ

Categories: