Απολογισμός για το 31ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ

Posted by DEKA on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021


Σε ένα ασφυκτικό κλίμα για την κοινωνία, όπως έχει διαμορφωθεί από την έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές φτωχοποίησης και αποσάθρωσης εργασιακών δικαιωμάτων διεξήχθη το 31ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω πολιτικών ο οργανισμός υφίσταται αποδιάρθρωση, αλλαγή προσανατολισμού και φυσιογνωμίας, με τραγικά αποτελέσματα στην αξιοπιστία του, την πραγματική προστασία των συναδέλφων μας και την αποτελεσματικότητα στην πραγματική μας αποστολή.

Σε αυτό το κλίμα θα περίμενε κανείς οι αγωνίες των συναδέλφων μας να μονοπωλήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, όπως έχουν αναδειχθεί από ανακοινώσεις αλλά και μέσω των εκπροσώπων μας στα διάφορα όργανα και αυτό επιχείρησε με τις λιγοστές τις δυνάμεις η Δ.Ε.Κ.Α. Όμως το προεδρείο είχε άλλη αντίληψη.

Επέλεξε να μετατρέψει το συνέδριο σε φιέστα, με πανηγυρικούς αυτοθαυμασμούς και αλληλοσυγχαρίκια μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και προεδρείου για ζητήματα που δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των συναδέλφων μας, ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας αν υπήρχε ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο δε δόθηκε ο λόγος σε κανέναν αντιπρόσωπο πλην των επικεφαλής των παρατάξεων και των μελών του Δ.Σ

Διαπράχθηκε το μέγιστο θεσμικό  ατόπημα, η απεσταλμένη του κόμματος της κυβέρνησης της ΝΔ να έρχεται στο συνέδριο  και να αναγγέλλει ωμή  παρέμβαση στη λειτουργία του σωματείου, προς την κατεύθυνση της κατάργησης της αναλογικότητας σε αντίθεση με τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο. Η μη αντίδραση του Προεδρείου, επικυρώνει την ενδοτική του διάθεση, ανοίγοντας κερκόπορτα στην όποια κυβέρνηση να υποσκάψει την ακηδεμόνευτη πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Ακόμη και η ίδια η ιερή διαδικασία της επιλογής μέσω της ψηφοφορίας, ευτελίστηκε, με κενού περιεχομένου τακτικίστικες πρακτικές, «σπασμένων» ψηφοδελτίων. Ταυτόχρονα, επικυρώθηκε κι επίσημα ο ενδοτισμός ως επίσημη τακτική της όποιας διεκδίκησης του απερχόμενου και νεοεκλεγέντος προεδρείου, με μεγάλη ευθύνη όλων μας.

Η Δ.Ε.Κ.Α σε αυτό το περιβάλλον κατάφερε στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και την ψήφο  αντιπροσώπων που εκτίμησαν την συνδικαλιστική μας δράση και παρουσία, να διατηρήσει την θεσμική εκπροσώπηση στο Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ.

Αν κάτι πρέπει να μείνει ως συμπέρασμα από αυτό το συνέδριο, είναι ότι οι ολοκληρωτικές λογικές της πλειοψηφικής παράταξης και αντιπολιτευτικές πρακτικές ανίερων συμμαχιών χωρίς σαφή και ξεκάθαρη πρόταση ανάταξης και ανατροπής των συσχετισμών, οδηγούν ουσιαστικά από διαφορετικούς οδούς, στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Δ.Ε.Κ.Α με όπλο την τρίτη διαδοχική εκπροσώπηση της, στα ανώτατα όργανα, θα συνεχίσει αταλάντευτα με τις προτάσεις και την αγωνιστικότητά της, θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες ώστε το υγιές συνδικαλιστικό κομμάτι να μεγαλώνει, για να βρουν ανταπόκριση οι προσδοκίες για αξιοπρεπή εκπροσώπηση των συναδέλφων.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον Μανόλη Μαργετάκη, με τη σιγουριά ότι θα ανταποκριθεί στην ευθύνη που ανέλαβε.


Η Γραμματεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών(Δ.Ε.Κ.Α.)

Ιστοσελίδα: www.dekapolice.gr