Ομιλία Μαργετάκη Μανόλη στο 31ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ (Βίντεο)

Posted by DEKA on Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2021


 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στη υπηρεσιακή και οικογενειακή μας ζωή εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και της περαιτέρω φτωχοποίησης μας από τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων και την ακρίβεια.

Εμείς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, και σας μιλώ ειλικρινά, δεν έχουμε κανένα λόγο ύπαρξης αν ο αγώνας για την προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων και διεκδικήσεων υπέρ των εργαζομένων αστυνομικών δεν είναι καθημερινός, αν δεν είναι συλλογικός είτε αν ακόμη σταματήσει.

Δυστυχώς αυτός ο επιβεβλημένος αγώνας εδώ και 2,5 χρόνια έχει προδοθεί από την απερχομένη διοίκηση με κυνικό τρόπο και έχει πετάξει στα σκουπίδια την σπουδαία παρακαταθήκη των παλαιών συνδικαλιστών μας, ξεπουλώντας την ψυχή της ομοσπονδίας στη πολιτική εξουσία.

Η απόλυτη συμπαιγνία της με την κυβέρνηση και τους κομματικούς μηχανισμούς έκανε και θα κάνει ζημιά στα ζωτικά συμφέροντα μας .

Δεκάδες τα θλιβερά παραδείγματα που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει την απόλυτη υποταγή του προεδρείου, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δεν έχει οργανώσει ούτε μια συλλογική διαμαρτυρία, έστω και συμβολική, ενάντια στην στρεβλή κυβερνητική πολιτική για την αστυνομία;

Μήπως κ. Γερακαράκο λυθήκαν όλα μας τα προβλήματα; Όχι κύριοι, τουναντίον πολλά προστέθηκαν μετά από 10 χρόνια μνημονίων…

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και εκκλήσεις μας για να πραγματοποιηθούν μορφές κινητοποιήσεων, ως την μόνη λύση, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, για να πιέσουμε να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των συνάδελφων, η απελθούσα διοίκηση επέλεξε με διάφορα προσχήματα που δεν πείθουν κανένα να βάλει πλάτη στη κυβέρνηση και να παρασύρει την ομοσπονδία στη σιωπή και την αποχή, βγάζοντας ενίοτε μόνο ανώδυνες ανακοινώσεις για λωτοφάγους…

Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία με πρόταγμα αυξήσεις στους άθλιους μισθούς μας που δεν φτάνουν ούτε για να αγοράσουμε τα βασικά στα παιδιά μας. Ειδικά στην Αττική δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα ενοίκια και το ρεύμα στα σπίτια που μένουμε, αφού είναι πλέον στα ύψη.

Κανένας αγώνας για κατάργηση της άδικης εισφοράς αλληλεγγύης, από μια κυβέρνηση που χαρίζει την ίδια στιγμή εκατομμύρια σε φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ολιγάρχες.

Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για επαναφορά των δώρων στους εν ενεργεία και συνταξιούχους συνάδελφους μας αλλά και για την άμεση πλήρη καταβολή του ΒΕΟΑ στους δικαιούχους συνάδελφους που ζητούν για τα παιδιά τους χρήματα που έχουν καταβάλει.

Φάγαμε αμάσητες τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων και τις προσλήψεις εκτός Πανελληνίων.

Αναίμακτα πέρασε ένα άδικο μισθολόγιο.

Χωρίς καμία αντίσταση αποψιλώθηκαν τα αστυνομικά Τμήματα και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες στο όνομα του δόγματος της Κυβέρνησης. Για την πρωτόγνωρη αρνητική κατάσταση στα αστυνομικά τμήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συνάδελφοί μας εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς ρεπό και χωρίς εβδ. υπηρεσία! Την ίδια στιγμή διαταράσσεται σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας η εργασιακή ειρήνη αφού μετακινείται διαρκώς αστυνομικό προσωπικό σε άλλους νομούς δίχως να συντρέχουν έκτακτες ανάγκες. Όλα αυτά πλήττουν ανεπανόρθωτα τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε αλλά και το ηθικό των συναδέλφων.

Καμία κινητοποίηση και διαμαρτυρία για ένα δίκαιο κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων και αξιοκρατία στις αποσπάσεις την στιγμή που κάποιοι «εργατοπατέρες» χτίζουν καριέρες από τα ρουσφέτια και τις διώξεις σε συναδέλφους.

Δεν απαιτήσατε γιατρούς υπηρεσίας στις διευθύνσεις και δωρεάν rapid test στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς που τα πληρώνουν κάθε βδομάδα από το μισθό τους.

Μήπως, για την θεσμοθέτηση του επικίνδυνου της εργασίας μας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις μας στα ΔΣ, πράξανε κάτι ουσιαστικό; Το μόνο που έκαναν ήταν μια αναγγελία για την ίδρυση ενός φορέα που αγνοείτε η τύχη του.

Άλλωστε, όταν χιλιάδες αστυνομικοί ανά την Ελλάδα, χωρίς άδειες ήταν στη πρώτη γραμμή, χωρίς μέτρα προστασίας και η κυβερνητική πολιτική φόρτωνε στις πλάτες μας καθήκοντα άσχετα με το έργο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαρρηγνύοντας την σχέση μας με την κοινωνία, πού ήταν η Π.Ο.ΑΣ.Υ; Γιατί δεν οργανώσαν μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Μαξίμου ώστε να λάβουμε την δίκαιη και αυτονόητη έκτακτη ενίσχυση μας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στην AEGEAN και σε καναλάρχες;

Αν είχαν έστω και την παραμικρή συνδικαλιστική συνείδηση θα αποδέχονταν τις εκκλήσεις μας για αγώνα στο δρόμο, ώστε να πετύχουμε ότι διεκδικούμε, όπως η ΠΟΕΔΥΝ και άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων που παρότι είναι κοντά στη κυβέρνηση δεν πρόδωσαν αυτόν τον αγώνα τους.

Αντίθετα οι δικοί μας «εργατοπατέρες» όλα αυτά τα χρόνια ήταν στα γραφεία τους και μεθόδευαν πότε παράτυπες εκλογές για να πιάσουν το σώμα στον ύπνο και άλλοτε μεθόδευαν ενιαίο ψηφοδέλτιο με τον υπουργό, σε αντάλλαγμα την υποταγή και το ξεπούλημα, βάζοντας πλάτη στη κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι παραδέχονταν σε ανακοινώσεις τους.

Με τρόμο σκέφτομαι τι μπορεί να ανταλλάξαν (κάτι για αμετάθετα έλεγε ο υπουργός) για το ΠΔ που ρυθμίζει θέματα αστυνομικού προσωπικού και βαπτίζεται νέο βαθμολόγιο, το οποίο με βάση όσα έχουν βγει δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης αστυνομίας και δεν θα επιλύσει αγκυλώσεις και αδικίες. Με δυο λόγια, δεν εισακουστήκαμε με τις προτάσεις μας για δημιουργία ενός πραγματικά νέου βαθμολογίου σύγχρονου, αποτελεσματικού, με λίγους βαθμούς, αξιοπρεπείς μισθούς, και με κίνητρα για το χαμηλόβαθμο προσωπικό.

Με βάση αυτή τη θλιβερή συμπαιγνία, ορισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ΠΟΑΣΥ απείχε ουσιαστικά και από την φετινή διαμαρτυρία στη ΔΕΘ, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία είναι δεδομένοι και ευνουχισμένοι διεκδικητικά.

Αποκορύφωμα του κυβερνητικού και συνδικαλιστικού κατήφορου, το άνευ προηγούμενου αντιδημοκρατικό ατόπημα, να φέρνουν στη βουλή για ψήφιση τροπολογία που βάζει ταφόπλακα στο δημοκρατικό συνδικαλισμό στην αστυνομία, σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης, χωρίς καμία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο θέλουν το θάνατο του πλουραλισμού, καταργούν αντιδημοκρατικά τη διαφορετική άποψη και μηδενίζουν τη λογοδοσία στα σωματεία μας, πλήττοντας τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργιάς τους, παραβιάζοντας όχι μόνο το δικαίωμα στο συνδικαλισμό αλλά και το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος.

Όλες και όλοι οφείλουν να σταθούν απέναντι και να πάρουν θέση ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική.

Να πάρουν πίσω αυτή την απαράδεκτη για την δημοκρατική αντιπροσώπευση τροπολογία!

Πλέον όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να αποτυπωθεί στην συνείδηση μας ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κερδίζονται με αγώνες.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει εδώ και καιρό. Τώρα το μόνο που μένει είναι το περιεχόμενο του να μας πνίξει. Το μόνο που μένει είναι ο ενδοτισμός τους να απλωθεί και σε ότι έχει μείνει υγειές. Με την σιωπηρή συνενοχή του Προεδρείου καταστρατηγούνται θεσμικές κατακτήσεις που με κόπο και αγώνες κερδήθηκαν.

Ένωσε τη φωνή σου με τη Δ.Ε.Κ.Α κόντρα στην συνδικαλιστική σιωπή, στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων μας

Για ουσιαστική αναβάθμιση των μισθών μας, με αύξηση των βραδινών και των πενθήμερων αποζημιώσεων

Για μείωση του εντατικοποιημένου χρόνου εργασίας μας

Για αναβάθμιση των παροχών υγείας μας

Για αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη δουλειά και στις σχολές μας, αντάξια του επαγγέλματος μας

Για βελτίωση των χώρων εργασίας μας

Για να είναι ο θεσμός μας μόνο δίπλα και όχι απέναντι στην κοινωνία, όπως οι κυβερνήσεις μας θέλουν

Για μια δουλειά με κίνητρα ουσιαστικά για τους χαμηλόβαθμους

Για αξιοπρέπεια…

Σας ευχαριστώ